Tässä on suomalaisen urheilun kymmenen kovinta monilahjakkuutta
Monipuolinen harrastaminen on tärkeää, mutta toisaalta ”leipälajiin” pitäisi keskittyä nuorena, jotta maksimoi mahdollisuutensa pärjätä siinä. Kädenvääntö moni- ja yksipuolisen urheilemisen välillä lienee suomalaisen urheilun ikuisuusdebatti. Leijonan osa urheilujoista on kuitenkin hyviä siinä yhdessä nimenomaisessa lajissaan, mutta monilahjakkuuksiakin löytyy.
Jos suomalaiselta urheilukentältä pitäisi valita yksi urheiluja ilmentämään sanaa monilahjakkuus, olisi se 43-vuotias Riikka Välilä (os. Nieminen), jonka kaulaan on pujotettu Suomenmestaruusmitaleita pesäpallossa, lätkässä kaukalopallossa. Päätimme haravoida nyky-urheilijoista kymmenen kovin vähintään useamman lajin taitajaa, jotka olivat huippulahjakkuuksia myös toisessa lajissaan. Eri lajin urheilijoiden, etenkin useamman lajin perusteella paremmuusjärjestykseen rankkaaminen tuntuu mahdottomalta ja hitusen turhaltakin tehtävältä. Näin ollen monilahjakkaat urheilijat eivät ole paremmuusjärjestyksessä.
Teuvo Teräväinen, Jääkiekko (Salibandy)
Helsinkiläislähtöinen Teuvo Teräväinen lienee tuttu nimi kaikille urheilua seuraaville suomalaisille. Carolina Hurricanesin hyökkääjä oli huippulahjakas lätkän lisäksi myös salibandyssä, jossa nuori mies johdatti Tapanilan Erän C-juniorit SM-kultaan vuonna 2009. Finaaliin tehot 3+3=6 taituroineen nuorukaisen salibandytausta nostettiin esiin jääkiekon junnukisojen aikaan ja Teräväisen pelityylin lätkässä on kuvattu saaneen vaikutteita salibandystä. Vaikka Teräväinen lopetti salibandy-uransa jo nuorena, olisi Stanley Cup -voittajasta todennäköisesti tullut huipputekijä myös reikäpallossa.
Jori Lehterä, Jääkiekko (Salibandy)
Teräväisen tavoin Helsingistä kotoisin oleva Jori Lehterä pelasi kakkoslajinaan salibandya. St. Louis Bluesin sentteri tahkosi reikäpallon perässä huomattavasti Teräväistä pidempään, sillä Lehterän tililtä löytyy neljä kappaletta nuorten maaotteluita. Espoolaisen Westend Indiansin junnuissa pelanneen Lehterän salibandyuraa muisteltiin lajin erikoissivusto Pääkallossa viime syksynä. Lajivalintaa tänä vuonna 30 vuotta täyttävän NHL-pelaajan tuskin on tarvinnut katua – ei ainakaan taloudellisessa mielessä.
Sebastian Dahlström, Jalkapallo (Salibandy)
Viime kaudella HJK:n kivikovaan edustusmiehistöön murtautunut Sebastian Dahlström on kahden edeltävän tavoin pelannut kakkoslajinaan salibandya. Pikkuhuuhkajien avauskokoonpanoon kuuluvan fyysinen keskikenttäpelaajan palkintokaapista löytyy salibandyn Suomenmestaruudet Tapanilan Erän C- ja B-junioreista. Dahlström oli myös siinä määrin lahjakas salibandylupaus, että vuonna 1996 syntynyt nuorukainen piipahti nuorten maajoukkueleirillä muutama vuosi sitten, mutta on sittemmin panostanut futikseen.
Mikko Manninen, Jalkapallo (Salibandy)
Listan neljäs ”menetetty sählyliilo” on samalla listan meritoitunein kakkoslajin pelaaja. Jyväskyläläislähtöinen Mikko Manninen oli mukana Suomen ensimmäisen poikien MM-kullan voittaneessa ryhmässä vuonna 2003. Huhu kertookin, että salibandyssä ja futiksessa nuorten maajoukkueisiin kuulunut Manninen olisi joskus vaihtanut lentokentällä konetta ja suunnannut toisen lajin maajoukkuetapahtumaan. Lopulta Manninen päätti panostaa futikseen ja täksi kaudeksi Veikkausliigaan JJK:n paidassa palannut 31-vuotias laituri on kirjannut reippaasti päälle 200 pääsarjaottelua tililleen.
Elli Pikkujämsä, Lumilautailu & Jalkapallo
Vuonna 1999 syntynyt Elli Pikkujämsä on niittänyt mainetta sekä jalkapallossa, että lumilautailussa, eikä turkulainen ole tiettävästi vielä lopullista lajivalintaansa tehnyt. Kuningaspelissä puolustajana pelaava Pikkujämsä edustaa naisten liigaa johtavaa TPS:aa ja kuuluu vuotta vanhempien maajoukkueeseen. Laudan päällä Pikkujämsä on yksi Suomen suurimmista tulevaisuuden toivoista, sillä nuori nainen on voittanut nuorten MM-kisoissa pronssia Slopestylessä ja Big Airissa, jonka lisäksi viime vuonna palkintokaappiin tarttui nuorten Olympiahopeaa Slopestylessä.
Eemeli Salin, Salibandy (Koripallo, Jalkapallo)
Ihan jokainen salibandya pelannut monilahjakkuus ei ole livennyt muihin lajeihin. Joulukuussa MM-kultaa voittanut Eemeli Salin on yksi Suomen parhaista salibandyn pelaajista. Tästä saatiin osoitus Superfinaalissa, jossa Uudenkaupungin kasvatti valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. 27-vuotiasta Salinia voidaan pitää todellisena monilahjakkuutena, sillä kookas Classic-hyökkääjä on pelannut nuorten SM-sarjaa peräti kolmessa eri lajissa ja vieläpä erittäin suosituissa pallopeleissä. Futiksessa Salin edusti TPS:n A-junnuja ja koripallossa nuorten maajoukkueleirilläkin käynyt Salin on Uudenkaupungin Korihaiden kasvatti.
Veera Kauppi, Salibandy (Jalkapallo)
Veera Kaupin nimi saattaa soittaa kelloja puolentoista vuoden takaisista salibandyn naisten MM-kisoista, joissa Suomi pettyi rankkaritappion jälkeen Ruotsille. Yksi Suomen joukkueen tähdistä oli vuonna 1997 syntynyt Kauppi, jota voitaneen kutsua koko suomalaisen salibandyhistorian lahjakkaimmaksi naispelaajaksi. Jo 14-vuotiaana liigassa debytoinut Kauppi on iskenyt 78 liigaotteluun tehot 108+90=198. Jalkapallon puolella tamperelainen on ollut tyttömaajoukkueiden vakiokalustoa ja voitti Ilveksessä SM-hopeaa viime kesänä. Tällä kaudella Kauppi ei Ilveksen paitaa päällensä pue, joten futisura on ainakin hetkeksi laitettu tauolle. Myös Kaupin kaksoissisko Oona Kauppi on huippulahjakkuus Salibandyssä ja hopeamitalisti jalkapallossa.
Miro Määttänen, Lentopallo (Keihäänheitto, Beach Volley)
Espoolainen Miro Määttänen on Suomenmestari peräti kolmessa eri lajissa. Lentopalloa leipälajinaan pelaava 20-vuotias Määttänen on edustanut Suomea Beach Volleyn MM-kisoissa ja heittänyt keihästä lähes 80 metriä. Vantaan Ducksia edustava yleispelaaja on siinä määrin lahjakas myös lentopallossa, että päättyneellä Mestaruusliiga-kaudella Määttänen takoi 436 pistettä, joka oikeutti pistepörssin 9. sijaan. Miesten laajaan maajoukkuerinkiin kuuluvasta monilahjakkuudesta voidaankin odottaa lentopallomaajoukkueen tulevaisuuden nimeä.
Johanna Matintalo, Hiihto (Kestävyysjuoksu)
Turusta kotoisin oleva Johanna Matintalo on meritoitunut perinteikkäämmissä suomalaislajeissa, eli maastohiihdossa ja kestävyysjuoksussa. Yleisurheilussa 20-vuotias Matintalo on voittanut SM-kultaa 800 metrillä, jonka lisäksi vuonna 2011 juostu SM-hopea ajalla 2.05,87 oli alle 15-vuotiaiden silloinen maailmanennätys. Kahden ratakierroksen ohella Matintalo on pärjännyt myös 400 metrillä ja maastojuoksussa. Lajinvalinta tapahtui kuitenkin viime keväänä, jonka jälkeen Matintalo on panostanut hiihtoon. Alle 23-vuotiaiden MM-hopeaa tänä talvena hiihtänyt lahjakkuus sijoittui Otepään maailmancupin kisassa 10 kilometrin perinteisellä komeasti 12.sijalle ja nousi lopulta Lahden MM-joukkueeseen.
Oliver Helander, Keihäänheitto (Käsipallo)
Listan viimeisin, muttei suinkaan vähäisin nimi on suomalaisen keihäänheiton 19-vuotias huippulupaus Oliver Helander, joka oli huippulahjakkuus myös käsipallossa. Lajinvalintansa hiljattain tehnyt karjaalainen pelasi käsipalloliigaa BK-46:n sekä SIF:n riveissä ja kävi Ruotsissa vuoden käsipallolukiossa ja paikallisessa pääsarjassa. Itä-Savon haastattelussa Helander kertoi kyynärpääleikkauksen nopeuttaneen lajivalintaa ja kertoo paluun keihäästä käsikseen olevan helpompi kuin päinvastoin jos tulee myöhemmin katumapäälle. Miesten keihästä Helander on viskannut 76,28 metriä ja hänestä odotetaan yleisesti Suomen seuraavaa suurta keihäsmiestä.
Kansikuva: Bruce Bennett/Getty Images