Naisten SM-sarja joulutauolle, miten syksyllä menikään?

Syyskausi on ohi ja kaikki joukkueet aloittivat ansaitun joulutauon. SM-sarja on edennyt niin kuin moni on veikannut, vaikka jotain yllätyksiä ollaankiin koettu.

Sarjataulukkoa kun katsoo niin TOP-3 on odotetusti HIFK, Dicken ja SIF. Kiistaton ja oikeutetusti HIFK johtaa sarjaa ja vaikka heillä pelillisesti on muutama ottelu ollut laadultaan heikompia ovat he sarjan piikkipaikalla puhtaalla pelillä. Kymmenen ottelua ja kymmenen voittoa on suorituksena hieno ja ennakkosuosikki on lunastanut odotukset, tähän asti.

Ennakkoon kovimmista haastaja seuroista Dicken, SIF ja BK-46 ovat yrittäneet ja myös tulleet lähelle sarjapisteillä joka antaa kutkuttavia elkeitä kevättä kohti lähettäessä. Vaikka maalimääräisesti ovat vielä jäljessä, kuten HIFK-SIF 40-24 (-19 maaliero), HIFK-BK 41-17 ( -24 maalierolla).

Dicken on viime kausina tehnyt hartiavoimin työtä tavoittaakseen sarjan kärkisijoja ovat edistyneet hyvin ja heiltä saattaa odottaa vielä kovia otteluita keväällä, vaikkakin yksi yllättävä läheltäpiti tilanne tulikin loppusyksystä kun Sparta pisti heidät todella ahtaalle (23-25). Vasta viimeisen 9min kohdalla Dicken puristi ohi ja voittoon. Tämä kuitenkin todistaa sen että sijoista 2-4 taistellaan kovasti. Muuten joukkue on ollut todella tehokas ja ottaneet suurilukuisia voittoja useammasta joukkueesta. Sparttaa vastaan +13, BK-46 +9, Atlas +29, ÅIFK +27. Ainoan häviön he kokivat sarjan ensimmäisessä ottelussa Siuntoilaisilta joka sekin oli maalimäärältä tiukka 24-26. Maalikuningatar on oikealla laidalla viilettävä Anna Lindholm tehden 76 maalia joka tekee keskiarvoksi 6,9.

BK-46 on pelannut ailahtelevasti ja huomioon on otettava uusi valmentaja tälle kaudelle. Voitot ovat tulleet sarjatulukon häntäjoukkueilta ÅIFK, Atlas ja KyIF. Ikävin merkintä tuli HIFK ottelusta jossa maalieroksi muodostui -24. Huomiota herättävää on että Karjaalaisilla on kolme ehdotonta maalitykkiä joista Degerman, Sjölund ja Westerholm ovat yhteensä tehneet 178 maalia, ja muu joukkue yhteensä 119. Kolmesta parhaasta maalintekijästä ehdoton ykkönen on Degerman joka jakaa sarjan maalikuningatar sijaa Cainbergin kanssa tehden 88 maalia. Degerman toisinsanoen Karjaan top-3 kolmikon maalimäärästä melkein puolet yksin.

Sparta sijaitsee taulukossa viidennellä sijalla viidellä voitolla, yhdellä tasapelillä ja kuudella häviöllä. Inka Jäntin mukaantulo joukkueeseen. ollessaan edellisen kauden poissa toi vahvan maalintekijän ja hän teki kahdeksassa ottelussa huikeat 62 maalia (keskiarvo: 7,75). Hän kuitenkin lähti parantamaan maailmaa aina Sri Lankaan asti ennen joulukuuta. Tämä sytytti toisen kokeneen pelaajan siskonsa Sara Jäntin joka on hänen poissaolon aikana tehnyt kolmessa ottelussa 21 maalia (keskiarvo 7) kun hän yhteensä oli ennen tätä tehnyt keskiarvolla 5,1. Spartan nuori(18 v.) ja nopeasti kehittyvä Sirja Lassinharju kantaa parhaan maalintekijä viittaa tehtyään 67 maalia yhdessätoista ottelussa. Tällä tuloksella hän on viidentenä koko sarjan maalintekijäpörssissä.

Siuntion SIF joka sai takaisin pari tärkeää pelaaja (Linda Olin ja Pernilla Karlsson) sekä uuden tulokkaan Madeleine Lindholmin (edellinen seura BK-46) ovat näyttäneet että kuuluvat sarjakärkeen ja hävinneet vain kolme ottelua. Nämä pahimpia vastustajia vastaan Dicken ja HIFK. Ennen joulutaukoa SIF osoittivat vaarallisuutena kun veivät HIFK:n aivan loppuminuuteille ennekuin taipuivat vain kahden maalin häviöllä. Ensimmäinen kohtaaminen olikin sitten murheellisempi kuin ottivat takkiin Helsingissä 40-24. Aikaisemmin mainitut kolme henkilöä ovatkin olleet maalimäärältä omassa sarjassa tehden yhteensä 150 maalia kun muu joukkue on tehnyt 110.

Atlas, KyIF ja ÅIFK pitävät sarjataulukon häntäpäätä ja ovat keskenään taistelleet pisteistä. Vaikkakin Atlas on muutaman varoituksen antaneet. Näistä esimerkkinä Vantaalaisten laittaessa Karjaalaiset ahtaalle Myyrmäessä kun hävisivät vain kahdella maalilla 23-25 sekä Siuntiossa vieraana neljällä maalilla. Atlaksessa onkin saanut tehokkaan nuoren neidin Anna Jauhiaisesta joka on paukuttanut 61 maalia yhdessätoista ottelussa. Toiseksi maalipörssissä Vantaalaisilta on yltänyt kokenut Tiina Helaskoski joka on tehnyt 30 maalia kymmenessä ottelussa.

Kirkkonummelta tuleva KyIF on Atlasta edellä sarjataulukossa ja voitot ovat lunastettu Atlakselta, Spartalta ja BK-46:lta. Kaksi hieman yllättävältä joukkueelta ja vielä vieraskentillä. KyIF:n tehokkaimmat maalitenkijät ovat Susanna Kaivola (53 maalia) ja Maria Jukola (48 maalia). Muiden vastatessa yhteensä 133 maalista.

ÅIFK uuden huippuvalmentajan Ulf Anderssonin alaisuudessa ei ole vielä päässyt lentoon ja pitää sarjan häntäpaikkaa. Yksi voitto alkukaudesta ei voi olla heidän toivomansa tilanteensa ja töitä on vielä paljon että pääsevät vauhtiin. Maalieron ollessa 194 tehtyä ja 296 päästettyä. Voiton he ottivaat KyIF:ltä vieraissa niukasti 19-21. Joulukuussa he emännöi ottelun Karjaalaisia vastaan ja silloin laittoivat kovasti vastaan ja hävisi vain 4 maalilla joten parannusta on tapahtunut. Myös vierasottelu Dickeniä vastaan lupaili parempaa kevätkautta kun olivat puoliajalla tuloksessa 13-13 joka varmasti yllättivät monet. Esteenä oli tosien erän alku jossa Turkulaiset saivat vain 3 maalia tehtyä minuuttien 30-50 välillä. Sinä aikana kotijoukkue Dicken tehtaili 12 joka johti heidät suurilukuiseen 31-21 voittoon. Anna Harri johtaa Turkulaisia maalinteolla tehtyään 53 maalia kymmenessä ottelussa.

Ennen kautta veikkasin omalla blogillani että kausi tulee päättymään seuraavasti:

HIFK
Dicken
SIF
BK-46
Sparta
ÅIFK
Atlas
KyIF

Tähän mennessä muut ovat osuneet oikein paitsi ÅIFK ja KyIF:n sijoitukset jotka ovat toisin päin. Saas nähdä jos veikkaukseni kantaa loppuun asti. 🙂

HIFK on niinkuin aikaisemmin mainitsin voittamattomia vaikkakin meinasivat kompastua Siuntiossa. Tällä hetkellä heidän rutiininsa ja maalintekoleveys on vailla vertaa vaikkakin yksi on selkeästi ylitse muiden. Linda Cainberg jatkoi tällä kaudella siihen mihin edellisellä kaudella lopetti. Kaudella 2011-2012 hän tehtaili yhteensä 201 maalia 27 ottelussa (keskiarvo 7,4). Tällä kaudella hän on tehnyt 88 maalia 9 ottelussa. tuottaen keskiarvon joka on huikea 9,7. Maalijakauma on leveä ja jopa 8 pelaaja on ylittänyt 20 maalin rajapyykin. HIFK onkin tehtailut suurilukuisia voittoja, kun vastustajille on tehty keskimäärin 36,1 maalia per ottelu. Vain yksi voitto on ollut alle 30 tehtyjä maaleja joka oli Siuntiolaisia vastaan(28).

Nuoret Ida Väyrynen ja Lotta Kulju ovat alkaneet kantaa hienosti vastuuta ja haastavat todenteolla kentällä oloaikaa rutinoituneilta Annette Tallqvist, Victoria Berg sekä Annamari Jääskeläiseltä. Maalissa come-backin tehnyt Pernilla Sjölund on kentällä ollessa osoittanut että hyvin pärjää mestaruustasolla ja pelasi muun muassa loistavasti Suomen-Cupissa kun ykkösmaalivahti Annika Lindström sairasteli.

Suomen Cupissa voiton vei HIFK kohdattuaan finaalissa Siuntiolaiset. Ottelu eteni tasaisesti aina minuutille 21 jolloin tilanne oli vielä 13-10 jonka jälkeen Helsinkiläiset nostivat tasoaan ja otti loppujen lopuksi vakuuttavan 38-27 (22 – 15) voiton. HIFK eteni finaaliin pudottamalla KyIF:in (44-22) ja Dickenin uusitussa välieräottelussa 36-23. SIF pudotti matkallaan Spartan luvuin 29-30 sekä BK-46 loppulukemin 20-35.

Finaalissa tehokkain maalintekijä oli SIF:n Pernilla Karlsson tekemällä 11 maalia ja aivan kantapäillä Linda Cainberg kymmenellä maalilla.

Omalta osaltani halua toivottaa kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2014!

Andreas ”Andy” Lindlöf

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt