Handboll i Sverige – Del 6

Hej igen och välkomna tillbaka, hoppas ni haft det bra sen senast. I denna del om handboll i Sverige kommer jag berätta mer om det svenska damlandslaget och deras utveckling under årens lopp, som ni kanske redan vet spelas handboll i Sverige av ungefär lika många damer som herrar, vilket gör handboll till en dom mest jämlika bollsporterna i Sverige.

Det leende landslaget

Efter 2:a världskrigets slut spelade damerna sina första landskamper både utomhus och inomhus mot Norge och med undantag från 1957 dröjde det ända till  början på 1990 talet innan vi fick delta regelbundet på mästerskapen runt om i världen, men med blygsamma placeringar och som bäst en 6 plats 1993 blev andra halvan på 90 talet återigen utan Svensk medverkan.

2001

Vid världsmästerskapen detta år fick Sverige delta efter att överraskande slagit ut Tyskland i kvalet och vid själva mästerskapet i Italien fick laget mycket uppmärksamhet med TV sändningar men också för glädjen som visades upp bland spelarna och ledarna på bänken under matcherna därav smeknamnet Det leende landslaget.

Kanske var det inte så svårt att vara glad under matcherna då Sverige i gruppspelet överraskade alla genom att vinna alla matcher och laget sprang rakt in i det svenska folkets hjärtan med deras charmiga sätt, efter att ha vunnit även åttondelsfinalen mot Holland tog det stopp i kvartsfinalen mot Jugoslavien men med en 8:e plats var det ett stort genombrott för svensk damhandboll och ett uppsving för den inhemska damhandbollen.

Tyvärr så lyckades inte laget upprepa bedriften dom nästkommande åren och det dröjde till 2006 då Europamästerskapen spelades på hemmaplan och efter en svag start lyckades laget i mellanrundan vinna mot Danmark och Spanien och fick spela en avgörande match mot Frankrike om en semifinalplats men denna gång stämde spelet inte och efter förlust i denna match blev det till slut en 6:e plats som då var den främsta placeringen någonsin för damerna på ett mästerskap.

2008 blev det en 9:e plats och på Olympiska spelen i Peking där laget deltog för första gången någonsin fick laget en svag start men lyckades vinna dom sista 2 gruppmatcherna och fick spela kvartsfinal mot våra grannar Norge, tyvärr utan chans och med en slutlig 8:e plats var det en godkänd insats i mina ögon.

Vid Världsmästerskapen 2009 i Kina deltog Sverige igen efter att inte kvalat in dom senaste 3 åren och med 2 vinster i starten på gruppspelet såg det lovande ut men förluster mot Frankrike och Tyskland försämrade läget och inför sista matchen var laget tvunget vinna mot Danmark samtidigt som Frankrike inte fick vinna mot Tyskland, Sverige vann men samtidigt vann Frankrike också och det innebar att vi drog det kortaste strået efter inbördes förluster mot just Frankrike och Tyskland och en slutlig 13:e plats.

Det var allt för denna gång och i nästa del kommer ni få ta del av vad som hände från 2010 tills idag, hoppas ni har det bra tills och ta hand om er, ha det gött!

Tuoreimmat jutut
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt