Liittohallitus käänsi selkänsä P94-maajoukkueelle

Suomen käsipalloilun korkein päättävä elin teki viikolla 20 päätöksen olla ilmoittamatta liittonsa kautta aikain toiseksi menestyneintä poikamaajoukkuetta kevään 2015 MM-karsintoihin. Tosin sillä oli edes sen verran ”tyylitajua” (tms.) että siirsi uutisen julkistamista Sjundeå Cupin yli ja piti päätöksensä ensin pienen piirin tiedossa.


P94 maajoukkue Karjaalla tammikuussa 2014. Kuva: Touchdown.fi

P94 maajoukkue Karjaalla tammikuussa 2014. Kuva: Touchdown.fi

Päätöstä edelsi alavireisesti sujunut karsintaturnaus Sloveniassa huhtikuun alussa, jolloin joukkueen kohtaloksi jatkon suhteen koitui heikko ottelu ja sitä seurannut tappio Viroa vastaan. Voitto Turkista ja kunniakas viiden maalin tappio viime kisojen EM-viitoselle Slovenialle heidän kotikentällään, ei kuitenkaan riittänyt jatkopaikkaan. Turnauksen aikana joukkue sai tietää päävalmentaja Kenneth Bäcklundin päätöksestä jättää joukkue turnauksen jälkeen.

Parisen vuotta sitten Suomen Käsipalloliitto esitteli uuden ja ylvään nuorten maajoukkuekonseptin. Maajoukkueiden toiminnan kriteereiksi asetettiin silloin mm. realistiset menestymismahdollisuudet ja pelaajien harjoittelun laatu/määrä sekä näitä tukevat tulokset esimerkiksi fyysisissä testeissä. Jos SKPL olisi seurannut asettamiaan kriteereitä, P94-maajoukkue olisi ollut viimeinen lakkautusuhan alla oleva juniorimaajoukkueryhmä.

Yksittäisen maajoukkueen toiminnan kriteerit ovat siis edelleenkin hieman epäselvät, ainakin allekirjoittaneelle. Erilaisia tulkintoja asiassa lieneekin monenlaisia. On jopa kuultu sellainen toteamus, että joukkueessa mahdollisesti vallitseva hyvä henki näyttäisi riittävän jatkorahoituksen turvaamiseksi. En tosin usko että P94:n mahdollinen, ja nyt evätty, jatko kaatui tähänkään seikkaan, eikä siitä muistaakseni erikseen maajoukkuekonseptin kriteereissäkään mainittu.

P94 on nelivuotisen toimintansa aikana ehtinyt vaihtaa niin pää-, apu- kuin maalivahtivalmentajaa, kuten myös joukkueenjohtajaa. Myös taustaryhmä on läpikäynyt eri syistä johtuvia henkilövaihdoksia.

Varainhankinnassa P94-joukkueen taustaryhmä on, ehkä osin vaikeista ajoista johtuen, selviytynyt vain välttävästi. Toivomisen varaa on ollut, mutta olemme kuitenkin kehitelleet mm. kolme kertaa pelatun P94 vs. Wanhat Starat –konseptin jota seuraava maajoukkue nyt voi jatkaa. Myös P94 Supporter Club –jäsenyyksillä keräsimme jonkun verran varoja. Enimmät varat tulivat kuitenkin uskollisilta yhteistyökumppaneilta niin yritys- kuin yksityispuolelta, siitä suuri kiitos! Myös matka- ja majoitusjärjestelyissä olemme turvautuneet kekseliäisyyteen, luovuuteen ja yhteistyökumppaneihin kustannusten säästämiseksi. Kiitokset vielä esim. VW:lle, Fordille ja Volvolle, Viita-yhtiöille sekä Lindholmin veljeksille! Myös joukkueenjohdon joustavuus on ollut ratkaisevassa asemassa vaihtoehtoisia toimintatapoja suunniteltaessa.

P94 on olemassaolonsa aikana pelannut mm. Virossa, Ruotsissa, Saksassa, Puolassa, Sveitsissä ja Sloveniassa. Suurin saavutus oli tietysti pääsy Itävallan EM-kisoihin kesällä 2012 upeiden kotikarsintojen jälkeen. Haasteitakin oli, esimerkiksi taustaryhmän keräämä 4700€:n summa joukkueen vaatettamiseksi herätti jo tuolloin paljon keskustelua ja kysymyksiä.

Monella pelaajalla on maajoukkueesta meriittinä 30-40 maaottelua, paljon muistoja, kokemuksia ja uusia ystäviä. Nyt se valitettavasti loppuu, mielestäni hieman liian aikaisin. Maajoukkuetehtäviin jää nyt poikien osalta liian pitkä, tai jopa ikuinen, tauko. Miesten maajoukkue ehkä kutsuu vastaisuudessa muutamaa pelaajaa, osaa luultavasti ei koskaan. Tässäkin suhteessa se lyhimmilläänkin reilut puoli vuotta lisää maajoukkuetoimintaa olisi täyttänyt paikkansa ihan jo pelaajien motivaation kannalta.

Olen liittohallituksen päätöksestä sekä pettynyt, yllättynyt että jopa katkera. Toivon sydämestäni että SKPL ei jatkossa odottamatta ja täysin ilman ennakkovaroitusta näin törkeällä tavalla käännä selkäänsä muille maajoukkueille, mitätöiden yhdellä nuijanheilautuksella monen vuoden työn.

V-N -lehden blogistin mukaan raha, tai lähinnä sen puute, on ollut SKPL:n ongelmana ainakin viime vuosituhannen lopusta lähtien. Raha-asioissa kyse on aina priorisoinneista ja jonkun on tehtävä vaikeatkin päätökset, niiden oikeellisuudesta voidaan sitten olla montaa mieltä. Jos tämän onnettoman päätöksen takana olivat vain raha-asiat, olisimme mielellämme nähneet että tausta-ryhmään/joukkueeseen oltaisiin oltu edes jonkinlaisessa yhteydessä ennen lopullisen päätöksen tekoa. Nyt näin ei kuitenkaan, syystä tai toisesta, haluttu tehdä.

Politiikassa joku viisas on sanonut, että kansalla on sellaiset päättäjät kuin se ansaitsee. Ehkä näin on asian laita myös käsipallokansalla.

Haluan lopuksi kiittää, tietysti pelaajien lisäksi, kaikkia taustaryhmän jäseniä mutta erityisesti alusta saakka mukana olleita Sonja Grefbergiä, Anders Wickströmiä, Henrik Sjöblomia ja Thomas von Numersia sekä valmennusjohtoa eli Kenua, Fjomppaa, Karia ja Jania kaikesta siitä mitä olette poikien eteen tehneet. Mielestäni taustaryhmän ja valmennusjohdon välinen yhteistyö ja kommunikointi on ollut erittäin hyvin toimivaa, on ollut ilo työskennellä kanssanne!

Käsisterveisin
Janne Luuppala
P94 taustaryhmän ”koordinaattori”
(emeritus…)

PS.

Vihje muille maajoukkueille:

Tehkää pelisäännöt liiton kanssa selviksi etukäteen ja kirjallisesti, suomalaisessa käsipalloilussa kaikki näyttää olevan mahdollista.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt