Lagsporter – Svensk handboll del 2

Hej och välkomna tillbaka, idag kommer vi fortsätta berätta lite om handbollen i Sverige och dess historia och utveckling under årens lopp.

Handbollens bakgrund

Sporten uppfanns i Danmark omkring 1890 även om det fanns liknande spel i Europa, Nordafrika och Grönland redan under medeltiden,  och finns även bevis att något som liknar handboll spelades av   Antikens romare.  Hur det såg kan jag bara fantisera om men självklart har reglerna ändrats och  spelet utvecklats under tidens gång. I Sverige fick handboll fäste 1910 i Karlskrona och det Svenska Handbollsförbundet skapades år 1930, innan dess fanns handboll med i något som kallades Svenska lekförbundet vars uppgift främst var att höja och utveckla intresset för så kallade friluftslekar.

År 1934 startade den första serien för handboll med 6 lag och 1971 spelades den serien för damer och  idag spelas handboll av mer än 110 000 spelare i Sverige med en jämn fördelning av kvinnor och män och det gör handboll till en av dom mest jämlika sporterna i Sverige.  Sporten är idag väldigt populär runt om i världen med ca 800 000 lag i mer än 180 länder

1936 fanns Handboll med på Olympiska spelen  som utomhussport, men inte förrän 1972 finns  handboll med som en regelbunden sport på olympiska programmet  för herrar och för damer från 1976 och Sverige har vunnit mer än 20 medaljer på Europa, världsmästeskap och olympiska spelen under årens lopp, det är inte dåligt för ett så litet land som Sverige. Det svenska herrlandslaget har även vunnit bragdguldet 1998 och vårt damlandslag har ofta kallats det leende landslaget.

Sverige har haft 2 riktiga storhetstider med stora framgångar, den första var med Curt Wadmark som var tränare under åren 1948-1967 och redan i hans första turnering som tränare 1948 blev Sverige världsmästare utomhus och framgång efter framgång radades upp med fler guld 1954 och 1958 och andra ädla valörer ända till 1964, efter världsmästerskapen på hemmaplan 1967 avgick Curt och Sverige tappade platsen som den stora ledande nationen i världen, under åren 1967-1982 lyckades Sverige kvala in till dom stora mästerskapen  men med endast en 6:e plats som bäst saknades grädden på moset.

1982 fick Sverige en ny förbundskapten, Roger Ragge Carlsson som var väldigt ambitös och hade en klar målsättning att föra tillbaka Sverige till världstoppen och med en satsning på unga talangfulla spelare som Per Carlen, Erik Hajas, Staffan Olsson , Magnus Wislander, Ola Lindgren med flera skapades en grundsten som var början till ett av Sveriges mest framgångsrikaste och populära landslag någonsin , Roger och hans grabbar lyckades under hans år som bäst få till en fjärdeplasts på Olympiska spelen 1984 och efter en 5 plats 1988 slutade Roger och i nästa del kommer vi fortsätta berätta mer om vem som tog över som ny förbundskapten och vilka framgångar som Sverige skördade inom handbollen under dom nästkommande åren. Jag hoppas också på att dela med mig av lite personliga erfarenheter och minnen från min tid som spelare, om det inte blir i nästa del så blir det garanterat i efterföljande delar. Ha det bra!

Tuoreimmat jutut
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt