Nuorten maajoukkueiden suurleiri P98-joukkueen silmin

P98-maajoukkueen katsastustoiminta alkoi vuoden 2013 alusta. Kahden katsastusleirin jälkeen joukkueen runko on alkanut muodostumaan ja nuorten maajoukkueiden kesäleirille Solvallaan kutsuttiin ensimmäistä kertaa 28 pelaajan maajoukkueryhmitys. Katsastukset toki jatkuvat eikä yhdenkään pelaajan paikka pelaavassa kokoonpanossa ole itsestäänselvyys.

Nuorten maajoukkueiden neljän päivän leiritys Suomen käsipalloliiton harjoituskeskuksessa Solvallassa alkoi maanantaina 3.6.2013. Leirille osallistuivat 1996 ja 1998 syntyneiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet, yhteensä 95 nuorta käsipalloilijan alkua saapui paikalle. Käsipalloliitto aloitti suurleirin järjestämisen vuonna 2012, joten tämä leiri oli järjestyksessään toinen. Leirin tarkoituksena on paitsi kehittää ja parantaa joukkueiden pelillistä tasoa, myös tiivistää ja parantaa kaikkien maajoukkuepelaajien, valmentajien sekä taustaryhmien yhteistyötä kaikilla tasoilla. Leirin henki oli erittäin hyvä ja kokonaisuudessaan leiri oli onnistunut.

Suomen P98-maajoukkueen leiritysryhmä Solvallan Suurleirillä kesäkuussa 2013

Suomen P98-maajoukkueen leiritysryhmä Solvallan Suurleirillä kesäkuussa 2013

Ensimmäinen päivä alkoi fyysisten testien parissa. Björn Monnbergin ja Gustav Ahlroosin testitiimin tekemä testipatteristo sisältää kevennyshypyn, 10 ja 30 metrin juoksut sekä Beep-testin.

P98-joukkueen ensimmäiset testit oli pojille selvästi jännittävä tapahtuma, pientä hermostuneisuutta oli huomattavissa. Keskittyminen oli tiukkaa ja poikien halu näyttää tasonsa oli silmiinpistävää. 10 metrin juoksussa ja Beep-testissä joukkueen keskiarvo oli selkeästi minimiarvoja kovempi, kun taas kevennyshypyssä ja 30 metrin juoksussa jäätiin hieman minimiarvojen alle. Huomattavaa oli, että poikien kevennyshyppy- ja juoksutekniikassa on selkeitä puutteita. Toisaalta on muistettava että minimiarvot on määritelty alle 16-vuotiaiden maajoukkueelle ja testipäivänä nuorimmat pojat olivat 13-vuotiaita. Valmennusjohto olikin kohtuullisen tyytyväinen poikien tuloksiin.

Testit / minimiarvot

Björn Monnberg

Pojat 16 Pojat 18 Pojat 20 Tytöt 16 Tytöt 18 Tytöt 20
Beep 11 12 13 10-8 11-6 12-4
10 m laita 1,95 1,90 1,80 2,05 2,00 1,95
10 m muut 2,05 1,95 1,90 2,15 2,05 2,00
30 m laita 4,25 4,15 4,05 4,80 4,70 4,65
30 m muut 4,45 4,35 4,25 4,95 4,80 4,75
Kevennyshyppy 46 50 54 40 43 46

Viikon aikana pääpainopiste leirillä oli urheilijana kasvaminen. Kävimme tutustumismatkalla Heurekan BODY WORLDS –näyttelyssä, jossa tutustuimme ihmisruumiin toimintaan hyvinkin realististen, oikeiden ihmisruumiiden kautta. Oli mielenkiintoista nähdä ja vahvistaa käsitystä siitä, miten ihmiskehossa kaikki osat liittyvät jollain tavalla toisiinsa. Samoin kuulimme erittäin hyvän ja mielenkiintoisen ravintoluennon á la Olli Ilander. Paljon konkreettisia neuvoja, selkeitä esimerkkejä ja tietoa urheilijan ravinnosta.

Pojat joutuivat leirin aikana myös tiukkoihin tavoite- ja kehityskeskusteluihin, joista ei tunnetta puuttunut. On hienoa huomata miten paljon tämän ikäluokan pelaajille käsipallo ja urheileminen merkitsee.

Käsipallollisella puolella aloitimme rakentamaan vaiheittain 3-2-1 puolustusta. Huomioitavaa oli poikien asenne tekemiseen. Halu oppia ja keskittyminen oli huippuluokkaa läpi leirin ja tuloksia oli jo havaittavissa. Taso nousi leirin edetessä koko ajan ja ajoittain saimme tämän liikkuvan puolustusmuodon näyttämään juuri siltä miltä sen tulee näyttää. Töitä on vielä tietenkin paljon jäljellä: jalkatyö, kommunikaatio ja FYYSISYYS! Kuten seurajoukkueidenkin kanssa on käynyt selväksi, on ulkomailla pelatessa vastustajat yleensä isompia sekä vahvempia. Koska annamme koossa jo aivan riittävästi tasoitusta, on meidän taisteltava ja oltava työläämpiä kuin vastustaja. Tähän liittyy isona osana kova, mutta reilu puolustuspelaaminen. Valmennusjohdon toiveena onkin nähdä tulevaisuudessa huomattavasti kovempaa miehen ottamista, nimenomaan reilusti edestäpäin. Käsipallo on kontaktilaji ja meidän tulisikin ottaa kontaktia rohkeasti.

Hyökkäyspelaamisessa painotus oli nopeissa vastahyökkäyksissä ja paikkapelissä paikanvaihto- ja kääntöpelissä. Haluamme löytää pelaajia jotka pystyvät tekemään nopeissa muuttuvissa tilanteissa nopeita ja järkeviä ratkaisuja. Pelitempon pitää nousta erittäin korkealle tasolle. Leirin aikana huomasimme, että tällä joukkueella on todella paljon potentiaalia kyseiseen pelitapaan. On hienoa huomata nuorten pelaajien innostuneisuus oppia ja omaksua uutta ja välillä vaikeitakin asioita. Poikien pallotempo harjoituksissa oli erinomaista, palloralleissa syötöt napsuivat kohdilleen ja syöttöjen laatu sekä kovuus kasvoi leirin edetessä.

Maalivahdit pääsivät leirillä hyvään oppiin kun liitto oli saanut houkuteltua paikalle Vanja Radicin. Vanja kävi leirin aikana sekä joukkueharjoituksissa että piti erikseen maalivahdeille omia harjoituksia. Maalivahdit saivat varmasti uutta oppia ja pääsivät tekemään uusia harjoitteita jotka kehittävät heidän taitojaan.

Kokonaisuudessaan suurleiri oli erittäin onnistunut tapahtuma. Oli mukava seurata kaikkien maajoukkueiden harjoittelua ja tekemisiä, keskustella ja vaihtaa ajatuksia valmentajien kesken ja huomata kuinka pelaajat viihtyivät sekä oman että muiden joukkueiden pelaajien kanssa.

Jaakko Horelli

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt