Timo Puhakka

”Kun aloitin käsipallon 8-9 vuotiaana niin aluksi pelasin kentällä, varmaan silloisen valmentajan suosituksesta kun vasenkätinen olen… Mutta kokeilin kerran maalissa pelaamista ja se tuntui silloin mukavalta paikalta pelata että aloin viihtymään siellä enemmänkin”, kertoo Timo Puhakka Riihimäeltä.

Timo Puhakka, Cocks

Timo Puhakka

Synt. 1979
Kasvattajaseura: Cocks

Muut seurat
HC Tigers, Kausala
Hyvinkään Tahko

Saavutukset
5 SM-kultaa
5 Suomen cupin voittoa
2 SM-hopeaa
4 SM-pronssia

Täydellinen maalivahtityyppi?

Nykykäsipallossa on maalivahteja on hyvin erilaisia fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja minun mielestä ei ole tiettyä parasta muottia maalivahdille, mutta maalivahdin täytyy tiedostaa omat vahvuudet ja/tai heikkoudet sekä osata hyödyntää niitä. Fyysisesti maalivahdin tärkein osa-alue on minun mielestä keskivartalo ja sen hallinta.

Henkisesti maalivahdin pitää olla todella vahva, koska harvassa lajissa kuitenkaan tehdään +25 maalia maalivahdin taakse ja silti maalivahdin pitää pystyä keskittymään vain seuraavaan torjuntaan murehtimatta aikaisempia maaleja.

Pelinlukutaito keskittyy maalivahdin näkökulmasta pääasiassa reagointiin heittäjän heittoon eri pelipaikoilta ja puolustuksen yhteistyöhön. Vaikka on sovittu puolustuksen kanssa tietyistä kulmista eri heittotilanteissa, niin aina puolustus ei välttämättä ehdi omaan puoltansa peittämään vaan silloin joutuu ”lennosta” reagoimaan ja mahdollisesti vaihtamaan torjuttavaa puolta

Pitääkö maalivahdin osata myös pelata kentällä?
Ei se ole pakollista, mutta nykyään kontrataan hyvin paljon käsipallossa ja maalivahdin pitää tarvittaessa pystyä osallistumaan nopean hyökkäyksen avaamiseen omalla kenttäpuoliskolla seitsemäntenä kenttäpelaajana. Tätä teki mm. Christian Segersven aika tehokkaasti aikanaan.

Mitä maalivahti käy mielessään läpi ennen ottelua?

Timo Puhakka, Cocks Jonkin verran käyn lävitse vastustajan heittäjiä ja paikkoja joista pääasiassa heitot tulevat. Joukkueen kanssa saatetaan sopia muutamista pelaajista miten heidän kanssa toimitaan. Omiin rutiineihin kuuluu hyvin vähän mitään erikoista, kahvi ehkä on ”melko pakollinen” rutiini ennen peliä.

Venyttely ennen ottelua on pääasiassa kropan herättelyä ja liikeratojen avaamista. Lämmittelyheitoissa mieluisin on ehkäpä viimeiset kontrat ennen ottelun alkamista. Niistä saa itselle hyvän buustin ja rytmin että on valmiina heti pelin alussa. Vastustajan lämmittelyä seuraan useimmiten pari minuuttia pääasiassa tsekaten ketä pelaajista on vastustajan kokoonpanossa.

Itse ottelu

Kuinka puolet pelistä saa kulumaan kun pallo on toisessa päässä kenttää?
Itse seuraan aika tarkkaan omien hyökkäystä, samalla kytäten mahdollista vastustaja kontraa ja mahdollisuutta katkaista sitä.

Yhteistyö toisen maalivahdin ja vaihtopenkin kanssa?
Vaihtopenkin kanssa saatetaan vaihtaa muutama sana jostain tilanteesta tai heittäjästä mitä siinä kannattaa mahdollisesti tehdä seuraavalla kerralla.

Palaute kanssapelaajille voi välillä (tyypistä tietysti riippuen) olla aika rankkaakin.

Kuinka itse käsittelet päästetyt maalit tai tilanteet joista on päästetty heittämään liian helposti?
Näissä tilanteissa mitataan maalivahdin henkistä kanttia. Pitää pystyä unohtamaan tilanne mahdollisimman nopeasti ja alkaa keskittymään seuraavaan tilanteeseen. Varsinkin siinä tilanteessa kun omiin on mennyt helppo maali ja oma puolustus ja valmentaja kertoo mielipiteensä siitä (yleensä aiheesta).

Entä silloin kun olet ”pelastanut puolustajan” jollain megalomaanisella kopilla?
Vaikka saa pelin aikana huipputorjunnan ja ”pelastettua” puolustajan, on silti vain keskityttävä seuraavaan tilanteeseen ja torjuntaan eikä auta ”leijua”…

Joukkueen herättäminen

Millä keinoin veskari voi herätellä joukkuettaan?
Itse rupean yleensä huutamaan puolustusta liikkumaan aktiivisemmin, nostamaan käsiä ja puhumaan enemmän viivapelaajan liikkeistä. Kun yksi puolustajista aloittaa tämän niin muu puolustus yleensä herää samaan.

Vaihtoon!

Käsipalloon kuuluu tyypillisesti maalivahdin vaihdot kesken ottelun. Millaisia ajatuksia vaihtoon joutuminen herättää?
Vaihtoon joutuminen useimmiten pettymys, harmittaa kun on pettänyt oman joukkueen huonolla pelillä. Vaihdosta kentälle tuleminen on taasen tilanne jossa voi tehdä paljon oman joukkueen eteen ja tarvittaessa pelastaa pulasta. Itselleni on aika helppo tilanne tulla kehiin vaihdosta.

Tuleeko erimielisyyksiä valmentajan kanssa?
Useimmiten jos joutuu pelin alkupuolella vaihtoon, niin se on useimmiten oman pelin huonouden takia tai joukkueen herättämisen takia niin harvemmin siitä tulee purnattua valmentajalle. Pelin jälkeen voidaan asiasta jutella mutta ei pelin aikana.

Mitä vaihdolla haetaan 7 metrin heitossa?
Rankkarissa maalivahdin vaihto voi olla vain psykologinen vaihto ja huili pelaavalle maalivahdille. Samalla kuitenkin pyritään rikkomaan vastustajan heittäjän rytmiä ja saamaan ”pois tolalta”.

Toipuminen tällistä?

Pallo osuu aina silloin tällöin arkaan paikkaan tai päähän. Pelottaako seuraava heitto? Kuinka tällistä toivutaan?
Ei siinä auta palloa pelätä, jos on vain tolkuissaan niin ei muuta kuin peli jatkuu kuin mitään ei ole tapahtunut.

Paha vastustaja naruttelee…

Mitä keksit seuraavaksi että saat horjutettua kaverin itseluottamuksen?
Vähän riippuu heittäjästä ja seuraavasta tilanteesta. Mahdollisesti pyrkii peittämään jonkun kulman johon laituri heittää mieluiten…

Esikuvat ja pahimmat vastustajat

Tomas Svensson Oliko itselläsi esikuvaa maalivahtina?
Esikuvia oli Andrei Lavrov, Bruno Martini ja Thomas Svensson.

Kuka on kaikkien aikojen paras käsipallomaalivahti Suomessa ja maailmassa?
Kaikkien aikojen paras maalivahti Suomessa on varmaankin Korpimäki. Maailmassa Ehkä joku kolmikosta Henning Fritz, Thierry Omeyer, Svensson.

Kuka on tämän hetken paras käsipallomaalivahti?
Tällä hetkellä Suomen paras on Ville Nordqvist. Maailman parhaat minun mielestä on Niklas Landin ja Arpad Sterbik.

Jukka-Pekka Korpimäki Kenen vastustajasi heitot oli kerta kaikkisen mahdottomia torjua, toisin sanoen ketä oli pahin vastustaja juuri sinulle?
Pahimmat heitot vastustajajoukkuuesta on ehdottomasti tullut pari vuotta sitten kun pelasimme harjoitusottelut Venäjän maajoukkuetta (kaikki huiput mukana) vastaan. Silloin näki ja koki läheltä millaista peli on euroopan huipulla (ja tuli nuha maalissa).

Ei voi olla kuitenkaan mainitsematta Temen heittovalikoimaa harjoituksissa. Siinä välillä joutuu miettimään että missä suunnassa se oma maali onkaan…

Maalivahtivalmennuksen peruskivi?

Mihin maalivahtivalmennuksessa pitäisi mielestäsi eniten kiinnittää huomiota?
Varsinkin nuorten maalivahtien harjoittelu pitää olla monipuolista, joka pitää mielenkiintoa yllä. Mutta kuitenkaan tekniikkaharjotteita ei voi koskaan olla liikaa tai toistoja liian vähän…

Recent Posts