Kristján Andrésson: ”Finalen är det enda jag funderar på”

Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson har tagit Sverige till sin första EM-final på 16 år. Det blir även Andréssons första internationella final som tränare. För att den finalen även ska vinnas krävs att svenskarna håller koll på en spansk silverräv. 

På frågan av Expressens Nicolinn Nilsson om hur mycket Sveriges förbundskapten börjat fundera inför finalen så svarade Andrésson.

— Det är det enda jag funderar på.

Taktiskt sett har den vår coach dragit fram kaniner ur hattar hela turneringen. Främst märktes det mot Danmark då han spelade bort mästarlaget utan sina två ordinarie ytternior. I kväll är det dags att taktiktrolla igen. Viktigast blir att behålla grundidén och putsa på nyansändringar.

— Rent anfallsmässigt är det viktigaste att fortsätta jobba med bredden, djupet och bollsläppet. Spanien spelar ett väldigt fint och rörligt försvarsspel där de tvingar in anfallsspelare i situationer de inte riktigt vill vara i. Där ska vi inte hamna.

— Lyckas vi skapa två mot en lägen med vår bredd och rytm och får attackera på zon två och zon ett med våra ytternior så kan det bli ytor. I det spelet tror jag att våra kantspelare kommer bli otroligt viktiga i matchen, säger förbundskaptenen inför matchen.

Bakåt gäller det att få stopp på ett kreativt anfall anfört av de tre vise männen – Entrerrios, Canellas och Sarmiento. Och framförallt gäller det att inte låta linjeräven Julen Aguianagalde styra och ställa inne på sexmeters.

— Försvarsmässigt handlar det att inte förlora kampen mot Auginagalde, att inte hamna i rygg på honom. Det här är en spelare som är en av de bästa i världen på sin position. Sen får vi leva med de inspel han eventuellt får till sig. Men hamnar vi bakom honom så är han duktig på både att skaffa straffar och tvåminutare.

Sveriges försvar har varit stundtals strålande och de svenska målvakterna behöver vi väl knappt nämna mer? Men i kväll är eldprovet med stort E. EM-final. Taktiken måste sitta på plats tillsammans med fokuset, och lite flax. Får vi allt det så kan Sveriges förbundskapten, spelarna och supportrarna stjäla med hela härliga guldtrofén hem till Norden. Vi hoppas och tror.

Sverige – Spanien startar kl 20:30 och sänds på TV3 och Viaplay

 

Inlägget Kristján Andrésson: ”Finalen är det enda jag funderar på” dök först upp på handbollskanalen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt