Svensk handboll del 3

Hej allihop som läser detta och välkomna tillbaka till del 3, i del 1 pratade vi lite om vad är handboll och i del 2 om handbollens historia och svenska framgångar under åren och i denna del har vi kommit till år 1988 och jag kommer nu berätta vad som hände från detta år och  det som är Svergies andra storhetstid inom sporten.

Ny förbundskapten

1988 tog Bengt “Bengan” Johansson över tränarsysslan för det Svenska herrlandslaget och det blev starten på en framgångsera sällan skådad i modern tid, hans första framgång kom i Tjeckoslovakien 1990 där Sverige mycket överaskande besegrade stornationen och bjässarna från Sovjetunionen i finalen och blev världsmästare, grunden i detta lagbygge var ett väl sammansvettsat betongförsvar med flera riktigt bra målvakter, bland annat Mats Olsson, Peter Gentzel och Tomas Svensson som alla tre utvecklades till stora världsmålvakter, gräddat med flera snabba kanstspelare och snabba kontringar och två mittsexor som Magnus Wislander och Per Carlen byggdes en lagmaskin som blev väldigt svårstoppad, Bengan och laget utvecklade även anfallsspelet med nya fantasirika kombinationer och roliga namn som Gurkburken.

Under olympiska spelen 1992 kom Sverige 2:a efter att förlorat finalen mot OSS, och året efter på hemmaplan 3:a , i det första Europeiska mästerskapet som spelades 1994 blev Sverige Europamästare efter att återigen besegrat Ryssland i finalen, på världsmästerskapen 1995 slutade Sverige 3a efter vinst mot Tyskland i matchen om brons.

1996 spelades 2 stora mästerskap och på Europamästerskapen kom Sverige 4a, ett av få mästerskap under Bengts tid som tränare där Sverige blev utan medalj men på Olympiska spelen fick vi silver efter förlust i finalen mot Kroatien, 1997 på Världsmästerskapen blev det återigen silver efter förlust mot Ryssland.

1998 var det återigen dags att stiga upp på den högsta prisplatsen efter att i finalen besegrat Spanien med 25-23 på Europamästerskapet, en prestation som även belönades med Svenska Dabladets bradgguld. 1999 fick Sverige för 2a gången på 90 talet återigen guld efter att vunnit finalen på Världsmästerskapet mot Ryssland.

2000 spelades det återigen 2 stora mästerskap och efter vinst mot Ryssland igen på Europamästerskapet var förhoppningarna stora att Sverige äntligen skulle lyckats vinna ett Olympiskt spel efter 2 raka silver platser,  men tyvärr blev denna gång Ryssland för svåra i finalen och besvikelsen var stor i laget efter tredje raka silverplatsen. 2001 på världsmästerskapen blev hemmanationen Frankrike med en fanatisk publik i ryggen  en för svår nöt att knäcka och förlusten i finalen skrevs till 25-28

2002 på hemmaplan i Sverige spelades Europamästerskapen och återigen var det finaldags i ett fullsatt Globen mot Tyskland och och med vinsten 33-31 lyckades vi ta det fjärde EM-guldet av 5 möjliga försök. Tycker att det är värt att nämna att under Bengans tid som förbundskapten tog Sverige 13 medaljer på mästerskapen av 16 möljiga försök och med det är denna storhetstid den mest framgångsrika i Svensk historia någonsin , alla sporter inkluderade!

Efter 2 mindre lyckade mästerskap 2003 och 2004 slutade Bengan men kommer för alltid ha en stor plats i det Svenska folkets hjärtan och självklart även i historieböckerna. I nästa del kommer vi berätta vem som tog över och om försöken att skapa ett nytt storlag, tills dess ha det bra!

Tuoreimmat jutut
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt