Venäläisten käyttäytyminen Atlas Cupissa puhuttaa taas

Viikonloppuna Vantaalla pelattu Atlas Aktia Cup kärsi jo toistamiseen venäläisten piittaamattomuudesta muita kohtaan. Kaksi pietarilaisen Primorskaya-seuran joukkuetta suljettiin turnauksesta pelaajien vastustajaan kohdistuneiden väkivaltaisuuksien ja valmentajien käytöksen takia.

Pietarilaiset tappelivat taas Atlas Cupissa

Harvoin olen kokenut pelkoa urheilutilaisuudessa. Enkä koskaan tapahtumista kentällä. Sunnuntaina pietarilaisen Primorskajan ja Dickenin B-poikien ottelun viiden viimeisen minuutin ja päätösvihellyksen jälkeisten tapahtumien aikana pelkäsin Dickenin junnujen puolesta.

Ensiksi, täysin ilman varoitusta Dickenin pelaajaa lyötiin nyrkillä kasvoihin. Hetkeä myöhemmin toista lyötiin käsivarrella kaulaan. Loppuvihellyksen jälkeen pietarilaiset hakivat tappelua ja kun lauttasaarelaiset tulivat puolustamaan omiaan, heitä lyöntiin nyrkillä päähän. Juovuksissa ollut valmentaja kannusti voiton menettäneitä pelaajiaan eikä kukaan muu pietarilaista yrittänyt pysäyttää muutamaa itsehillintänsä täysin menettänyttä pelaajaa. Myöhemmin hallissa kerrottiin, että valmentaja olisi joutunut taas poliisin kuulusteltavaksi, kuten viime vuonna. Saksalaiset tuomarit näyttivät olevan hämmentyneitä. He eivät osanneet kuvitella, että käsipallo-ottelussa voisi lyödä tahallisesti vastustajaa nyrkillä kasvoihin ja käsivarrella kaulaan. Antoivat kuitenkin yhden keltaisen ja punaisen kortin.

Muutama tunti myöhemmin tuomari keskeytti poikien 01 Atlas-Primorskaja pronssipelin sen jälkeen kun pallo heitettiin voimalla Atlaksen pelaajaa kasvoihin. Venäjäntaitoinen virolainen tuomari ehti ennen heittoa kuulla, kuinka venäläinen valmentaja käski pelaajansa heittää pallon puolustajan ”naamaan.” Tuomari sanoi pelänneensä, että ottelu riistäytyy kokonaan käsistä.

Suomen suurimmalla käsipalloturnauksella on selvästi mietinnän paikka. Jos Pietarista kutsutaan Aktia Cupiin suorastaan rikollisesti käyttäytyviä seuroja ja valmentajineen, jotka aiheuttavat toistuvasti häiriöitä ja vaarantavat vastustajien terveyden, voi käydä niin, että suomalaiset seurat eivät kuule kutsua.

Kari Kallio

Atlas Aktia cup on Suomen suurin käsipallon sisäturnaus junioreille. Kuvan pelaajat eivät liity artikkelin tapahtumiin. (Kuva: cup.atlashandball.com).

Atlas Aktia cup on Suomen suurin käsipallon sisäturnaus junioreille.
Kuvan pelaajat eivät liity artikkelin tapahtumiin. (Kuva: cup.atlashandball.com).

Venäläiset rähjäsivät jo viime vuonna siinä määrin mittavasti että tänä vuonna lopulta vain kolme suomalaisjoukkuetta otti osaa B-poikien sarjaan. Venäläisjoukkueiden arrogantin käyttäytymisen seurauksena nähtiin ennakkovalmistautumisista huolimatta jälleen kännipäisiä joukkueiden edustajia, otsaanlyöntikilpailuja ja tapahtumia jotka yksiselitteisesti eivät kuulu länsimaisiin käytöstapoihin.

Atlas cupin järjestäjien suoraselkäinen toiminta pelasti kaiken pelastettavissa olevan, mutta turnauksen maineelle tapahtumat toivat jälleen kolhuja, jotka mitataan ensi vuoden turnauksessa.

Järjestäjätaho oli viime vuoden tapahtumista viisastuneena tehnyt lukuisia hyviä uudistuksia: tuomareihin satsattiin nyt toden teolla, kotimaisten lisäksi mukana oli viisi kokenutta saksalaistuomaria sekä EHF-tason virolaistuomareita.

Enempää ei olisi järjestelyjen puolesta tällä kertaa tehdä, mutta nyt (taas) koetun perusteella olisi ihme jos ensi vuonna tiettyjen joukkueiden nimien ilmestyessä turnausosallistujien listoille nähtäisiin Vantaalla sarjoja joissa pelaa vain ulkomaalaisia. Kansainväliset ottelut ovat jokaiselle pelaajalle mieluisia ja toivottuja, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

Täysin käsittämätöntä toimintaa

Vielä viime vuonna pahimmat tapaukset tapahtuivat itänaapurimme keskinäisissä kohtaamisissa, nyt vastaanottavina osapuolina oli kaksi suomalaisjoukkuetta.

Primorskajan pelaajat hyökkäsivät Dickenin B-poikien Gusten Montosen kimppuun. Pelaaja itse kertoi tapahtumista näin: ”Ne pelasi kyllä niin rumasti läpi koko ottelun. Tuli koko ajan käsiä naamaan ja yrittivät filmata meille jäähyjä. Nyrkkienheiluttelu alkoi kun meidän keskipakki vedettiin rumasti takaapäin alas ja kun menin vähän lähemmäksi niin tämä jätkä tuli sitten seisomaan ihan muhun kiinni ja jonkun sekunnin jälkeen alkoi nyrkki heilua. Sen jälkeen vielä tuli veskari vaihtopenkiltä ja veti nyrkillä takaraivoon. Siinä sitten tuli isku ja toinen isku ja sitten mun valmentaja oli jo siinä repimässä mua pois sieltä.”

Atlaksen 01-joukkueen valmentaja Arto Starck oli hieman hämmentynyt erikoisesta tapauksesta: ”Pelattiin samaa joukkuetta vastaan jo lauantaina alkulohkossa, mutta siinä ei ollut vielä mitään ihmeellistä. Voitettiin se kolmella ja valkku tuli ihan rehdisti kättelemään pelin jälkeen. Pronssipeliin tuli sitten erikoinen loppu. Onneksi tuomarit oli EHF-tuomareita ja ymmärsivät venäjää. Jo aiemmin ottelussa niillä oli kaksi tai kolme jäähyä takaapäin heittokädessä roikkumisista, eli olivat aika turhautuneen oloisia. Kun tajusivat etteivät voita niin sitten tuli tällaista. Kun ne sitten lähtivät pelistä niin keskisormet vaan heilui ja tuomareille huudeltiin jotain. Onneksi meidän pojat ei provosoitunut mitenkään.”

Viime vuodesta otettiin oppia

Turnauspäällikkö Mika Laaksonen kertoi ennen turnausta järjestäjien käyneensä tarkasti läpi viimevuotisesta turnauksesta saadut palautteet ja sen perusteella tehtiin päätös toteuttaa ulkomaalaisten osallistumisen osalta useita muutoksia.

”Ensinnäkin turnauksen sääntöihin tulee seuraava lisäys, joka käännetään osallistuvien maiden kielille jä lähetetään sähköpostilla jo etukäteen osallistuville ulkomaalaisille joukkueille.

Turnauksen yhteydessä niin sen suoritus- ja majoituspaikoilla, sekä niiden välittömässä läheisyydessä tulee käyttäytyä kunnioittaen muita pelaajia, tuomareita, turnauksen järjestäjiä ja katsojia. Minkäänlainen fyysinen tai henkinen väkivalta, herjaaminen, tai muuten uhkaava käyttäytyminen on ankarasti kiellettyä. Päihteiden vaikutuksen alaisuudessa oleminen tai niiden nauttiminen on kiellettyä edellä mainituissa paikoissa. Rangaistuksena tämän kohdan rikkomisesta voi turnausjärjestäjä ankarimmillaan poistaa kyseisen henkilön turnauksen tapahtuma- ja majoituspaikoilta, sekä sulkea sääntöä rikkoneen henkilön joukkueen turnauksesta mikäli on hän jonkin turnaukseen osaa ottavan joukkueen jäsen.

Majoituspaikoissa pidetään joukkueejohtajille tiedotustilaisuus ja jaetaan kirjallinen materiaali turnauksen sääntölisäyksistä, löytyy kielitaitoisia (viro, venäjä) ihmisiä, jotka ovat paikalla majapaikoissa, turnausalueilla välittämässä (ja valvomassa) sääntöjen noudattamista, järjestysmiehet tullaan perehdyttämään asiaan ja ilta-ajoille varmistetaan riittävä ja koulutettu (järjestysmieskortillinen) henkilöstö valvomaan tilaisuuksia.

Tuomarivastaavien kanssa aloitettiin keskustelu jo vuosi sitten että kansainvälisiin peleihin täytyy valita kokeneet tuomarit, jotka pitävät tilanteen hallussaan koko ottelun ajan. Viime vuonna mukana oli muutamia aloittelevia tuomareita harjoittelemassa tehtävää – jos näitä on tänäkin vuonna, heidät osoitetaan kotimaisiin otteluihin.

Otamme tilanteen siis vakavasti ja teemme kaikkemme ettei vastaavia ongelmia enää esiinny. Viime vuonna osa ongelmista liittyi tilanteen uutuuteen ja kulttuurieroihin, mutta jälkikeskusteluissa vieraiden kanssa saimme viestimme jo silloin aika hyvin perille. Tänä vuonna pelisääntöjen pitäisi olla selvät kaikille jo etukäteen.”

Ei ole isännän syy jos vieraat ei osaa käyttäytyä

Otteluissa tapahtuu joskus ylilyöntejä -kansallisuudesta riippumatta- se on selvää, mutta niitä varten otteluissa on erotuomarit. Kun ottelupaikalle joudutaan kutsumaan poliisit paikalle ollaan menty kaikkien rajojen yli, ja tämän asettelun kanssa Atlaksessa joudutaan nyt punnitsemaan tarkasti ensi vuoden turnauksen valmisteluissa.

Pelipaikkojen lisäksi myös majoituspaikoilla kerrotaan tapahtuneen yhtä sun toista. Jos pelaajien vanhempien pitää pitää valmentajia aisoissa mm. viinankäytön suhteen, on tutkittava tarkkaan myös tiettyjen henkilöiden eristäminen tulevista turnauksesta. Primorskajan kaltaisia porukoita ei tänne enää kaivata.

Kaikki me juniorikäsipallon parissa toimivat toivomme että Atlas Cupilla on edessään sellainen tulevaisuus jossa päästään pelaamaan sellaisia kansainvälisiä otteluita joissa ei tarvitse pelätä kenenkään puolesta. Voisi kuvitella että myös turnauksen sponsorit ovat asiasta samaa mieltä.

/JK

P.S.

Klibba.comin jälkeen aiheesta on uutisoitu laajasti isoissa medioissa (HS, YLE Urheilu, IS, linkit uutisiin alla). Hesarissa uutinen on päivän luetuin urheilujuttu. Myöhemmin tiedotettiin myös että Atlas cupin järjestäjät ovat päätyneet antamaan porttikiellon Primorskajan kaikille joukkueille ensi vuoden turnaukseen.

Lisää aiheesta

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset