Miesten 3.div kehittämiseen ideoita

 , Raikko

Porvoon Akilleksen kakkosjoukkueen ”Myggan” kirjoitteli jo oman näkemyksensä menneestä kaudesta ja ennenkaikkea ehdotuksia tulevalle. Tässä oma näkemykseni, olkaa hyviä ja osallistukaa keskusteluun.

Oma kosketuspintani 3.divisioonan tuli tällä kaudella Puuman Metsästäjien pelaajavalmentajan pestin kautta. Sarjaan osallistui yksitoista joukkuetta ja otteluita joukkueille kertyi viisitoista tai neljätoista riippuen yksinkertaisen runkosarjan jälkeisestä sijoituksesta(päätyikö ylempään vai alempaan jatkosarjaan). Ylemmän jatkosarjan neljä parasta pääsevät vielä 4.5.2013 Final Fourin parissa kahteen extrapeliin. Oma joukkueeni sai nauttia muiden uhrautumisesta ja pelasimme kaikki runkosarjapelit kotona. Ylemässä jatkosarjassakin pelit saatiin sovittua niin hyvin ettei pitkiä matkoja tarvinnut tehdä kuin kaksi(näistä toinen toki yön yli retki). Pelejä pelasimme aina kaksi putkeen, poislukien yksittäinen Karjaan retki. 2x25min peliajalla ei kaksi peliä putkeen ollut mikään ongelma. Kaikissa PuMe:n peleissä oli yksi tuomari ja vauhdikkaimissa väännöissä tämä oli välillä ongelma. Käsipalloa pelanneet ja tuomaroineet tietävät että yhdellä tuomarilla jää väkisin epäselviä tilanteita. Vaikkei kivitaloista pelatakaan, aiheuttaa se turhaa hampaiden kiristelyä.

Kustannukset puhuttaa harrastustoiminnassa aina eikä käsipallo taida tehdä poikkeusta tässäkään asiassa. Kaksi tuomaria tuo lisää hintaa ja on todella vaikea sanoa onko saavutettu hyöty joka pelissä maksetun hinnan arvoinen. Yksi keino millä kustannuksia saadaan alas, ja mikä miltei on välttämätöntä jos ensi vuonna sarjassa on Tampereeltakin joukkue, olisi turnausmuotoisiin pelitapahtumiin siirtyminen. Yhtä 2x25min peliä on aika kallista lähteä pelaamaan yli 300km päähän. Useampia turnauksia, jossa joka jengi pelaa kaksi peliä. Järjestävä jengi hoitaa toimitsijat ja toisen tuomarin tuomat kustannukset voitetaan takaisin matkakuluissa säästämällä. Toki tämän ei tulisi olla ehdotonta, koska kaksi Helsinkiläistä joukkuetta pystyy varmasti hoitamaan arkiharjoitusvuorollaan keskinäiset ottelut. Viisitoista peliä yksittäisinä syö aika monta viikonloppua ja tämä saattaa monelle harrastajalle olla kynnyskysymys.

Tasoerot sarjassa ovat myös puhuttaaneet. Tuloksia kun katselee niin ei siellä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta rumia lukemia ole tullut. Ainakin PuMe:n peli on suurimmat harppaukset ottanut eteenpäin Wincesteriltä saatujen kylvetyksien jälkeen. Sitä en toki tiedä kuinka nautinnollista Wincesterin pelureille on aloittelijoiden lajin saloihin perehdyttäminen. Aika paljon pelin tasoon vaikuttaa myös rostereiden suuri vaihtuvuus. Camise 2:n kotijengi oli aavistuksen nimekkäämpi ja useammalla SM-mitalilla varustettu kuin Jyväskylään uskaltautunut. Muidenkin joukkueiden edustajat ovat ilmeisesti saman huomion tehneet ”tupakkapaikkakeskustelujen” perusteella. Ja niin kauan kuin puhutaan harrastesarjasta, ei sinne tulisi olla asiaa kilpasarjoihin osallistuvilla farmisopimusten turvin.

Kaiken kaikkiaan huikean hauskaa on ollut jo tähän asti, ja Final Fourin jälkeen tuntuu toivottavasti vielä paremmalta. Kiitoksia kaikille vastustajille, tuomareille ja toimitsijoille ensikertalaisten toilailujen sietämisestä. Toivottavasti ensi vuonna pelataan myös Tampereella ja sitä seuraavana vaikka Kuopiossa.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
 • Myggan

  http://akilleshandball.sporttisaitti.com/?x118281=672229 tässä vielä kiinnostuneille linkki josta pääsee lukemaan 3-divari ajatuksia sekä yleistä futurismihypetystä käsipallon puolesta, tosi on kuitenkin että käsipallo kehittyy kokonaisuudessaan kovaa vauhtia Suomessa ja kiinnostus nousee joka vuosi ja siitä kuuluu kiitos aika monelle taholle mutta ensisijaisesti jatkuvasti uudistuvalle käsipalloliitolle. Uudistuvalle, tarkoitan aktiivista nettisivujen kehittämistä, laajentumista, school tour toimintaa, streamausta jne jne ihan mitä vaan mikä helpottaa handiksen näkymistä suomessa. Ja tietenkin vaikkapa Baltian liigalle jossa Cocks pärjäsi hienosti. Kaikkien on muistettava että kaikkihan kuitenkin alkaa junioreista joten nyt vaan seuroissa junioritoiminta valloilleen ja nassikat kentälle! Vanhemmille tiedoksi: ei muuten maksa paljoakaan aloittaa käsipallon pelaaminen verrattuna esim lätkään… Porvoossa tänä vuonna käsipallokoulu on kohtuullisen halpa eli 0,- joten sisäpelikengät vaan kassiin ja messiin. Hurraa!

 • vasenlaitapakki

  Totta turiset tuosta mitallimiesten kolmosessa pelaamisesta. Jos tuollainen yleistyy sarjassa niin aloittelevat harrastelijat saattavat leipääntyä hyvinkin äkkiä ja lopettaa harrastamisen kun ”isot pojat” pelailee.

 • Harri K

  Hei

  Sääntökirjasta löytyy yksinkertainen ratkaisu kaikkiin 3-divisioonan tuomaripulmiin. Sääntö 17:1 kertoo sen, että kaikki käsipallopelit tuomitsee kaksi tasa-arvoista tuomaria. Itse tätä uutena erotuomarina todella ihmettelen, että kuinka erotuomariasettelia ei tunne sääntökirjaa. Kun tuollaista vaihtoehtoa, että yksi tuomari tuomitsee käsipallopelin, ei ole olemassakaan.

  Alemmat divisioonat ovat vielä usein kaikista pahimpia paikkoja tuomita pelejä, sillä niihinhän joukkueisiin on kokoontunut se lajin kaikkitietävä kerma, joka urheilee vakavammin, kuin monet maamme ammattiurheilijat.

  Minkään seuran tai joukkueen talous ei kaadu siihen 20 euroon, joka tuomarille pelistä maksetaan. Minimissäänhän se on 2€ pelaajaa kohden, jos pelaajia on kymmenenkin kappaletta…

  Eli kaikkiin peleiin vain ja ainoastaan kaksi tuomaria, niinkuin käsipallosäännöt määräävät.

 • Christian Fuhrer

  Tämä kausi kolmosen osalta sujui lopun finaali turnausta lukuunottamatta hienosti. Uusi kaupunki Vaasa tuli toimintaan mukaan joka tulokas kaudella voittikin koko sarjan. Toiseksi tuli Winchester Helsingistä ja EIF Tammisaaresta.
  Käsipallon lopputurnausta saapui vaasaan katsomaan 50 katsojaa toki luku sisältää yhden joukkueen joka aina katsoi pelin katsomosta. Toivottavasti homma siellä jatkuu vaikka sieltä on pelaajia lähdössä.
  Naistenkin puolelle pirkkolan huhujen mukaan tulee 2divari ensi kaudelle jolloin sinne saadaan harraste porukkaa naisten muodossa mukaan eikä heidän tarvitse pelata liigapelaaja tasoisia divari jengejä vastaan.
  Kolmosen kehitys ideoita suunniteltu pasilan konttoreissa kuulemma ensi kaudeksi mielenkiinnolla odotamme mitkä ko muutokset ovat ja millä porukalla tätä suunnittelua on tehty.
  M2D sarjamaksu laskee ja M3D nousee mutta mille tasolle? ja miksi? Ratkaisu siihen että joukkue menisi helpommin kakkosdivariin? Siin ei kyl sarjamaksun nosto kolmosessa auta.
  Liiton olisi syytä mennä katsomaan esim salibandyn harrasteturnauksia ja huomata ei siellä paina liigajyrät… Toisaalta samalle ne liigajyrät vois katsoa kans peiliin ja pohtia oisko se harraste sarja se paikka jossa tulis pelata vai siirtyä jo ikiksiin…
  Turnausmuotoisuus jakaa varmasti mielipiteitä mutta hyvällä suunnittelulla niistä saa mukavia tapahtumia. Joka varmasti pudottaisi kuluja sarjassa joukkueilta.
  Mitä muuta? Sitä saamme odotella todennäköisesti aika kauan.
  Terveiset liitolle käsipallon levitystyössä voisi auttaa myös että joku liiton työntekijöistä olisi voinut tulla paikalle Final 4:riin Vöyriin. Huomasi kyllä viikonloppuna missä ko. työntekijät oli paikalla ja missä ei.

  Kolmosesta kajahtaa

Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt