Rodeo in Belgrade

Naisten MM2013 Serbiassa Belgradin valtava halli ammotti tyhjyyttään kun puolivälierien ensimmäinen ottelu vihellettiin illalla käyntiin. Ei tuntunut paikkakuntalaisia kiinnostavan Ranskan ja Japanin välinen ottelu sunnuntai-iltana. Kun ranskalaisia fanejakin oli vain kourallinen, niin meteli hallissa ei ollut mitenkään korvia huumaava.

Illan toiseen otteluun ilmestyi sentään Tanskan uskollisia kannattajia jonkin verran, mutta mitään yleisömenestystä ei siitäkään tullut. Pelit olivat tasoltaan sentään kohtuullisia, Tanska – Montenegro jopa täyttä dramatiikkaa loppuun asti.

Ranska kahdeksan parhaan joukkoon, mutta ei imponoinut

FRA – JPN 27 – 19 (12-9)
Ottelun alku oli puolin ja toisin hermoilua. Ranska sai alkuun parin maalin johdon mutta Japani kuittasi ensimmäisen erän puolessavälissä tasoihin. Japani pelasi kykyjensä mukaan, mutta ranskalaisilla ei tahtonut mikään onnistua. Askelvirheitä, harhasyöttöjä, hyökkääjien virheitä ja viivalle astumisia ym. Periaatteessa käsipallon sääntökirja käytiin pikaisesti läpi. Erän viimeisillä minuuteilla Ranska sai sen verran koottua rivinsä, että saivat rutistettua kolmen maalin johtoaseman.

Ranskan tahmeus jatkui edelleen toisen puoliajan lähdettyä käyntiin. Japani tuli terävästi ja tasoitti pelin vajaassa kolmessa minuutissa. Viiden pelatun minuutin jälkeen japanilaiset menivät jopa johtoon. Samaan saumaan tuli myös ranskalaisille jäähy. Ranska oli pienessä paniikissa ja pelaajat hermona. Tähän rakoon olisi Nipponin tyttöjen pitänyt iskeä. Muutama maali lisää eroa ranskalaisiin, niin lopputulos olisi ollut ehkä toisenlainen.

Kun ottelua oli kulunut 41 minuuttia, niin kaikki näytti vielä japanilaisten osalta hyvältä. Eroa oli heidän hyväksi kaksi maalia ja peli sujui ihan siedettävästi. Mutta niin kuin usein tapahtuu, kipsi iski oikein täydellä teholla. Alkoi 16 minuutin maaliton jakso. Tällaista tuskaa ei kestä yksikään joukkue tällä tasolla. Sitä yritettiin nopeilla sommitelmilla, mutta kun ei niin ei. Kaiken lisäksi Ranska oli vaihtanut tolppien väliin ykkösveskarinsa Amandine Leynaudin, joka noukki ne vähäisetkin yritykset.

Viimeinen niitti japanilaisille tuli 50 minuutin kohdalla, kun joukkue otti kahden minuutin jäähyn ja ranskalaiset takoivat nopeassa tahdissa neljän maalin raon. Se oli liikaa, ja ottelu oli luisunut kädestä. Tunnetusti japanilaiseen tyyliin joukkue taisteli loppuun asti, mutta rahkeet eivät vain riittäneet. Loppujen lopuksi Ranska sai kaunisteltua kahdeksan maalin eron.

Ranska meni kahdeksan parhaan joukkoon, mutta ei saanut pelitaidoiltaan Rodeota vakuuttuneeksi. Niin kuin on tullut aikaisemmin todettua, puolustus on ihan kohdallaan ja maalivahtipeli on huippuluokkaa, mutta sitten se maalinteko on hyvin vaatimatonta tasoa. Paljon on loksahdettava kohdalleen jos mielii päästä neljän parhaan joukkoon.

Tanska pudotti hallitsevan Euroopan mestarin loppukahinoista

DEN – MNE 22 – 21 (11-12)
Illan toinen ottelu olikin sitten jännitysnäytelmä. Tanska kaatoi Montenegron yhdellä maalilla ja selvitti itsensä puolivälieriin. Varsinkin toisen erän tapahtumat tekivät tästä näytelmästä huipputrillerin. Tanska antoi Montenegrolle kaikki mahdollisuudet päättää ottelu voitokkaasti, mutta käsikirjoitus ei sitä ratkaisua heille suonut.

Ensimmäinen puoliaika oli tasaista puurtamista. Alkuminuutit olivat suotuisat montenegrolaisille, sillä he saivat parin maalin johtoaseman. Tanska ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, ja kuuden minuutin kohdalla oltiin jo tasoissa. Tämän jälkeen maaleja mätettiin vuorotahtiin niin että tauolle lähdettiin Montenegron johtaessa 12 -11.

Alkulohkojen viimeisellä kierroksella Montenegron peli tuntui väsyneen joukkueen puurtamiselta. Tanskan valmennus oli todennäköisesti päätynyt samaan lopputulokseen, sillä he pitivät koko ottelun ajan kovaa tempoa päällä. Tämä taktiikka oli tosin kostautua, mutta vastustaja ei pystynyt hyödyntämään tanskalaisten möhläyksiä. Montenegro sai ensimmäisen mahdollisuuden repäistä kaulaa tanskalaisiin heti toisen erän alussa. Tanska sai kaksi jäähyä melkein yhtä aikaa, mutta kesti kuitenkin paineet.

Peli jatkui ja jatkui tasaisena. Katsomossa jännitettiin, että kenen selkäranka murtuu. Joukkueet eivät kuitenkaan antaneet periksi. Hermot alkoivat pelaajillakin nousta pinnalle. Viimeinen vartti pelistä menossa ja tanskalaiset pitivät vauhtia päällä. Siinä vauhdissa meni syöttöosoitteetkin sekaisin. Neljästi pallo tarjottiin vastustajalle, mutta ei siitäkään ollut apua. Pelistä kymmenen sekunttia jäljellä kun Montenegro sai viimeisen mahdollisuuden. Lähdettiin nopeaan hyökkäykseen ja yhdeksästä metristä paiskattiin pallo kohti maalia. Noin metri ennen maalia summeri soi ja se oli sitten siinä. Pallo upposi kyllä tolppien väliin mutta noin puoli sekunttia liian myöhään. Huh, huh, olipas peli. Tanskalaisten riemu repesi ja ihan syystä. Tällaista yleisöön menevää peliä on ilo katsella. Tämä on urheiluviihdettä parhaimmillaan.

Illan kaksi muuta ottelua pelattiin Novi Sadissa jossa Puola ja Saksa selvittivät tiensä seuraaviin peleihin. Maanantaina Norja astuu kentälle ja toivotaan että Pohjola saa toisenkin edustajan keskiviikon kierrokselle.