Käsipalloseuroja vedätetään – Liiton sopimus otteluvideoista

 , Mentori

Juuri kun suurin osa seuroista on löytänyt tavan palvella käsipalloihmisiä jakamalla ottelut youtuben tai vastaavan kautta livenä tai jälkitallenteena ulos, niin käsipalloliitto lähetti seuroille kieltoviestin. Ohessa muutama ote viestistä.

”Sportsgroud Finland Oy omistaa SM-liigan ja SM-sarjan kaikkien otteluiden julkaisuoikeudet (sekä TV että netti) ja ottelutallenteita ei voi laittaa jakoon muuten kuin Sportsgroundin kautta.”

Mitä tämä merkitsee eri sarjoille?

1. Miesten Liigassa pelataan 192 ottelua runkosarjassa, joista Sportsground näyttää 5% netissä. 95% otteluista jää näyttämättä, mutta liiton kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti näitä ei saa kukaan muukaan näyttää. Lisäksi kaikki Suomen-Cupin ottelut jäävät näyttämättä.

2. Naisten SM-Sarjassa pelataan 147 ottelua runkosarjassa, eikä näistä Sportsground näytä ensimmäistäkään. Eli 100% otteluista jää näkymättä, Suomen-Cup mukaan luettuna, eikä seurat saa näitä näyttää liiton sopimuksen mukaan.

Play-off
1. Miehet sekä Naiset pelaavat maksimissaan 47 play-off ottelua per sarja, josta näytetään 5 netissä. (finaalit) eli n. 10% play-off peleistä tulee ulos sopimuksen mukaan.

Yhteensä kaudella pelataan pääsarjatasoilla, Suomen-Cup mukaan lukien n. 450 ottelua ja näistä tulee ulos n. 20 ottelua Sportsgroundin sopimuksen alla.

Reilua, eikö?
Jollekin voisi herätä kysymys ”Missä vaiheessa seurat ovat suostuneet tämäntapaisiin sopimuksiin, jossa liitto on kolmannen osapuolen kanssa sopinut että 95% miesten ja 100% naisten runkosarjaotteluista jätetään näyttämättä?” sekä ”Kuka Käsipalloliitossa on ylipäätänsä mennyt tekemään tämäntapaisia sopimuksia, jotka näyttävät toimivan vahvasti seuroja vastaan?”

”Kuinka ison kassin rahaa liitto tienaa tämäntapaisesta sopimuksesta, jonka se voi laittaa lajin muuhun ulkoiseen näkyvyyteen. Nykysopimushan käytännössä tappaa koko ulkoisen näkyvyyden videoiden muodossa”

Ohessa vielä ote liiton kirjelmästä seuroille:
”Lain määritelmä julkaisemiselle on, että jokin asetetaan julkisesti saataville tai muuten nähtäville. Ilmaiseksi tai maksua vastaan – sillä ei ole väliä. Tällaista julkisesti saataville/nähtäväksi panemista on esimerkiksi käsipallo-ottelu Youtubeen piilottamatta sitä. Tämän oikeuden loukkaamisesta on laissa säädetty rangaistus.”

Eli liitto haluaa sanoa:
”Me olemme tehneet sopimuksen kolmannen osapuolen kanssa siitä että käsipalloa ei näytetä netissä kenellekkään. Jos haluatte sen laittaa youtubeen, teidän pitää se piilottaa.”

Siitä ei ole kuin pari viikkoa kun Dickenin sekä Cocksin huippu-ottelu jätettiin näyttämättä ”puutteellisen linjakapasiteetin vuoksi” sportsgroundin osalta. Samalla kuitenkin seurat lähettivat ihan yhtä puutteellisen kapasiteetin kautta ottelun livenä netissä. Heti perään liigaseuroista sekä ÅIFK että WEST ovat ilmoittaneet että jakavat ottelunsa youtubeen kaikkien nähtäville, palvellakseen kannattajia sekä muita lajista kiinnostuneita.

(Tämän lisäksi liiton lisenssivaatimukset vaativat että seurat jakavat videot vastustajille 24h otteluiden jälkeen, mieluummin netissä.)

Ilmeisesti kaikesta tästä seurojen oma-aloitteisuudesta sekä aktiivisuudesta suivaantuneena Käsipalloliitto lähetti ko viestiä seuroille. Vaikka Sportsground ei lähetä tai tallenna kuvaa, niin sitä ei saa lähettää kukaan muukaan.

Hienoa työtä. Lisää tällaisia sopimuksia, niin saadaan koko laji pois kartalta.

Tuoreimmat jutut
 • “: Käsipalloseuroja vedätetään – Liiton sopimus otteluvideoista – http://t.co/m0Pk6LsjKn #Mentori http://t.co/RVqjfuvI6F”

 • Olisi hauska tietää millaisista summista puhutaan liiton suuntaan? #käsipallo #handisliiga #tvoikeudet

 • Hohhoijaa. Itselläni heräsi karmaiseva kysymys että kattaako tässä sopimuksessa mainitut tallenteet myös valokuvat? Siinä tapauksessa olen rikkonut tuota pykälää noin 17kertaa… :D Mutta anyways aika järjenköyhää toimintaa. Tän voisi jotenkin ymmärtää jos tuo sopimuksen mukainen tarjonta olisi 100% eli olis jonkinlaisessa balanssissa sopimuksen kohtuullisuus.

 • kuvaaja

  Huoh – ei hitto sentään. Mutta eiköhän liitto vastaa tähän aika nopsaan niin saadaan selvät ohjeet miten toimia. Tämän mukaan niin kuvaaminen ja sen videon laittaminen Youtubeen piiloitettuna on ok. Mutta odoitetaan nytten liiton vastausta tähän.

 • Eipä tässä nyt valokuvausta toivonmukaan olla kieltämässä. Ja eihän tämä nyt koska junnujen sarjoja?

 • Kotisohvalta handista

  Voi hyvä sylvi. Eliittimatsien katsominen on junnuillekin hyvää ”treeniä”. Aina ei ole vanhemmilla aikaa lähteä viemään matseihin paikanpäälle, muttta paddalla hoituu kotisohvalla.

  Olisiko nyt uudelleen neuvottelun paikka. Kielletään lähettämästä ne matsit joita Sportsground lähettää? Ei voi olla suurista summista kysymys? Tämä varmasti sopisi hyvin seuroillekin, koska SG:n stream on hyvä laadultaan ja säästetään vaivaa!

  Neuvottelupäytään liitto ja SG hopihopi!

  Seuroille kaino pyyntö odotellessa: Jatkakaa lähettämistä. Kaikkia hölmöjä sääntöjä ei kannata aina noudattaa!

  PS: Kiitollisena otamme toki vastaan kaikki SG:n lähettämät streamit MYÖS!

 • Ihan ymmärrettävää. Itse en ole edes huomannut että kukaan on jakanut mitään otteluita netissä…paitsi Atlas. Jos ei liiton päätökset miellytä, niin kannattaa varmaan puhua liiton kanssa. Joku syy aina löytyy kaikelle. Ei tätäkään päätöstä ole tehty jonkun kiusaksi. Jos jollakin taholla on taas sopimus liiton kanssa, niin kai tämä sopijaosapuoli haluaa jotain rotia toimintaan ja rahoillensa vastinetta? Mitkä seurat nyt KÄRSIVÄT tästä ja kuinka paljon? Ketkä näitä otteluita näyttävät livenä ja julkaisevat netissä? Atlaksen tiedän, mutta muut kärsijät?

 • Okei, toisaalta hyvä että sopimus on jonkin tahon kanssa joka näyttää pelejä edes jollain tasolla säännöllisesti (vrt. edelliset 50 vuotta). Sopimuksessa tulisi olla puolestaan pykälää/sanktiota liittyen peruuntuneisiin lähetyksiin. Nämä Sportsgroundin pelit ovat käsittääkseni myös selostettuja, mitä ei moni muu pysty tarjoamaan. Siis ne ovat laadultaan hyvätasoisia, verrattuna pelkkiin videoihin. Idioottimaistahan tässä on se, jos ei näytetä naisten pelejä, mutta oikeudet silti löytyvät. Tilanne on outo, jos seuroja ei ole kuultu ollenkaan tähän liittyen, vaikka kyseessä onkin liiton sarja.

 • Rikkooko @DickenNSM nyt lakia, kun näyttävät pelejään streamina?

 • ISO KÄSI @finnhandball:ille! Nyt ollaan asian ytimessä. Jos tuhotaan lajin näkyvyyttä niin lajihan kehittyy, eikö?… #Valoja!!

 • Tuollaista Sportsground Finland Oy nimistä yritystä ei löydy YTJ tietokannasta. Mikä on se osapuoli jonka kanssa sopimus on oikeasti tehty, ja ketkä ovat siellä taustalla?

 • Liiton vastaus on ylempänä ja löytyy kokonaisuudessaan täältä: http://finnhandball.net/tiedotteet/1185

 • Skruiba

  Onko nyt tietoa tästä ”uudesta” alustasta miten pelit piti saada kuvattua ja milloin kuvataan liigapelejä?

 • Skruiba

  Mahtavuuutta kaikki pelit MSM ja NSM löytyy käsipalloliiton sivuilta youtubesta

  (Y)

Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt