Käsipalloaapinen…

…eli lyhyt johdatus olennaiseen.
Cocksin käsipalloaapinen noin vuodelta 2004.


Askeleet

Käsipallossa saa ottaa enintään kolme askelta pallon kanssa – sen jälkeen pallo on syötettävä tai sitä on pompautettava yhden tai usemman kerran.

Breikki

Käsipallo-ottelussa on kaksi 30 minuutin erää ja niiden välissä 10 minuutin tauko eli breikki. Cocksin erätauolla yleisöä viihdyttävät mm. Cheerleaderimme.

Coach

Tyyppi, joka karjuu kuin sumusireeni ja elehtii käsittämättömästi kentän laidalla ottelujen aikana, on valmentaja eli ulkomaanpellein kielellä coach. Suurempaa syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä kaveri EI ole karannut mistään hoitolaitoksesta – mielipuolinen käytös ikäänkuin kuuluu asiaan. Luettuasi tämän aapisen Ö:hön asti sinusta on tullut täysinoppinut käsipallovalmentaja. Jos et pidä varaasi, saatat huomata olevasi Cocksin ottelussa samanlaisessa psykoottisessa tilassa kuin coach.

Dumari

Dumari eli erotuomari on se mustapaitainen kaveri, joka viheltelee satunnaisesti pilliinsä ja näyttää tärkeältä, ja jonka hävinnyt joukkue aina haukkuu ottelun jälkeen. Dumarin tärkeimmät ominaisuudet ovat tärkeilynhalu ja masokistinen luonne.

Erikoisvartiointi

Erikoisvartiointiin joutuu pelaaja, jota puolustus ei saa muuten kuriin.

Filmi

Silloin tällöin eivät rehelliset otteet kentällä riitä, vaan joudutaan turvautumaan filmaamiseen. Silloin tuomari harhautetaan luulemaan, että vastustaja on tehnyt pahankin rikkeen. Filmaaminen on kuitenkin taito sinänsä, eikä aloittelijan kannata sitä yrittää, ettei käy kuten takavuosien Cocksin pelaajalle, joka sai jäähyn myöhästyneestä filmistä.

glibba

Glibbaa eli käsipalloliisteriä tarvitaan, jotta heitot onnistuisivat kunnolla.

Heitto

Heittoja eli vetoja on käsipallossa monenlaisia, kuten normaali yliolanheitto, alaveto, scruiba (kierreheitto), roikku (droppari), raivari (täysillä vedetty osoitteeton veto) ja huulenheitto.

Itseluottamus

Itseluottamus on hyvän käsipallon pelaajan tärkein piirre. Cocksissa taitaa vaan optimisteja riittää liiankin kanssa.

Jäähy

Kahden minuutin jäähyn saa käsipallossa, kun käy liian kuumana, eli taklaa vastustajan puolapuitten väliin tai purnaa tuomarille liikaa. Ennen jäähyä voi saada varoituksen eli keltaisen kortin, jos rike ei ole liian paha, eli esimerkiksi jos vastustaja pääsee itse irti puolapuista.

Kenttä

Käsipallokentän mitat ovat 20 x 40 metriä, maalin mitat 2 x 3 metriä. Maalista 6 metrin päässä on maalialueen raja, jolle kenttäpelaajilla ei ole asiaa paitsi lentäen. Tästä 3 metrin päässä on vapaaheittoraja, jonka ulkopuolelta vapaaheitot annetaan. Rangaistusheitot heitetään 7 metrissä olevalta rankkariviivalta. Aloitus maalin jälkeen tapahtuu keskiympyrästä. Molemmilla joukkueilla on kerrallaan kentällä 6 pelaajaa ja maalivahti. Koko joukkueessa on 10+2 pelaajaa.

Laitahyökkääjä

Laitahyökkääjä eli reunamies eli pleksi on se pelaaja, joka konemaisesti yrittää aina palauttaa pallon takaisin takamiehelle (kts. jäljempänä). Harjoituksissa laitamies voidaan hyvin korvata vartavasten asennetulla pleksillä, mutta erona todelliseen tilanteeseen on silloin se, että pleksi palauttaa pallon paljon reunamiestä luotettavammin.

Maalivahti

Maalivahti (myös häkkäri, imuri, seula, Nilfisk…) on se kaveri, joka seisoo kelta-mustaraidallisen kehikon (maalin) edessä ja koettaa epätoivoisesti estää palloa menemästä kehikon sisään. Junioreissa maalivahdiksi ajautuu yleensä se, joka on hiukan yksinkertainen eikä ymmärrä tavoitella muuta paikkaa, ja joka on jostain syystä täysin menettänyt itsesuojeluvaistonsa.

Nuija

Kts. dumari.

Ottelu

Ottelussa ei ole tärkeintä voitto, vaan se, että vastustaja kärsii.

Pallo

Pallo on se pyöreä esine, jota pelaajat heittelevät toisilleen ottelun aikana. Pallon tarkoitus on kirjoittajalle kyllä jäänyt hämärän peittoon.

Quvio

Taktisesti kypsä joukkue (kuten Cocks) harrastaa pelissä quvioita, jolloin pelaajat alkavat yhtäkkiä risteillä pitkin kenttää satunnaisiin suuntiin. Yleensä pallo kadotetaan jo alkumetreillä.

Riihimäki

Riihimäki on Suomen käsipallokartan kummajainen lähes ainoana supisuomalaisena joukkueena ruåtsinkielisten muuten hallitsemassa lajissa.

Sentteri

Sentteriksi eli keskushyökkääjäksi sanotaan sitä pelaajaa, joka koettaa tuskaisesti liikkua vastustajan puolustusmuurissa heidän hakattavanaan ja nipisteltävänään. Sentteri kilpailee ankarasti maalivahdin kanssa joukkueen tyhmimmän pelaajan tittelistä.

Takamies

Paljon fiksumpia eivät ole takamiehetkään, eli kaverit jotka pysyvät yleensä muutaman metrin päässä puolustusmuurista palloa siirtelemässä, kun eivät rassukat uskalla lähemmäksi mennä. Takamiehen hommissahan ei paljon älliä kaivata, riittää kun saa palloon hirmuisen vauhdin. Osoitteella ei niin liene väliä, ainakin päätellen Cocksin takamiesten otteista.

Urheilutalo

Suomen Käsipalloilun Mekka, Kaikkien Monitoimitalojen Äiti, Suurhalleista Kaunein, on tietenkin Riihimäen Urheilutalo.

Vapaaheitto

Pienistä rikkeistä seuraa yleensä vapaaheitto. Tyypillisiä tällaisia virheitä ovat esim. askelvirhe (yli kolme askelta pallo kädessä), kaksoiskuljetus (pallon pomputus aloitetaan uudestaan) tai hyökkääjän taklaaminen. Jos taklaaminen tapahtuu maaliheittotilanteessa, on seurauksena rangaistusheitto.

Wasuri

Luulisi, että hurrien luvatussa lajissa olisi wasureita enemmän kuin tarpeeksi, mutta eipä vaan ole. Wasurihan saa ylivoimaisen edun normaaliin ihmiseen verrattuna pelatessaan kentän oikealla laidalla, koska heittokulma suurenee oleellisesti. Harvinaisuutensa ansiosta wasuri pääsee maajoukkueeseen asti heti, kun osaa pompottaa palloa yli kolme kertaa peräkkäin – tästä johtuu myös ruåtsinkielisten suuri osuus maajoukkueessa.

X-koordinaatti

X-koordinaatilla ei ole yhtään mitään tekemistä käsipallon kanssa.

Yritys

Joukkuepeleissä yritys ja loppuun asti tsemppaaminen on kaiken a ja o. Joka kerta, kun Cocks ei näytä yrittävän tosissaan, on sallittua buuata – vaikka kannustus kyllä saattaa olla tehokkaampaa.

Zamba

Zambaa soitetaan silloin, kun Cocks tekee maalin – eli Cocksin otteluthan ovat yhtä jatkuvaa zambaa.

Ålut

Ålut ei ole palloilijoiden ainoaa urheilujuomaa, vaikka monet niin luulevatkin. Sen sijaan yleisö saa nauttia ålutta Cocksin åtteluissa Kukonpojassa.

Ääni

Cocksin kotiyleisö on tunnetusti Suomen kovaäänisin.

Öykkäri

Öykkäreitä ei Cocksin otteluissa nähdä, paitsi joskus, kun vastustajan kannattajia eksyy Rixuun.

Lähde: www.cocks.fi

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Ota yhteyttä

Juuri nyt emme ole linjoilla mutta lähetä sähköpostia niin vastaamme mahdollisimman pian.

Vaikea lukea? Vaihda teksti. captcha txt