Turkki-ottelu aloittaa miesten MM-karsintaurakan

Qatar 2015 IHF World Handball ChampionshipSeuraavat miesten MM-kisat pelataan vuonna 2015 Qatarissa. Suomi on mukana tavoittelemassa paikkaa kisoihin Euroopan karsintojen ensimmäisessä vaiheessa. Suomen lohkovastustajiksi arvottiin Turkki, Georgia ja Liettua. Lohkovoittaja jatkaa Play off -vaiheeseen.

Suomi aloittaa karsintaurakkansa Vantaan Energia Areenalla kohtaamalla Turkin keskiviikkona 30.10. Seuraava peli on jo saman viikon sunnuntaina 3.11. Georgiaa vastaan Tbilisissä. Karsinnat jatkuvat tämän jälkeen ensi vuoden tammikuussa siten, että jokainen joukkue kohtaa toisensa niin kotona kuin vieraissa.

Oli sitten kyseessä turnaus tai karsinta niin ensimmäinen ottelu on hyvin usein se hankalin. Varsinkin jos ensimmäisen vastustajan edellinen kohtaaminen on kaukana menneisyydessä. Näiden karsintojen avausvastustaja Turkki on siitä erikoinen, ettei Suomi ole koskaan miesten tasolla tätä maata kohdannut. Suomen etuna on se, että ensimmäinen ottelu pelataan Vantaalla sillä kotikenttä ja -yleisö antavat aina edun kotijoukkueelle. Toivotaan että lokakuun toiseksi viimeisenä päivänä Energia Areenalla on suuri ja äänekäs joukko kannattajia omia innostamassa.

”Emme ole suosikkeja lohkossa, kuitenkin jokainen ottelu on mahdollista voittaa. Yksikään näistä maista ei ole ’mahdoton’ vastustaja. Tavoite on mennä jatkoon, eli voittaa lohko. Tämä ei suinkaan ole helppo tehtävä, mutta muita tavoitteita ei kerta kaikkiaan voi olla””

– Mikael Källman

Vuoden 2013 MM-kisojen vastaavassa karsintavaiheessa Turkki hävisi kaikki ottelunsa Portugalia ja Ukrainaa vastaan. 2014 EM-kisojen ensimmäisessä karsintavaiheessa Turkki selvisi lohkovoittajana toiseen karsintavaiheeseen, jossa sitten jäi lohkossaan viimeiseksi yhdellä voitolla. Mielenkiintoista tuossa voitossa on se että vastustajana oli Liettua. Liettua hävisi Ankarassa maalilla, mutta korjasi tilanteen viiden maalin voitolla kotonaan.

Lohkon muut maat ovat Suomelle tutumpia. Yllä mainittu Liettua on kohdattu vuodesta 1991 lähtien yhdeksän kertaa. Voittoja Suomella on kaksi ja tappioita seitsemän. On kuitenkin todettava että tappiot ovat olleet hyvin maltillisia, maalierot ottelun jälkeen ovat olleet 1–5 maalia. Kesäkuussa Suomi kohtasi Liettuan viimeksi harjoitusottelussa Virossa, jossa hävisi kolmella maalilla.

Georgia on kohdattu kahdeksan kertaa sitten vuoden 1995. Suomi on ollut voitokas kuusi kertaa ja takkiin on tullut kerran. Matkan varrelta löytyy myös yksi tasapeli. Kaksi viimeistä ottelua on pelattu vuonna 2010: Itävallan Linzissä Suomi voitti Georgian Challenge Trophyn loppuottelussa maalein 30-28. Saman vuoden kesäkuussa Suomi kohtasi Georgian Tbilisissä EM-karsintojen merkeissä ja peittosi isännät viidellä maalilla.

Pelaajamateriaalista päävalmentaja Källman toteaa, ”Kaikki paitsi Ben Weber, joka valitettavasti on loukkaantunut, ovat käytettävissä. Suomen liigassa kyseeseen tulevat pelaajat ovat hyvässä vireessä, ja myös ulkomailla olevat ovat hyvässä vedossa”

Kaiken kaikkiaan lohko vaikuttaa tasaiselta. Mikään maa ei tunnu ylivoimaiselta. Tulemme varmuudella näkemään tasaisia vääntöjä. Suomella on nuori ja nälkäinen joukkue, jolla on varmasti hyvä meininki hyvin menneen EM-karsinnan esivaiheen jälkeen.

Tilastotiedot: Jens Backlund
JR

Naisten ja miesten maajoukkue lokakuussa kotiareenalla

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt