Rodeo on Tour Zagreb 3

 , Rodeo

Kuka olisi uskonut, että finaalissa pelaavat Ruotsi ja Espanja. Rodeon veikkaus on, että käsipalloa ahkerasti seuraavat veikkasivat aivan jotain muuta kuin mitä saatiin. Kyllä Ranska ja Tanska olivat sen verran varmoja ennakkosuosikkeja, että ison jytkyn olisi pitänyt tapahtua, jos nämä maat eivät ole finaalissa. Niin se jytky sitten tapahtui ja huomenna ovat juhlat joko Ruotsissa tai Espanjassa. Ja mikäs siinä, Ruotsin edellisestä Euroopan mestaruudesta on 16 vuotta ja Espanja ei ole voittanut vielä kertaakaan.

Mennään kuitenkin eilisen illan ensimmäiseen otteluun. Isäntämaa Kroatia ja Tšekki pallottelivat turnauksen paikoista 5 ja 6. Kaksi turhautunutta ja innotonta joukkuetta yrittivät puolityhjälle katsomolle todistaa, että tässä taistellaan vielä kunnon sijoituksesta. Toisin kuitenkin kävi. Pelaaminen oli suurimmaksi osaksi väkinäistä puurtamista. Kroatia oli sen verran niskan päällä, että sai korjattua ottelusta pisteet itselleen. Tosin Tšekki ei missään vaiheessa täysin luovuttanut ja roikkui mukana koko pelin ajan. Aivan loppuhetkillä Kroatia meinasi vielä sortua omaan näppäryyteensä ja päästää tšekkiläiset yllättämään. Viides sija kuitenkin tuli, mutta se ei varmaan isäntämaan joukkuetta ja katsojia hirveästi lohduttanut. Kotikentällä pelaaminen asetti toiveet tässä turnauksessa korkealle, mutta tällä kertaa yleisön villi kannustuskaan ei heitä auttanut.

Illan ensimmäisessä semifinaalissa kohtasivat Ranska ja Espanja. Alkuvihellyksestä lähtien Espanja oli tehokkaampi osapuoli. Maaleja tuli ja ranskalaiset lämmittelivät vastustajan maalivahtia, tai sitten muuten vaan sortuivat teknisiin virheisiin. Espanjan puolustus oli ottanut sellaisen taktiikan, että oltiin aivan vastustajan takamiesten iholla kiinni. Tämä tuotti välillä aikamoisia ongelmia ranskalaisille. Tuli siitä huolimatta sellainen tunne, että ranskalaiset eivät ottaneet pelaamista ihan tosissaan. Oltiin todennäköisesti sitä mieltä, että kyllä tämä tästä vielä lutviutuu. 40 minuuttia tätä tehotonta pelailua kesti, kunnes huomattiin, että nyt täytyy todella tehdä jotain, mikäli halutaan päästä finaaliin. Espanja oli kuitenkin auttamattoman kaukana, eikä kiinni kuromiseen ollut enää tarpeeksi aikaa. Ihmeellistä toimintaa ranskalaisten osalta. Jotenkin Rodeosta tuntui, että asenne ja jonkinlainen ylimielisyys kukoistivat Gallian Kukon pojilla lähes koko ottelun. Espanjalle täysin ansaittu voitto ja finaalipaikka.

during the EHF EURO Croatia 2018 - Final Weekend - semi final match - France vs Spain  in Arena Zagreb, Zagreb, Croatia, 26.1.2018, Mandatory Credit © EHF / Uros Hocevar

Toisessa semifinaalissa oli jo aivan erilainen meininki. Ottelu alkoi tosin ruotsalaisten kovalla painostuksella, ja se tuotti tulosta. Ei voida sanoa, etteikö Tanska olisi yrittänyt, mutta se ei yksinkertaisesti saanut peliään luistamaan totuttuun tyyliin. Kun maalivahdiltakaan ei tällä kertaa tullut pahemmin apua niin Ruotsi karkasi muutaman maalin turvalliseen johtoon. Tanskalla tökki varsinkin ensimmäisellä puoliajalla eniten hyökkäyspäässä. Takamiehet seisoivat paikallaan ja pallottelivat keskenään. Kun sitten tehtiin tempovaihdos ja yritettiin saada kuvio onnistumaan, niin ruotsalaiset olivat jo lukeneet mitä tuleman pitää. Ruotsalaisten 4 maalin johdossa edettiin aina toisen erän 10 minuuttiin asti. Sitten alkoi tanskalaisten hidas mutta ruotsalaisia kiduttava lähestyminen. Tanska nousi maali kerrallaan lähemmäksi, ja trilleri huipentui, kun Lasse Svan tasoitti pelin viimeisellä sekunnilla. Jatkoajalle mentiin, ja tilanteet etenivät siihen malliin, että kumpi tahansa saattoi ottelun viedä kotiin. Kun jatkoaikaa oli jäljellä puolitoista minuuttia, niin Ruotsilla oli kahden maalin johto, ja tilanne tuntui olevan sinettiä vaille. Tanska kuitenkin tuli jälleen, ja sillä oli kaikki mahdollisuudet tasoittaa peli ja mennä toiselle jatkoajalle. Siinä ei kuitenkaan onnistuttu ja Ruotsi oli finaalissa. 16 vuoden tauon jälkeen mahdollisuus finaalissa napata Euroopan mestaruus.

during the EHF EURO Croatia 2018 - Final Weekend - semi final match - Denmark vs Sweden  in Arena Zagreb, Zagreb, Croatia, 26.1.2018, Mandatory Credit © EHF / Stanko Gruden

Ottamatta mitään Ruotsin joukkueelta pois, tai väheksyä heidän saavutustaan, niin kolmen ottelun tappio tässä turnauksessa ja sitten finaalissa, niin ilkeät kielet puhuvat jo Hannu Hanhi-ilmiöstä. Mutta kun voittaa ne tarvittavat ottelut, niin kenelläkään ei pitäisi olla nokan koputtamista. Sunnuntaina katsotaan, tuleeko Espanjalle ensimmäinen Euroopan mestaruus vai katkaiseeko Ruotsi pitkään jatkuneen putken ilman mestaruutta.

Tämä oli tällä kertaa Rodeon viimeinen tarina Zagrebista. Täällä on pelattu ihan kohtuulliset kisat, halli on erinomainen ja kroatialaiset äänekästä ja laulavaa yleisöä. Jos verrataan Rodeon edelliseen käyntiin, niin kaupunkikuvassa näitä EM-kisoja ei ole paljon näkyvillä. Yhdeksän vuotta sitten joka mastossa oli kisalippua, isoja julisteita joka kulmassa ja kaduilla banderolleja katujen yllä. Tällä kertaa Zagrebin keskustan päätorilla on iso Fani-teltta ja siinä oikeastaan kaikki. Tunnelmaa teltassa oli, kun Rodeo kävi vapaapäivänä katsomassa toisen paikkakunnan otteluja, mutta muuten kisamainonta on keskittynyt suurimmaksi osaksi televisioon.

Seuraavat EM-kisat ovatkin sitten jakautuneet kolmeen maahan, ja se on sitten aivan uusi eikä välttämättä käsipallokaverin ihanneratkaisu. Kaksi naapurimaata vielä menettelee, mutta kun kolmas on reilun tuhannen kilometrin päässä, niin rajoittaa se ainakin liikkuvuutta katsojan osalta.

Doviđenja Zagrebista
Rodeo

Tuoreimmat jutut
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt