Junnut vs aikuiset ja liiton statement tyttökäsipallon arvostuksesta

 , Mentori

A-junioreiden Final4 turnauksen järjestäminen 6.-7.4 kesken naisten välieräsarjojen kertoo liiton arvostuksesta varsinkin tyttökäsipallon suuntaan. Ilmeisesti liitolle on ihan sama pelataanko naisten SM-sarjan välierät ja AT-sarjan Final4 päällekkäin, koska muutoshalukkuutta ei liitolta tuntunut löytyvän AT-sarjan siirtämiseen.

Mistä kaikki lähti?

Päätös junnujen Final4 sijoituksesta tehtiin miesten kalenterikokouksessa viime vuonna. Katsottiin että tuo on viikonloppu jossa miesten maajoukkue on vieraspelissä ja otteluissa on pakollinen tauko runkosarjan sekä play-offien välissä. Hienoa noin poikien kannalta, päätös oli varmaan täysin oikea. Mutta kenellekkään ei tullut siellä mieleen katsoa naisten sarjaa, vaan päätettiin että kun tämä nyt sopii miesten liigalle, niin se pitää sopia kaikille. Olisi olettanut että paikalla olisi ollut joku joka osaa laittaa kalenterit päällekkäin ja vetää johtopäätöksen että tämä ei nyt sovi toiselle puolelle..

Mitä kauden aikana tapahtui?

Kaikkien seurojen valmennus ja jopa naisten maajoukkueenkin valmennus oli useaan otteeseen liittoon yhteydessä AT-pelien siirtämisestä. Kaikki näkivät mikä katastrofi on tulossa jos 4 joukkuetta pelaavat samaan aikaan naisten välieriä sekä AT-final4 turnausta. Liiton vastaukset olivat läpeensä ylimielisiä ja samaa vastausta toitottavia ”olisitte reagoineet kalenterikokouksessa”. Puuttui pelin ymmärtäminen, lajin kunnioittaminen sekä maalaisjärki. Lopputuloksena kuitenkin oli että AT Final4 pelataan 6.-7.4.

Toinen naisten ottelusarja jouduttiin pelaamaan 3 peliä peräkkäisenä päivänä systeemillä, jotta välierät eivät menisi AT sarjan päälle ja  tietojeni mukaan toisen ottelusarjan joukkueet yrittivät siirtää sitten naisten viidettä välierää pois maanantailta 8.4, heti Final4-pelien jälkeen. Mutta liiton vastaus oli samaa linjaa kuin aiemmin. ”Finaalit alkavat keskiviikkona 10.4 ja niitä ei voi siirtää, joten välierät on pakko pelata maanantaina loppuun. Tämä tieto tuli seuroille vielä torstaina 4.4 ehdottomana asiana josta ei voi valittaa. Vaikka välierän siirtäminen päivällä parilla olisi tehnyt mahdolliseksi kohtuulaadukkaan AT Final4 turnauksen, niin silti liitto ei halunnut joustaa.

Entäs se tyttöturnaus?

Kävi niin että naisten välieräjoukkueet huilauttivat AT-pelaajiaan, osa enemmän osa vähemmän, poissa loistivat useat valovoimaisimmat pelaajat ja nekin jotka väkisin siellä olivat, pelasivat puolivaloilla itseään säästäen. Turnauksen sisältö oli farssi, pelit huonolaatuisia ja mitalien arvo sekä järjestys kaukana todellisista osaamisista. Katsojiakin oli paikalla alle kourallinen, joten suurta urheilujuhlaa tästä ei saatu. Juhlaa lienee ollut liitossa, jossa saatiin pidettyä oma pää ja ajettua alas AT Final4 sarjan arvostus. Ehkä ensi vuonna ei tarvitse AT sarjaa järjestää enään ollenkaan ja säästetään siinäkin stressiä.

Loppukaneetti

Tiistaina 9.4 liitto siirsi 10.4 alkavia naisten finaaleita eteenpäin kahdella päivällä ilman perusteluita.


[EDIT 16.4.2013] Keskustelu kirjoituksen siivittämänä jatkuu:
P*#&eleen liitto!

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
  • Liito on sekasin

    on kyl porukkaa sekasin siel liitossa!! vittu mitä idiootteja

  • Punainen Kortti

    Tyttökäsiksen arvostus liitossa on tullut esille moneen kertaan, ja taas kerran se hällä väliä näkemys paistoi läpi. Suosikkijärjestelmä näyttäisi olevan aika selvä.

  • Handis nousuun Suomessa !

    Tyttöjen osalta aivan samaa mieltä – huono ajoitus ja liiton on syytä ottaa tästä oppia tuleville vuosille. Dicken kertoo myös tiedotteessaan, että molemmat naisten välieräjoukkueet jota asia koski pyysivät liittoa muuttamaan aikatauluja, tuloksetta.

    Jutussa viitatussa naisten välierässä pelanneiden joukkueiden osalta tilanne oli tasapuolinen – molempien avainpelaajiissa on A-tyttöjä. GRIFK päätti peluuttaa näitä myös Final4’ssa, kun Dicken päätti pitää A-tytöt yksistään naisten peleissä. Joukkueiden johdot tekivät siis erilaiset päätökset, kukin voi itse päätellä kumpi oli urheilullisempi.

    Naisten finaaliottelun siirron syyn pystyy tällainen ulkopuolinenkin arvaamaan: sekä naisten finaalissa että miesten alkuerissä pelaavat samat joukkueet. Miesten 2. peli jouduttiin siirtämään tälle päivälle koska pelikenttä oli varattu nyrkkeilyn GB-turnaukseen. Tässä asiassa lienee päivänselvää kaikille että käsipallon kannalta paras ratkaisu on ettei naisten finaali ja miesten alkuerät ole samoille seuroille samoina päivinä. Käsipallo ei ole vielä riittävän suuri laji Suomessa jotta katsojiakaan kannattaisi tällä tavalla väheksyä. Dickeniltä olisin odottanut tyylikkäämpää reaktiota hienon semifinaalisarjan päätteeksi, nyt seura sortuu kotisivuillaan urheilujohtajansa suulla huonon häviäjän kommentteihin vihjailuineen. Liitto voisi myös avoimesti ilmoittaa syyt otteluiden siirtämiselle.

    • Wille H

      Kritisoit Dickeniä sortumisesta huonon häviäjän kommentteihin. Tätä mielepidettä en ymmärrä, sillä mielestäni tiedotteessamme ei sellaista näkökulmaa esitetä. Olen kanssasi samaa mieltä siitä että sarja oli todella hieno. Emme seurana missään nimessä olla sitä mieltä että tämä AT-episodi olisi millään tavalla vaikuttanut naisten välieräsarjan lopputulokseen.

    • Johan Ö

      Me emme mitenkään hae syitä joukkueittemme lopputuloksille ja olemme itse vastuussa päätöksistä joita teimme tässä kyseisessä tilanteessa. Me haluamme vastuulliset vastamaan miksi tähän jouduimme ja että voisimme tulevaisuudessa ratkaista tällaiset ongelmat paremmin. Väittäisin että ns vähän tyhmempikin ja vähemmän käsipalloa seurannut olisi voinut ennakkoida että näihin ottelusiirtoihin joudumme joka tapauksessa kun sekä HIFK, kauniaisten joukkueet (West ja GRIFK) , BK-46 ja DIcken ovat joukkueita joilla oli mahdollisuus olla sekä miehillä että naisilla mukana Playoffien tässä vaiheessa. Ja vaikea uskoa että tuo GB turnaus tuli sinne Urheilutalolle yhtäkkiä. Joten jos joku päättävässä asemassa olisi vitsinyt vaivautua muutamaksi minuutiksi selvittää tilannetta silloin kun pyysimme naisten

      viimeisten semifinaaliotteluiden siirtämistä muutamalla päivällä eteenpäin jotta se ei vaikuttaisi AT final fouriin. Tästä tässä siis on kyse eikä mistään hävijämisestä, koska kyllä me ne ihan hyvin kestetään ja pyrimme ottamaan niistä opiksi tulevaisuutta varten. Lopuksi ihmettelen sitä näissä keskustelupalstoissa että ei käytetä omia nimiä vaan heitellään ihan mitä sattuu, kun ei tarvitse ottaa vastuuta sanomisistaan! Tsemppiä koko käsipalloperheelle! Terveisin Johan Öller

      • Handis nousuun Suomessa !

        Viittaan lausuntoonne seuranne sivulla: ” Pahimmalta tässä asiassa kuitenkin tuntuu seurojen eriarvoinen kohtelu.”, joka vihjaa puolueellisuuteen päätöksenteossa. En näistä seuroista sivullisena mitenkään näe miten seuroja on tässä asiassa kohdeltu urheilullisesti eri tavoin, edellyttäen että arvailuni siirtojen syistä pitävät paikkansa.

        Edelleenkin olen täysin samaa mieltä siitä, että liiton tekemä aikataulutus on ollut äärimmäisen huono ja liian joustamaton. Ja urheilussakin tulee avoimesti perustella tehdyt päätökset – varsinkin luottamustoimissa – ja tässä liitolla on myös paljon parantamista.

        Hyvää käsipalloa kaikille loppupeleissä !

  • Boom

    ilmeisesti dicken halusi julkisesti pahoitella tapahtunutta A-tyttöjen
    osalta ja samalla nostaa esille liiton sähläilyn. Liiton puolelta ei
    missään ole ilmoitettu perusteita? pelkillä kuulopuheilla seuranneena
    koko hässäkkä matsien sumpilimisesta vaikuttaa äärimmäisen säälittävältä
    puuhastelulta jossa vastuullisia ei nouse esille. dicken oli ”luotettavien lähteiden” mukaan saanut kilpailupäälliköltä (r.sjölund?) mailin (yrittäessään siirtää 5 semiä) missä luki että eka finaali on pelattava 10.4. oli finaalissa kuka tahansa. jep jep.

  • James Mashiri

    Hieno kirjoitus ja hyviä kommentteja (pl. pari ekaa…), vaikka aika raskas on syyttelevä sormi. Otan kantaa yleisesti tänään klo 12 blogissani http://rukometni.wordpress.com/ Tervetuloa lukemaan! Pidetään kommentit ja keskustelu mielellään yhden katon alla täällä.

Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt