Miesten SM-liigan ja naisten SM-sarjan tv- ja nettioikeuksista

Nimimerkki Mentori kirjoitti Klibba.comiin artikkelin Käsipalloseuroja vedätetään – Liiton sopimus otteluvideoista huolestuneena seurojen oikeuksista julkaista otteluvideoita verkossa. Tässä selvennystä asiaan ja vastauksia keskustelussa heränneisiin kysymyksiin.

Julkaisuoikeus Suomen Käsipalloliiton alaisissa sarjoissa pelattavien otteluiden videomateriaaliin on yksinomaan Suomen Käsipalloliitolla lukuun ottamatta uutisluonteisia, alle minuutin mittaisia koosteita (koosteiden julkaiseminen on vapaata kansainvälisten uutisten välityksen vapautta koskevien säännösten ja sopimusten pohjalta). EHF:n alaisissa sarjoissa ja otteluissa julkaisuoikeus on EHF:llä ja IHF:n alaisissa tapahtumissa taas IHF:llä.

Liitto on solminut 22.4.2013 allekirjoittetun sopimuksen SG Production Oy:n (myöhemmin Sportsground Finland) kanssa miesten SM-liigan ja naisten SM-sarjan tv- ja web-oikeuksista kausille 2013–14 ja 2014–15. Sopimus ei koske mitään muita SKPL:n alaisia sarjoja, ei edes Suomen cupeja. Vastikkeeksi oikeuksista käsipallo on saanut runsaasti valtakunnallista lisänäkyvyyttä esimerkiksi URHOtv:llä (2013 finaalit), TV2:lla palloiluiltapäivissä sekä Sportsground Finlandin web-alustalla. Lista kevään aikana näytettävistä otteluista löytyy täältä http://finnhandball.net/tiedotteet/1076 Sopimus on ollut erittäin suotuisa käsipalloliiton tavoitteelle lisätä lajin näkyvyyttä. Tosin URHOtv:n ajautuminen talousvaikeuksiin ei ole ollut tuolle tavoitteelle eduksi. Joka tapauksessa liiton on noudatettava solmittua sopimusta eikä se voi kehottaa jäsenseurojaan sopimuksen tai lain vastaiseen toimintaan.

Sopimus ei sulje pois kolmannen osapuolen (esimerkiksi seurojen) mahdollisuutta tehdä web-tuotantoja SM-liigasta tai SM-sarjasta. Näiden tuotantojen julkisen esittämisen edellytyksenä kuitenkin on niistä sopiminen yhteisesti Sportsgroundin kanssa ja niiden julkaiseminen SG-alustalla. Muiden liiton alaisten sarjojen otteluiden julkaisemiseen liitto oikeuksien omistajana antaa mielihyvin luvan jokaiselle seuralle, joka sitä pyytää.

Kuvaaminen ja kuvatun materiaalin julkaiseminen pitää erottaa toisistaan. Ne ovat juridisesti kaksi täysin eri asiaa. Esimerkiksi valokuvien julkaisemisen ei katsota loukkaavan tapahtuman tv-oikeuksien omistajaa, mutta minuuttia pidemmän videoklipin julkaisemisen katsotaan. Lain määritelmä julkaisemiselle on, että jokin asetetaan julkisesti saataville, ilmaiseksi tai maksua vastaan – sillä ei ole väliä. Näin ottelun lataaminen esimerkiksi YouTubeen piilottamatta sitä on julkisesti saataville asettamista. Otteluvideot voidaan jakaa pelanneiden joukkueiden kesken YouTubessa piilottamalla ne yleisöltä. Tällöin YouTube toimii säilytyspaikkana mutta ei jakelukanavana. Suomalainen lainsäädäntö takaa vapaan kuvaamisen kaikissa julkisissa tilaisuuksissa, kunhan kuvaaminen ei ole kenenkään yksityisyyttä loukkaavaa, mutta kuvatun materiaalin julkaisemiseen tarvitaan (mainittuja uutismaisia, alle minuutin klippejä ja valokuvia lukuun ottamatta) aina oikeuden omistajan lupa.

Nimimerkki Mentorin kirjoitus sisältää sekä asiavirheitä että provokaatiota, jota ei ole syytä lähteä laajemmin kommentoimaan. Oikaistakoon kuitenkin, että Dicken–Cocks-ottelun web-lähetyksen peruuntuminen ei johtunut ”puutteellisesta linjakapasiteetista” vaan Helsingin kaupungin kiellosta käyttää sen omistamaa avointa tietoverkkoa striimaamiseen. Ottelu oli yleisön nähtävillä Sportsground Finlandin sivuilla vielä ottelupäivän iltana.

Kirjeellään liigaseuroille liitto ei ilmaissut suivaantuneisuuttaan vaan halusi seurojen ymmärtävän julkaisuun liittyvän juridiikan ja välttävän tuottamukselliseen lainvastaisuuteen ryhtymisen.

Kun Sportsground Finlandin kanssa neuvoteltiin sopimusta, seurojen vallalla oleva kanta kaikkien otteluvideoiden julkaisemiseen oli ehdottoman kielteinen. Sen pelättiin tyhjentävän katsomoita ja auttavan vastustajia ottelutaktiikan luomisessa. On erittäin ilahduttavaa, että seurojen asenne on muuttunut myönteisemmäksi ja että mielenkiintoa otteluiden julkaisemiseen nettivideoina löytyy. Käsipalloliitto on jo aloittanut neuvottelut kaikille seuroille yhteisen nettivideoalustan aikaansaamiseksi. Yhdenkään seuran tai käsipallon ystävän etua ei palvele se, että jossakin verkon uumenissa on satoja tunteja hyvää kotimaista käsipalloa, jota yleisö ei sieltä vaivoitta löydä. Uskomme pääsevämme parhaiten sekä seuroja että yleisöä palvelevaan ratkaisuun yhteisen julkaisualustan avulla.

Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin.

Timo Lehtinen
liittohallituksen mediayhteyksistä vastaava jäsen

timo.lehtinen@turvakolmio.com

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt