Charlotta Roos

”Maalivahti pystyy yksin ratkaisemaan otteluita vaikkakaan ei voittamaan niitä. Olen kai pienestä pitäen kulkenut omia polkujani ja maalivahdithan ovat hieman omituisia. Kai ne ulkopelaajatkin ovat hieman hulluja kun painivat keskenään siellä kentällä.” Charlotta Roos kertoo miksi hänestä tuli maalivahti.


Charlotta Roos, SIF

Miten sinä ajauduit maalivahdiksi?

Tulin maalivahdiksi D-juniori-ikäisenä jos muistan oikein. Yhden joukkuetoverin äiti kehui minua ja siitä se ura lähti liikkeelle. Kenttäpelaajana en varmaan saanut niin paljon kehuja joten päädyin maalivahdiksi 🙂

Charlotta Roos

Synt. 1996

Nykyinen seura:
SIF

Kasvattajaseura:
GrIFK

Saavutukset
2 SM-hopeaa, 1 SM-pronssi.
4 SM-kultaa juniorisarjoissa
SM-sarjan All stars-maalivahti 2014.
SM-sarjan kuukauden tähtipelaaja 10/2014 ja 1/2015.

4 SM-kautta, n.40 ottelua.
2 naisten, 20 tyttöjen ja 1 nuorten maaottelua.

Täydellinen maalivahtityyppi?

Hyvä kehonhallinta riippumatta koosta, nopeat jalat, notkea keho sekä hyvät vatsa- ja selkälihakset jotta tasapaino säilyy hyvänä. Henkinen puoli on tärkeää malivahdille. Pelin aikana tapahtuu aina virheitä, ja maalia tulee koko ajan joten pitää pystyä nollaamaan nopeasti. Sijoittuminen ja pelisilmä ovat äärimmäisen tärkeitä ominaisuuksia. Sillä pystyy kompensoimaan isoa kokoa. Muita tärkeitä asioita ovat rohkeus ja positiivinen luonne.

Pelinlukutaidon tärkeys?
On tärkeätä osata lukea peliä. Silloin pystyy näkemään muun muuassa mihin vastustajan hyökkäykset päätyvät. Kun näkee koko kentän samalla kun fokusoi palloon niin tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. On tärkeätä olla hieman edellä vastustajaa. Maalivahti avaa peliä kun lähdetään hyökkäämään ja silloinkin pitää osata lukea peliä hyvin.

Voiko muiden lajien maalivahdeista oppia jotain käsikseen?
Maalivahdin työ on varjella maalia kaikissa lajeissa. Eri lajeissa eri lailla, mutta henkisesti ja fyysisesti maalivahdit voivat varmasti oppia toisiltaan.

Pitääkö maalivahdin osata myös pelata kentällä?
Pallonkäsittelytaito on myös maalivahdille tärkeätä. Maalivahdin pitää tottakai tietää miten kentällä toimitaan eli pelisilmää pitää olla, mutta hänen ei välttämättä tarvitse osata pelata ulkopelaajana.

Ennen ottelua

Mitä maalivahti käy mielessään läpi ennen ottelua?
Ensinnäkin vastustajan joukkuetta ja sen pelaajia. Miten vastustaja pelaa, heidän pelitemponsa ja pelisysteeminsä, oma sijoittuminen jne. Videoilla voi valmistautua ja katsella vastustajan pelaajia ja taktiikkaa, esim. pelaajien suosikki heittonurkat.

Mitä joukkueen kanssa käydään läpi ennen ottelua?
Miten kukin voi osallistua peliin niin hyvin kun mahdollista. Käymme myös läpi hyökkäys- sekä puolustuspään pelitaktiikka. Joitakin joukkueita vastaan sovitaan myös erityistaktiikkaa.

Mistä kaikesta puolustuksen kanssa sovitaan oman maalin varjelemiseksi?
Käydään läpi blokit ja miten toimitaan joitakin heittäjiä vastaan.

Muut omat rutiinit?
Aloitan otteluun keskittymisen noin 3 päivää ennen peliä, pala kerrallaan. Tankkaan myös enemmän vettä kun normaalisti. Pyrin pitämään itseäni pirteänä pelipäivänä ja 20 minuutin unet ennen peliä ei saa unohtua!

Lämmittelyvaihe ja muu valmistautuminen?
Minulle lämmittely on tosi tärkeätä, yhtä tärkeätä sekä peleissä että harjoituksissa. Ilman lämmittelyä olo on epämukava enkä pysty antamaan 100% koska pelkään silloin venähdyksiä ja muita loukkaantumisia. Lämmittely ennen peliä on kokonaisuudessaan kivaa ja venyttelyt ovat äärimmäisen tärkeitä maalivahdille. Teemme erilaisia repiviä liikkeitä joihin kehon on oltava valmis.

Kuinka paljon seuraat vastustajajoukkueen lämmittelyä?
Ensin katson vastustajan kokoonpanoa, sitten miten latautuneita he ovat jne. Katson vastustajan heittoja jotta muistutan itseäni minkälaisia heittoja ottelussa saattaa tulla. Sen jälkeen fokusoin täysin omaan lämmittelyyn kunnes tuomari viheltää ottelun käyntiin.

Charlotta Roos, SIF Charlotta Roos, SIF

Itse ottelu

Kuinka puolet pelistä saa kulumaan kun pallo on toisessa päässä kenttää?
Aika kuluu nopeasti koska olen täysin pelin sisällä koko ajan. On tärkeätä keskittyä koko ajan vaikkakaan ei osallistu peliin.

Miten valmistaudutaan esim. rankkareihin?
Rankkarit ovat hauskinta mielestäni. Paineet ovat heittäjällä koska heitto tulee 7 metristä ilman puolustajaa välissä. Tykkään olla juonikas ja saada pelaaja heittämään mihin haluan. On tärkeätä olla askeleen edellä heittäjää.

Yhteistyö toisen maalivahdin ja vaihtopenkin kanssa?
Dialogi penkin ja valmentajan kanssa on tärkeätä koska voin edistää puolustuspelaamista, ja he voivat myös auttaa minua koska he näkevät peliä toisesta perspektiivistä.

Palaute kanssapelaajille voi välillä (tyypistä tietysti riippuen) olla aika rankkaakin.

Kuinka itse käsittelet päästetyt maalit tai tilanteet joista on päästetty heittämään liian helposti?
Useimmiten ulkopelaajat itse tietävät kun ovat tehneen virheen. Ensin sanon rauhallisesti ja rohkaisevasti, mutta jos tapahtuu uudestaan ja uudestaan niin ärähdän.

Kun olet ”pelastanut puolustajan” megalomaanisella kopilla?
Silloin tuuletan!!!!!!

Kun omiin on lipsahtanut turhan helppo maali?
Silloin avaan pallon välittömästi peliin ja siirrän ajatukset hyökkäykseen. Nollaan tilanteen enkä välitä siitä enää. Pelaaja ei voi jäädä murehtimaan virheitä, koska niitä sattuu joka pelissä.

Kun vastustaja kontraa kerta toisensa jälkeen?
Kyllä se rassaa jos ei heittoja saa kiinni, mutta ei sille voi mitään. Pallo vaan keskelle ja uutta matoa koukkuun.

Charlotta Roos, SIF

Joukkueen herättäminen

Millä keinoin veskari voi herätellä joukkuettaan?
Puolustuksen positiivinen psyykkaaminen ja kannustaminen pelin aikana sekä lämmittelyssä. Torjunta ja nopea pelin avaaminen joka johtaa maaliin.

Vaihtoon!

Käsipalloon kuuluu tyypillisesti maalivahdin vaihdot kesken ottelun.
Millaisia ajatuksia vaihtoon joutuminen herättää?

Jos otetaan pois kesken pelin niin todennäköisesti ei ole pelannut omalla tasolla. Silloin on hyvä tulla vaihtoon nollaamaan hetkeksi. Silloin on toivottavaa että toinen maalivahti onnistuu ja stabilisoi joukkuen. Samanaikaisesti harmittaa että ei ole itse kentällä. Mutta aina ei voi onnistua vaikka haluaisikin.

Entä penkiltä kentälle?
Maalivahdille voi kestää enemmän kun 10 minuuttia päästä otteluun sisälle, ja jos pelaa vaan vähän voi olla erittäin vaikeata onnistua. Mutta ei ole mitään menetettävää jos hyppää sisään koska toinen maalivahti ei ole pelannut omalla tasolla.

Tekeekö aina mieli hypätä takaisin?
Tottakai.

Tuleeko erimielisyyksiä valmentajan kanssa?
Joskus voi tulla, mutta ne selvitetään heti.

Mitä vaihdolla haetaan 7 metrin heitossa?
Toinen maalivahti voi tuoda uutta ja onnistua torjunnassa.

Toipuminen tällistä?

Pallo osuu aina silloin tällöin arkaan paikkaan tai päähän. Pelottaako seuraava heitto?
Sellaista ei maalivahti voi ajatella. Joskus voi sattua mutta sellaista on urheilu.

Kuinka tällistä toivutaan?
Katse eteenpäin joka tilanteessa.

Paha vastustaja naruttelee…

Vastustajan laituri on kerta toisensa jälkeen hassuttanut sinua. Mitä keksit seuraavaksi että saat horjutettua kaverin itseluottamuksen?
Silloin on minun vuoroni hassuttaa häntä ja ottaa hänestä henkinen yliote.

Esikuvat ja pahimmat vastustajat

On monia maalivahteja jotka ovat esikuvia minulle. Mutta tällä hetkellä erityisesti Sandra Toft (Larvik HK) ja Laura Glauser (Metz) ovat ykkösiä.

Kuka on kaikkien aikojen paras käsipallomaalivahti Suomessa ja maailmassa?
En ole kovinkaan kauan vielä ollut mukana ja koska tunnen parhaiten granilaiset maalivahdit niin pidän Bianca Eklundhia parhaana ottelumaalivahtina ja myös Christian Segersven oli erinomainen maalivahti. Maailman paras on Thierry Omeyer.

Kuka on tämän hetken paras käsipallomaalivahti Suomessa ja maailmassa?
Pidän itse Toto Christoun pelityylistä, ja Patrik Roslander on myös erinomainen. Ja Thierry Omeyer tuli jo mainittua.

Kenen vastustajasi heitot oli kerta kaikkisen mahdottomia torjua, toisin sanoen ketä oli pahin vastustaja juuri sinulle?
Kaikki heitot ovat otettavissa, mutta joillakin pelaajilla on erityisen vaikeita heittoja, mm. Linda Cainbergilla ja Johanna Hillillä.

Maalivahtivalmennuksen peruskivi?

Mihin maalivahtivalmennuksessa pitäisi mielestäsi eniten kiinnittää huomiota?
Jalkatyö, kehonhallinta, reagointiharjoituksia jne. Joukkueharjoitusten lisäksi kannattaa olla oma-aloitteinen ja hyödyntää kaikki tarjolla oleva maalivahtivalmentaminen sekä kotimaassa että ulkomailla. Maalivahtivalmennusta ei kovin paljon ole Suomessa joten oppia on ammettava sieltä mistä sitä on saatavilla.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt