Liiton uudistuneet kurinpitosäännöt – tervetuloa Pohjois-Koreaan!

 , Mentori

Ensimmäiseksi haluan sanoa että tämä kirjoitus ei ole tarkoitettu ketään loukkaavaksi tai lajikuvaa vahingoittavaksi. Mikäli epäilet että tämä on sitä, niin lopeta lukeminen nyt tai hyväksyt ehdot ”tästä jutusta ei saa rangaista käsipalloliiton kurinpitovaliokunnan määrittelemillä säännöillä”.

Käsipalloliitto uudisti hiljaisuuden vallitessa kurinpitosäännöstönsä kuluvalle kaudelle. Asiaa ei julkisuudessa esitelty, tietäen että varmasti olisi meteli noussut. Kurinpitosääntöjen uudistusta varten kutsuttiin ihan ylimääräinen liittokokous ja kutsukin lähti heinäkuun helteinä lomailijoille. Arvata saattaa että siinä vaiheessa ei tieto kulje ja päättäjiä ei kiinnosta. Näin saatiin säännöstö heittämällä läpi. Mikä kiire oli kutsua ylimääräinen kokous näitä varten ja runnoa se läpi ilman keskustelua?

Muuten normaali ja toimiva kurinpitosäännöstö sai muutaman ”hauskan” lisäyksen:

 1. 1§ Kurinpitokäsittely voidaan käynnistää erotuomareiden tai otteluvaltuutetun raportin tai muun liitolle tehdyn ilmoituksen perusteella. Päätöksen käsittelyn käynnistämisestä tekee kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja. Kurinpitovaliokunta voi käynnistää kurinpitokäsittelyn myös oma-aloitteisesti.

Noniin – ”tai muun liitolle tehdyn ilmoituksen perusteella”… Siis jatkossa voi kuka tahansa katsoja olla jotain mieltä ja ilmoitella kurinpitovaliokunnalle päätösten olleen vääriä tai videolta voidaan tarkistaa oliko vapari oikea tuomio, vai olisiko pitänyt antaa isompi rangaistus. Eikös siellä kentällä olekaan ne tuomarit, jotka päätöksen tekee ja heidän päätöstään pitää kunnioittaa?

Tästä ei voi seurata kuin farssia, kun jokainen pelin tiimellyksen ele ja työntö käydään läpi videohidastuksissa ja lähetetään kurinpitovaliokunnalle. Otettaisiinko tuomareilta punainen kortti kokonaan pois ja annetaan katsomotuomareiden päättää kuka saa ja minkälaista rangaistusta?

 1. 9§ Epäurheilijamaiseen tekoon liittyviä raskauttavia asianhaaroja ovat mm. teon törkeysaste ja toistuvuus. Käsipallon lajikuvaa ja lajissa toimivia sanallisesti tai kirjallisesti loukanneita rangaistaan myös näiden kurinpitosääntöjen mukaisesti.
  UUTTA: rangaistusasteikkoa tarkistettu. ”Facebook / internet / rasismi yms.” huomioitu.

Siis hetkinen! käsipallon lajikuvaa netissä loukanneita voidaan rangaista nykyään käsipallosääntöjen mukaan? Siis ilmaisuvapaus, kritiikki jne täysin kiellettyjä? Tämäkin blogikirjoitus on pelikieltoon tai sakkoon oikeuttava käsipallokentillä tämän säännön mukaisesti. Aikuisten oikeasti, kenellä liitossa ei pää kestä kritiikkiä että pitää ajaa ylimääräisellä liittokokouksella läpi uuden kurinpitosäännöt, jotka sisältävät tämäntapaisia kohtia? Tässähän nyt määritellään ihan uusiksi Suomalainen ilmaisuvapaus sekä otetaan askel kohti diktaatuuria.

Uuden säännön mukaan esimerkiksi kapakassa ei saa haukkua toista ääneen, ei kirjoittaa tekstiviestiä missä loukkaa käsipallon parissa toimivaa, saatika netissä sanoa mielipidettään joka ei ole lajikuvaa positiivisesti ylistävää. Saadaanko ilmiantajien rinki toimimaan jotenkin? Onko liitto kouluttanut kätyreitä kuuntelemaan mitä kopin sisällä sanotaan?

Mites media yleensä? Lajin parissa pelaavia tai muuten vain vaikuttavia on töissä eri medioissa. Tämän säännön mukaan turha on YLE:n toimittajien kritisoida lajia, jos haluaa itse vielä lajissa toimia. Kaikki sanallinen tai kirjallinen kritiikki on rangaistavaa ja voi johtaa peli- tai toimitsijakieltoon tai vastavuoroisesti sakkorangaistukseen, jonka liitto uusissa säännöissä on määrittänyt maksimissaan 50.000€ suuruiseksi. Onnea vaan kaikki pikkukriittiset junnut ja turhautuneet isät. Pappa betalar – vai miten se menee?

Uudet säännöt:
http://www.finnhandball.net/tiedotteet/3-kasipalloliitto-tiedottaa/1167-uudet-kurinpitosaeaennoet-sekae-uusi-valiokunta

Kurinpitovaliokunnan jäsenet: onnittelut teille, tiesittekö mihin lähditte?

Tuoreimmat jutut
 • The Joker

  Voipi olla että kaikki eivät ihan ymmärrä mitä haluavat saada läpi…
  Saa nähdä koska ensimmäinen tämän säännön mukainen juttu tulee julki. Ei kai nyt sentään tämä.

 • Timo Lehtinen

  Mentorilta on jäänyt yksi yleisen oikeuskäytännön mukainen seikka unholaan. Kurinpitosääntöjen kohdassa IV luetellaan ne henkilöt/henkilöryhmät, joita kurinpitosäännös koskee. Vaikka sitä ei olekaan säännöissä selkeästi ilmaistu, on yleisen oikeuskäytännön valossa ymmärrettävä, että säännös koskee näitä henkilöitä sääntöjen IV kohdan 6-8 pykälissä määritellyissä tehtävissä toimiessa. Siis esim. joukkueenjohtajana lajia vahingoittavan kirjoituksensa allekirjoittavaa voidaan rangaista, mutta Matti Virtasena kirjoittavaa ei. Noin yleisesti ottaen minkään yhdistyksen mikään sääntö ei voi olla ristriidassa voimassa olevan lainsäädännön kanssa eikä varsinkaan kumota sitä. Muuten kurinpitosääntöön tai sen syntyprosessiin kantaa ottamatta, sen olisi voinut kirjoittaa taitavamminkin.

 • Hyvä kirjoitus ja hyviä kysymysmerkkejä herättävä, kiitos Mentor. Tosin eihän tässä nyt uskalla juurikaan kommentoida tai antaa omia mielipiteitä kun ei ole ”Pappaa” joka voisi maksaa ja itsellä ei ole varaa tuohon 50 000,- sakkoon jos sellanen napsahtaisi. Mielenkiinnolla odotan myös miten käy Atlaksen keskustelupalstaa. Missähän vaiheessa Käsipalloliitto päättää sulkea sen, tai miten edes heillä on valtuudet alkaa vaatimaan Vantaalaista webmasteria luovuttamaan IP osoitteita, ja millä resurssilla tai innolla liitto lähtee selvittämään niiden omistajat jos, tai ennemmin, kun sinne tulee joku kirjoitus josta liitto ei hyväksy tekstiä. :D

 • Suomi on kaikkien muidenkien lakiensa kanssa Euroopan Pohjois-Korea. Tulee nyt vaan sellainen pienoinen fiilis että jo nyt surkealla tasolla (verrattuna muihin maihin) oleva ”kannatuskulttuuri” taitaa kuolla tuon pikku pykälän myötä lopullisesti. Katsomossa pitää vissiin jatkossa istua turpa rullalla ja taputtaa kauniisti ja korrektisti ja mahdollisimman vähän huomiota herättävästi….( ja puhallutuksetkin varmaan tulee lipunynnin kylkeen…..) Niinkö sitä sitten kannustetaan omiaan tuollasseessa tunnepelissä kuin käsipallo?!! Vai onko tässä nyt ajateltu että saadaan kitkettyä tuomareille vattuilut kokonaan pois? Jos ei tuomarilla pää kestä sitä länkytystä ni pitäskö vaan lopettaa? taitaa olla laji kun laji tuomari saa huomiota osakseen aina…. hyvää ja huonoa… Sen takia minustakaan ei tule tuomaria ikinä koska olen paljon parempi jakamaan oikeutta katsomossa kuin kentällä. Respectit kaikille dumareille silti. Pakko vetää lainaus tekstistä… ”Uuden säännön mukaan esimerkiksi kapakassa ei saa haukkua toista ääneen, ei kirjoittaa tekstiviestiä missä loukkaa käsipallon parissa toimivaa, saatika netissä sanoa mielipidettään joka ei ole lajikuvaa positiivisesti ylistävää. Saadaanko ilmiantajien rinki toimimaan jotenkin? Onko liitto kouluttanut kätyreitä kuuntelemaan mitä kopin sisällä sanotaan?” Niin justiisa. Missä kulkee raja? Kun seuraa voidaan rankaista jos fanit tötöilee tai hutelee ”hävyttömiä” jos meikä menee riksulaisena kannattajan vaikka pirkkolaan ja siellä joku vetää huudoistani palot nenään niin siitä rangaistaan sitten pahimmillaan riksun joukkuetta esim . sillä että joku sarja matsi pelataan ilman katsojia!!!!??? (tuommoinenkin sanktio siellä muistaakseni vilahti) Kuka ne rajat määrittää? Kuinka häilyvää on raja?

 • Ymmärtääkseni liitto ja muut tahot ovat vuosikausia miettineet sitä, kuinka saada lajille näkyvyyttä ja lisää harrastajia. Tämä ei todellakaan vastaa siihen huutoon vaan tappaa lajia hiljaa sisältäpäin. Herrasmies-seurat ja kirkonmenot ovat ihan juttunsa. Kova kunnioitettava laji vaatii kyllä katsomoonsa myös kovat kannattajat. Hiljaa voi istua kirkossa sunnuntaisin…

 • Teemu Kaulio

  Missä lukee kritiikin ja keskustelun olevan kielletty? Lapsellista pilkunviilaamista sanoisin. Blogin tehtävä on ilman muuta kärjistää sekä herättää mielipiteitä ja keskustelua, mutta en nyt ihan ymmärrä tuskaasi sananvapauden rajoittamisesta.

Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt