Handbollen går mot nya tider

Svar till Hufvudstadsbladets artikel av Filip Saxén.
Länk till nätupplagan.

Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland publicerade en artikel onsdag 24.6 skriven av Filip Saxén. Artikeln berörde valet av landslagstränaren för det finska herrlandslaget. I artikeln spekulerade man kring rekryteringsprocessen, man lät förstå ”att det förekommit ett spel bakom kulisserna”, man berörde ärenden som inte baserar sig på fakta, samt nämnde personer som inte hade möjlighet att kommentera.

Utan att närmare kommentera artikelns innehåll, vill vi framföra Finska Handbollförbundets synvinkel inkluderande fakta.

Det finska herrlandslagets tränares Mikael Källmans tidsbundna uppdrag upphör enligt avtalet i juni 2015, med kulminering i EM-kvalmatcherna Finland-Tyskland och Spanien-Finland. Källman, som tränat landslaget i 6 år, önskade redan i början av 2015 att processen kring valet av nästa landslagstränare skulle sättas i gång.

Tack vare Källmans långa erfarenhet och gedigna kunnande, har herrlandslaget för tillfället ett positivt flyt. Efter 6 år är dock laget i den situationen, där man behöver förnyelse och nya synvinklar för att kunna utveckla verksamheten. Även huvudtränarens arbetsbeskrivning har förändrats och rollen kommer att förnyas.

Det är naturligt och allmän praxis, att då ett tidsbundet arbetsavtal upphör, analyserar man den rådande situationen med tanke på framtiden. Rekryteringsprocessen av herrlandslagets chefstränare utfördes i denna situation som en normal process, i vilken deltog Handbollförbundets hela ledningsgrupp. Efter många intervjuer med kandidater, även utländska, framträdde två kompetenta sökande: Mikael Källman och Kaj Kekki. Som ett slutresultat av rekryteringsprocessen fattade förbundstyrelsen beslutet, att Kekki är rätt man att lotsa landslaget i dessa kommande tider.

Finska herrlandslaget har nu framför sig ett nytt femårigt projekt, vars huvudmål är att kvalificera sig till EM-slutturneringen 2020. Målet är krävande, men kan uppnås med hårt arbete. Detta kräver dock allt proffsigare tag av alla som medverkar i landslagets verksamhet. Av chefstränaren förväntas även ett nära samarbete med Finska Olympiska kommitten och Urhea samt med de övriga bollgrenarnas chefstränare. Han ansvarar även för kontakten mellan de olika ungdomslandslagen.

Det har gjorts ett stort arbete under de senaste åren för att balansera och förbättra förbundets ekonomi, genom att även fatta tunga beslut. En friskare ekonomi möjliggör nu tilläggsresurser till en proffsigare skötsel av landslaget.

Vi lever nu i början av en ny tid. Vi vill blicka in i framtiden i förtroendefull och positiv anda samt ge arbetsro åt herrlandslaget – med slutmålet om fem år i tanke. Nu om någonsin behövs stark vi-anda och strävan att dra åt samma håll.

Ännu en gång: Många tack till Mikael Källman för ett stort arbete, välkommen Kaj Kekki.

//Finlands handbollförbund, förbundstyrelsen


Tuoreimmat jutut