Maajoukkueella neljän pelin tammikuu

Tammikuu on perinteisesti kansainvälisen käsipallon aikaa. 15. päivä avataan Puolassa EM-kisat, jossa Ranska hakee jatkoa ennätysputkelleen: Maalla on puolustettavanaan EM- että MM-tittelin lisäksi myös Olympiakulta. Suomen osalta tammikuu tarkoittaa tällä kerralla neljää MM-karsintaottelua, joista kotiottelut Romaniaa ja Italiaa vastaan Vantaan Energia Areenalla.

Kisakallion vastavalmistuneessa käsipallon harjoituskeskuksessa leireilevä Suomi kohtaa loppiaisena Romanian, jolla on edellisistä EM-karsinnoista iso kana kynittävänään. Suomi nimittäin yllätti huhtikuussa 2014 pelatuissa kaksiosaisessa ottelussa sekasortoisessa tilassa olleen ennakkosuosikin jatkosta ja eteni varsinaiseen EM-karsintaan jättäen nelinkertaisen maailmanmestarin rannalle yhteismaalein 62-61.

Nyt asetelmat ovat pitkälti päinvastaiset. Siinä missä Romania on päässyt sukupolven ja valmentajan vaihdoksistaan kunnialla ohi, on Suomella kasassa varsin kokematon joukkue ja uusi päävalmentaja. Kaj Kekki palasi hyvää tulosta tehneen Mikael Källmanin jälkeen peräsimeen ja nuorensi samalla joukkuetta, joka kaiken lisäksi koostuu pelkästään SM-liigapelaajista ulkomailla pelaavien potiessa.

Pelaajatilanne voisi muutenkin olla parempi sillä kovimmista pelaajista poissa ovat mm. kapteeni Miro Koljonen, pelinrakentaja Andreas Rönnberg, ja viimeisimpänä jobin postia toi vielä vuodenvaihteessa Alingsåsista SM-liigaan ja Siuntioon siirtyneen Oliver Helanderin sormivamma. Joukkueessa on mukana kolme ensikertalaista. HC Westin maalivahti Albert Georgs ja sentteri Oscar Berglund, sekä Helanderin tilalle kutsuttu SIF:n Vincent Voutilainen.

Päävalmentaja Kekin johdolla alkanut projekti ottaa MM-karsinnoissa ensiaskeleitaan ja varsinaiset tulostavoitteet ovat tuonnempana, mutta mistään harjoituksesta ei ole kyse.

– Iso tähtäin on toki 2020 EM-kisoissa, mutta nyt saamme neljä kovaa peliä MM-karsinnoissa, mikä on hyvä asia. Totta kai tulokset ovat tärkeitä, niiden kautta saadaan itseluottamusta ja uskoa jatkoon. Ainakin yksi peli näistä neljästä on tavoitteena voittaa, tuskin on iso salaisuus että ainakin Italia ensi viikolla kotona on tarkoitus kaataa. Mutta ilman muuta tulosta haetaan joka ottelusta.

Marraskuussa alkaneen MM-karsinnan kaksi ensimmäistä ottelua tuotti Suomelle kaksi häviötä. Avausottelu Italiaa vastaan oli kaksijakoinen kun 11-7 johto kuihtui turhan tylyihin 19-27 lukemiin, mutta kotiottelu lohkon ennakkosuosikki Itävaltaa vastaan sujui 29-32 tappiosta huolimatta jo paremmin. Uuden pelisysteemin sisäänajo vie aikaa, mutta Kekki oli tuolloin näkemäänsä tyytyväinen.

– Varmasti joudumme maksamaan vähän hintaa nuorennusleikkauksesta, mutta joukkueeseen on haettu pelaajia, joiden voi laskea olevan mukana EM 2020 –projektissa ja yleensä tulevina vuosina, Kekki painottaa.

Lohko on kova mutta tasainen ja varsinkin kotikentällä Suomen mahdollisuudet yksittäisiin voittoihin on olemassa. MM-karsinnoista haetaankin eniten hyviä lähtökohtia huhtikuun kahteen EM-esikarsintaotteluun Luxemburgia vastaan. Niistä otteluista tavoitteena on vain ja ainoastaan jatkopaikka.

FIN-ROM 6.1.2016 Miesten MM-karsintaottelut tammikuussa:
6.1.2016 Suomi-Romania Energia Areena klo 16:00
10.1.2016 Romania-Suomi
13.1.2016 Suomi-Italia Energia Areena klo 18:30
17.1.2016 Itävalta-Suomi

MM-karsintalohkon 2 pelatut ottelut:
4.11.2015 Italia-Suomi 27-19
4.11.2015 Itävalta-Romania 27-24
7.11.2015 Suomi-Itävalta 29-32
8.11.2015 Romania-Italia 35-22

Kansikuva: Niklas Montonen

FIN-ITA
Tuoreimmat jutut
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt