Miesten maajoukkue tupla-arvonnoissa

Miesten 2015 MM-kisojen karsintalohkot ja 2016 EM-kisojen jatkokarsintojen otteluparit arvotaan torstaina 27. kesäkuuta Wienissä.

EM-karsintalohko Kyproksen ja Luxemburgin kanssa päättyi kesäkuussa voitokkaasti ja Suomi eteni odotetusti jatkokarsintapeleihin muiden lohkovoittajien (Kreikka ja Viro) kanssa. Kaksiosaisten jatko-otteluiden otteluparien toinen osapuoli tulee 2014 EM-karsintalohkojen kolmesta huonoiten menestyneestä (Bosnia-Hertsegovina, Sveitsi, Romania).

Maajoukkueen päävalmentaja Mikael Källmanilla arvioi mahdolliset vastustajat seuraavasti: ”Bosnia ja Romania kohdattiin muutama vuosi sitten MM-karsinnassa ja pelit olivat tiukkoja. Bosnia oli tuolloin kaksikosta parempi. Fyysinen ja kova jengi voitti tuolloin MM-jatkokarsinnassa mm. Slovakian ja Venäjänkin. Romania parhaalla miehistöllään olisi vastustajana kaikista epämieluisin siitäkin huolimatta että Romania oli nyt EM-karsintojen ainoa nollajoukkue, se kyllä yllätti.”

Källmanin mukaan tuleva vastustaja on joka tapauksessa kovaa luokkaa mutta koska sekä Bosnia-Hertsegovina että Romania on jo kohdattu ja joukkueet ovat varsin fyysisiä, mikä ei Suomen joukkueelle välttämättä ole kaikista optimaalisin vaihtoehto, suosikkivastustaja kolmikosta olisi Sveitsi. ”Sveitsiä olen seurannut hieman näitä kahta muuta enemmän. Vaikka liiga siellä onkin OK-tasoa niin Sveitsillä on jalkeilla aika nuori maajoukkue, jonka peli pyörii lähes täysin pelinrakentajansa Andy Schmidin ympärillä. Jos Rhein Neckar Löwenin keskiysin saa kuriin niin mahdollisuudet voittoon kasvavat suuresti.”

Jatkokarsintojen voittajaosapuolet etenevät lopulliseen EM-karsintaan joista parhaat nähdään Puolassa järjestettävässä lopputurnauksessa tammikuussa 2016.

Kuva: Niklas Montonen

MM-karsinnat ennen EM-jatkokarsintaa

MM-arvontakorit

1. kori
Hollanti, Liettua, Portugali, Slovenia, Slovakia.

2. kori
Bosnia-Hertsegovina, Israel, Latvia, Romania, Sveitsi, Turkki, Ukraina.

3. kori
Belgia, Georgia, Italia, Kreikka, Kypros, Luxemburg, Suomi, Viro.

Vuonna 2015 maailmanmestaruudesta pelataan Qatarissa, ja karsinnat alkavat kahden ottelun voimin jo loka-marraskuun 2013 vaihteessa. Jatkoa seuraa tammikuussa 2014 jolloin pelataan loput neljä peliä. 20 maata jaetaan viiteen neljän maan MM-karsintalohkoon, joiden voittajat etenee jatkokarsintaan, joka pelataan Play off-tyylisesti kesällä 2014.

”MM-karsinnoissa on mukana monia erityisesti kotikentällä voitettavissa olevia maita”, Källman sanoo. Kolmesta arvontakorista viiteen neljän joukkueen lohkoon jaetaan siten että ykköskorista riittää jokaiseen lohkoon yksi maa, kakkos- ja kolmoskorista tulee sitten lohkosta riippuen yksi tai kaksi maata.

Källmanin unelmalohkossa Suomen kanssa olisivat ykköskorista Liettua tai Hollanti, ja kakkoskorista Turkki tai Latvia. Kolmoskorista mikä tahansa paitsi Kreikka tai Viro. ”Myös Italia on Suomen kanssa samaa tasoa mutta Kypros, Luxemburg ja Georgia ovat muita heikompia”, Källman arvioi. Arpa ei Källmanin mukaan ole ollut alkuunkaan suosiollinen mikäli Suomen kanssa samasta lohkosta löytyy Slovenia, Ukraina ja Kreikka.

Miehistöön muutoksia

Kesäkuun Kypros-ottelu jäi kolmen kokeneen maajoukkueratsun viimeiseksi maaotteluksi Tommi Sillanpään, Ville Kankaan ja Jac Karlssonin kukin ilmoitettua maajoukkueuransa loppumisesta, jokainen hieman eri syistä.

”Erittäin tärkeä pelaaja joukkueelle ja erinomainen kapteeni. Valitettavasti ikä tulee jokaiselle ennemmin tai myöhemmin vastaan”, Källman luonnehti Sillanpäätä. ”Korvaajia onneksi löytyy, kuten Leo Ojala ja nuoremmat Ben Weber sekä Fredrik Forss.”

Jac Karlssonin paikalle pelinrakentajaksi on tyrkyllä useampikin erinomainen nuori vaihtoehto. ”Nico Rönnberg ja Oscar Kihlstedt pelaavat kumpikin ensi kaudella Norjan liigassa ja mikäli saavat peliaikaa siellä ovat hyviä vaihtoehtoja.” Benny Bromanille on myös tarjolla isompaa roolia. ”Benny on jo pitkään odottanut tilaisuuttaan ja ansaitsee näytön paikan” Källman latelee vaihtoehtoja.

/JK

Arpaonnea ja kohtalon ivaa

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt