Romania on käsipallomiesten seuraava haaste

Karsintamatka kohti Puolan 2016 EM-kisoja jatkuu Suomen osalta huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Edessä on karsintojen play off -vaihe, jossa arpa heitti Suomen vastustajaksi Romanian. Nyt mitataan paremmuus kahden ottelun yhteistuloksella. Voittaja jatkaa varsinaiseen EM-karsintavaiheeseen. Ensimmäinen ottelu pelataan keskiviikkona 2.4. Bukarestissa, ja kotiottelu lauantaina 5.4. Karjaan Sisu Areenalla klo 16.05 (TV2 alkaen klo 16.00)

EHF Euro2016 Esikarsinnoissa Suomi pelasi viime vuonna mainiosti ja voitti lohkonsa melko kivuttomasti. Nyt tulee vastaan kuitenkin muutaman asteen kovempi kilpakumppani ja panokset ovat aivan toista luokkaa. Play off pelien voittaja pääsee varsinaiseen EM-karsintaan ja se tarkoittaa, että tulevat vastustajat ovat jo maailman huipulta. Tällaista tilaisuutta ei kumpikaan maa halua jättää väliin. Niistä otteluista saatava kokemus on kallisarvoista ja hyödyllistä kaikilla mittapuilla mitattuna.

Romanialla on mittava historia miesten arvoturnauksissa: MM-kisojen maratontaulukossa Romania on kolmantena heti Ruotsin ja Ranskan jälkeen. Neljä maailmanmestaruutta -60 ja -70-luvuilla. Kaksi pronssia vuosina -67 ja -90. Ulkokentillä Romania on voittanut MM-hopeaa vuonna -59. Olympialaisissa Romania on kahminut yhden hopeamitalin vuonna -76, ja kolme pronssia vuosina -72, -80 ja -84.

Käsipalloa on pelattu Romaniassa jo viime vuosisadan alkupuolelta lähtien. Ensimmäinen virallinen käsipallopeli pelattiin 17.6.1921 Sibiun keskusstadionilla Transilvaniassa. Tarina ei sitä tarkkaan kerro, mutta kyseessä lienee ollut tyttöjen/naisten ottelu. Siihen viittaa ainakin toisen joukkueen nimi (Brukenthal High School vastaan Girls High School).

Romanian liitolta saatujen tietojen mukaan laji on Romanian toiseksi suosituin palloilulaji heti jalkapallon jälkeen. Rekisteröityjä pelaajia on vajaa 8000, joista naisia ja miehiä on kutakuinkin yhtä paljon. Lajin harrastajia on yllättävän vähän ottaen huomioon että asukkaita valtiossa on kuitenkin 19 miljoonaa. Tällä hetkellä miesten maajoukkueesta vain yksi pelaaja( Gheonea Valentin Marian) pelaa ulkomailla.

Euroopan -90 luvun mullistusten jälkeen on Romanian taso käsipallossa hiljalleen vaipunut alaspäin. Kun Euroopan mestaruuksista alettiin pelata Euroopan liiton alaisuudessa vuodesta -94 lähtien, Romania ei ole ollut kertaakaan mitalisijoilla. Taloudellisesti epävarmat ajat ovat siinäkin maassa jarruttaneet kehitystä. Tulevista otteluista Suomea vastaan Romania kuitenkin odottaa uutta ponnahdusta kansainväliseen menestykseen.

Suomi on kohdannut Romanian tähän mennessä viisi kertaa ja tappion karvasta kalkkia on tullut kaikissa otteluissa. Ensimmäinen kohtaaminen oli 11 miehen ulkokenttäottelu Moskovassa vuonna 1957. Tämän jälkeen on pelattu kolme ottelua Romanian ollessa maailman huipulla. Viimeisin kohtaaminen oli tammikuussa 2010 pelattu MM-karsintaottelu Vantaalla, jonka Suomi hävisi yhdeksällä maalilla.

Kuva: Niklas Montonen

Suomen Ville Kangas Romanian puolustuksen puristuksessa MM2011-karsinnoissa Vantaalla.
Kuva: Niklas Montonen

Tulevista otteluista miesten maajoukkueen päävalmentaja Mikael Källman toteaa, että edessä on tämän kauden vahvin ja ”pahin” vastustaja. Hän on katsellut videolta pari Romanian peliä edellisistä MM-karsinnoista ja toteaa että vastaan tulee fyysinen ja isokokoinen joukkue, ei kuitenkaan kovin liikkuva. Romania voitti niissä karsinnoissa oman lohkonsa mutta pelasi hyvin ailahtelevasti. Kotiottelut joukkue voitti suvereenisti, kun taas vieraissa tuli ongelmia.

”Lähden oikeastaan hyvillä mielin tuleviin otteluihin, sillä tässä välissä pelasimme suurimman osan MM-karsintaotteluista ihan hyvin, kapeasta materiaalista huolimatta. Tällä hetkellä pelaajarinki on laajempi, ja odotukset ovat että pelaamme kaksi hyvää ottelua. Toivon että pallo pomppii meille oikeissa paikoissa, ja tietenkin tarvitsemme hieman onneakin mukaan. Toivottavasti lähtevät ensimmäiseen otteluun takki auki. Meidän pitää saada puolustuspää toimimaan ja sitä kautta tehtyä vastaiskumaaleja. Hyökkäystyöskentely täytyy olla kurinalaista, ja kun hetki koittaa on jääkylmän iskun paikka. Näin saamme vastustajan vastaiskut ennalta ehkäistyä. Jokaisen on mentävä paikkoihin missä tuntuu ja sattuu, autettava kaveria ja pelattava joukkueelle suurella sydämellä, ja ennen kaikkea pallo on laitettava sisään hyvällä prosentilla” lausuu päävalmentaja Källman.

Miesten maajoukkue aloittaa valmistautumisen play off-otteluihin tämän viikon perjantaina Solvallan Urheiluopistolla. Joukkue pelaa harjoitusten ohella myöskin EM-karsintoihin valmistautuvaa nuorten maajoukkuetta vastaan harjoitusottelun.

J. Ruys

mmj_fin-rom-600

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt