Thomas Lindström

”Kokeilin vähän molempia. Ekaks olin maalissa, sitten kentällä, sitten menin taas maaliin. C- ja B-junnuissa pelasin molempia. Vanhemman ikäryhmän kanssa olin maalissa ja silloin kun itse oli vanhempi niin pelasin kentällä. B-junnuiän jälkeen pelasin ainoastaan maalissa”, sanoo Thomas Lindström, maalivahtisarjan toinen haastateltava.

Kuva: Mikko Horsmanheimo

Thomas Lindström

Synt. 1982
Kasvattajaseura: ÅIFK
22 A-maaottelua

Muut seurat:
HC West, BK-46 (Suomi)
SKÖ SVVW Klagenfurt (Itävalta)

Saavutukset
1 SM-kulta, 1 hopea
SM-liigan vuoden maalivahti
2003-04
SM-liigan All Stars maalivahti
2003-04 ja 2012-13

Täydellinen maalivahtityyppi?

Tottakai auttaa että on hyvässä fyysisessä kunnossa. Liikkuminen on nopeampaa ja räjähtävät liikkeet ovat terävämpiä. Jos liikkuminen on hidasta niin eihän siitä tule mitään.

Henkisesti on hyvä olla stabiili. Maalissa ehtii miettiä paljon, jos haluaa. Jos ei ole valmistautunut kunnolla peliin, niin silloin käy usein huonosti. Mielestäni ei kannata hirveän paljon miettiä pelin aikana, se pitää tehdä ennen peliä.

Ja rutiinia, tällä tarkoitan ajallisesti ja kokemukseltaan, tarvitaan! Sitähän syntyy vain pelaamalla ja iän myötä. Rutiinilla pääsee pitkälle ja pelinlukutaito on tärkeää. Sanoisin melkein että ne ovat tärkeimmät osa-alueet, jos on kohtalaisessa fyysisessä kunnossa.

Voiko muiden lajien maalivahdeista oppia jotain käsikseen?
Ehdottomasti kannattaa kokeilla olla maalissa muissakin lajeissa, siitä on hyötyä. Joko pallo on pienempi tai tulee lujempaa. Se kehittää maalivahdin ominaisuuksia. Minulla on kumminkin vaikeata sanoa joku erityinen laji.

Pitääkö maalivahdin osata myös pelata kentällä?
Mielestäni ei tarvitse osata. Riittää jos osaa hieman ajatella mitä pelaaja tekee tietyissä tilanteissa.

Mitä maalivahti käy mielessään läpi ennen ottelua?

Käydään läpi vastustajan heitot, mitä jokainen pelaaja tekee missäkin tilanteessa. Itse yritin saada fiilistä, ja ei miettiä mitään muuta kun kyseistä peliä. Käydään myös läpi pelaajat, mistä ne tykkää, heidän lempijuttunsa ym. Sovitaan mm. että jos puolustus pettää niin mistä silloin halutaan että vastustaja heittää…

Mistä kaikesta puolustuksen kanssa sovitaan oman maalin varjelemiseksi?
Vähän samaa kun edellinenkin vastaus. Käydään läpi mitä eri tilanteissa tehdään, esimerkiksi kun pelataan alivoimalla päätetään mistä mieluiten halutaan heitot. Sovitaan kumman puolen maalista puolustus ottaa ja kumpi on maalivahdin. Voidaan sopia eri asioita riippuen kuka vastustajista pelaa missäkin.

Muut omat rutiinit?
Minulla oli aina samat rutiinit ennen ottelua. Laitoin aina kamat päälle samalla tavalla tai samassa järjestyksessä. Kaikki asiat tein aina samassa järjestyksessä. Venyttelyt samaten: aina sama rutiini, samat asennot, tietty aika…

Rutiinit olivat tärkeitä minulle. Lämmittelin kyllä samat paikat niin kun muutkin tekivät. Maalivahtilämmittelyssä minulla oli tietyt asiat mitä aina halusin, samassa järjestyksessä. Jos näistä poikettiin, niin syytin sitä aina jos peli meni huonosti.

”Juttelin” aina maalin kanssa ennen jokaista puoliaikaa. Minulla oli aina sama juttu mitä kävin läpi ja sanoin tolpille. Olin kai joskus tehnyt sen ja silloin pelasin hyvin. Tämän jälkeen kai luulin että jos aina teen samalla tavalla niin tulee nekin pelit menemään hyvin. Ennen peliä kävin läpi myös rankkarit, mitkä mahdollisten heittäjien suosikkikulmat ovat jne. Minulla oli myös oma rutiini ennen heittoa. Koskin rimaa tietyllä tavalla.

Kuinka paljon seuraat vastustajajoukkueen lämmittelyä?
Ei hirveän paljon. Seurasin hiukan kuka pelaa ja millaisessa kunnossa. Heitot oli käyty läpi jo ennen lämmittelyä kopissa.

Itse ottelu

Kuinka puolet pelistä saa kulumaan kun pallo on toisessa päässä kenttää? Miten valmistaudutaan esim. rankkareihin?
Ei sitä mieti että pitäisi saada aika kulumaan. On niin mukana pelissä ja toivoo että kenttäpelaajat tekee maalin, niin ei sitä aikaa tajua miettiä.

Yhteistyö toisen maalivahdin ja vaihtopenkin kanssa?
Riippuu siitä kuka toinen maalivahti penkillä oli. Jos siellä oli Kurppa niin silloin neuvoja/kommentteja tuli koko ajan. Kyllä pelin aikana oli hyvä saada kommentteja toiselta maalivahdilta, varsinkin jos meni vähän huonommin.

Palaute kanssapelaajille voi välillä (tyypistä tietysti riippuen) olla aika rankkaakin..

Kuinka itse käsittelet päästetyt maalit tai tilanteet joista on päästetty heittämään liian helposti?
Jos tapahtuu uudestaan ja uudestaan niin mielestäni on ihan paikallaan antaa palautetta. Mutta ihan jokaisesta päästetystä maalista ei tarvi antaa.

Entä silloin kun olet ”pelastanut puolustajan” jollain megalomaanisella kopilla?
En kyllä koskaan antanut palautetta siitä. Itsehän sai sen torjunnan omalle tilille. Virheitä sattuu. Jos tekee megalomaanisen torjunnan niin kannattaa mielestäni vain nauttia ja ottaa siitä kaiken irti ja nostattaa itseluottamusta. Ehkä myös ottaa yleisön haltuun, mutta ei ylimenevällä, vaan fiilistä antavalla tuuletuksella.

Omiin on lipsahtaneen turhan helpon maalin taas yrittää unohtaa asian mahdollisimman nopeasti. Kun itse tietää että osaa paremmin ei asioita kannata jäädä miettimään liikaa. Silloin sekoittaa pakkaa ihan liikaa ja siitä ei tule yhtään mitään.

Jos vastustaja kontraa kerta toisensa jälkeen?
Rupee totta kai ärsyttämään. Kyllähän sen tietää että ei omat kanssapelaajat tee sitä tahallaan, mutta harmittaa kumminkin. Palautetta saa aina antaa ja kuulukin antaa. Ei ne muuten herää.

Vaihtoon!

Käsipalloon kuuluu tyypillisesti maalivahdin vaihdot kesken ottelun. Millaisia ajatuksia vaihtoon joutuminen herättää?
Useimmiten on pelannut huonosti tai ei pysty keskittymään kunnolla, niin silloin on varmaan ihan hyvä mennä penkille hakemaan uutta vauhtia. Ei siinä mitään erikoista kannata miettiä. Kerää omat ajatukset uudestaan, käy läpi mitä on mennyt huonosti ja mitä pitää korjata. Sitten saa myös toivoa että toinen maalivahti pelaa hyvin, jotta ei ainakaan hävitä sen takia että on itse pelannut huonon pelin.

Penkiltä kentälle?
Välillä tilanne tulee hyvin nopeasti joten ei oikein ehdi miettiä asiaa hirveän paljon. Se on mielestäni myös ihan hyvä. Jos rupee miettiä liikaa niin asiat menee helposti vaikeaksi.

Tekeekö aina mieli hypätä takaisin?
Kyllä! Ainahan haluaa pelata, sen takia treenaa. Kentällä näytetään mihin pystyy, ei penkillä.

Tuleeko vaihdoista erimielisyyksiä valmentajan kanssa?
Tottakai tulee, jokaiselle tulee. Olen totta kai maalivahtien puolella ja siksi sanon että valmentaja ei pysty sanomaan tai olemaan samassa tilanteessa ja nähdä samat asiat kun mitä maalivahti näkee. Tilanteet näyttävät erilaisilta penkiltä ja puolustukseen takana. Maalivahti on ehkä nähnyt jotain mitä valmentaja ei ole, ja toiste päin.

Mitä vaihdolla haetaan 7 metrin heitossa?
Yritetään saada vastustaja horjumaan, miettimään ja tekemään vääriä päätöksiä. Penkillä oleva maalivahti on seurannut peliä toisesta näkökulmasta, joten voi hyvin olla mahdollista että hän on huomannut jotain erityistä. Voi myös olla että toinen maalivahti on parempi 7 metrin heitoissa ja silloinhan on ihan loogista vaihtaa.

Sanotaan että maalivahti on puoli joukkuetta, jotkut sanoo että maalivahti on yksilöpelaaja joukkueessa, jotkut sanoo että käsipallomaalivahti on ihan hullu kun vapaaehtoisesti menee pallon eteen. Mitä sinä sanot?

Minun mielipide on se että maalivahdin hyvyys on paljon kiinni puolustuksesta. On paljon tilanteita missä puolustus on pakottanut vastustajan heittämään johonkin kulmaan, niin silloinhan on helppoa olla maalissa. Maalivahtina täytyy vain olla nopea havaitsemaan tilanteet ja tulkitsemaan ne.

Toipuminen tällistä?

Pallo osuu aina silloin tällöin arkaan paikkaan tai päähän. Pelottaako seuraava heitto?
Ei koskaan. Kun on kentällä niin on niin sisällä pelissä että ei semmosia ehdi miettiä. Tällistä toipuu parhaiten kun menee uudestaan maaliin ja ottaa seuraavankin pallon kiinni.

Kuva: www.dicken.fi

Paha vastustaja naruttelee…

Vastustajan laituri on kerta toisensa jälkeen hassuttanut sinua. Mitä keksit seuraavaksi että saat horjutettua kaverin itseluottamuksen?
Pitää itse päättää mitä seuraavaksi tekee. Satsaa johonkin kulmaan, ja ottaa pallon jos se tulee siihen. Jos menee jostain toisesta paikasta maaliin niin sitten saa mennä eli niin sanotusti ottaa itse täysillä sen yhden kulman.

Esikuvat ja pahimmat vastustajat

Oliko itselläsi esikuvaa maalivahtina? Kuka on kaikkien aikojen paras käsipallomaalivahti Suomessa ja maailmassa? Kuka on tämän hetken paras käsipallomaalivahti?

Tommy Ruponen Mats Olsson

Minulla oli esikuvana Ruotsin maajoukkueen maalivahti Mats Olsson.

On vaikeata sanoa kuka on kaikkien aikojen paras Suomessa ja maailmassa mutta nuorempana Suomen paras maalivahti oli mielestäni Tommi Ruponen. On kumminkin vaikeata verrata häntä nykymaalivahteihin, käsipallo oli erilaista ja itse oli niin nuori.

Thierry Omeyer, THW Kiel

Jos pitää mainita joku joka on pelannut Suomessa niin yksi vaihtoehto on kyllä Cocksissa pelannut Valentin Koshovy. Ulkomaalaisista diggasin Tomas Svenssonia (SWE), Vlado Zolaa (CRO) ja Kasper Hvidtiä (DEN). Nykypelaajista… En kyllä haluaisi sanoa Thierry Omeyer, mutta on vaan pakko. On hienoa katsoa että ei tarvitse olla ison kokoinen ollakseen huippumaalivahti. Niistä suomalaisista jotka pelaa kaudella 2013-2014 sanoisin Patrik Roslander.

Kenen vastustajasi heitot oli kerta kaikkisen mahdottomia torjua, toisin sanoen ketä oli pahin vastustaja juuri sinulle?
Kaikki heitot on aina otettavissa 🙂
Vaikeata sanoa, mutta niiden muutaman pelin perusteella joissa pääsin pelaamaan Micke Källmania vastaan niin aina oli vaikeuksia.

Maalivahtivalmennuksen peruskivi?

Mihin maalivahtivalmennuksessa pitäisi mielestäsi eniten kiinnittää huomiota?
Pelin tulkitsemiseen eli siihen mitä pelaaja voi tehdä, tai mihin voi heittää eri tilanteissa, sekä perustekniikkaan. Siitä voi sitten itse kehittää oman tyylinsä.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt