Maailman parhaat kokoontuvat Qatariin

Käsipallon miesten MM-kisat pelataan tänä vuonna Qatarin lämmössä. 24 maan MM-kisat alkavat 15. tammikuuta isäntämaan ja Brasilian välisellä alkusarjan ottelulla ja päättyy 1. helmikuuta pelattavaan loppuotteluun. Suurimmat voittajasuosikit tulevat tälläkin kerralla Euroopasta.

Käsipallon arvokisoissa on kerta toisensa jälkeen 6-8 potentiaalista mestariehdokasta. Kisojen ehdottomaan ykkösryhmään kuuluu nelikko Ranska, Tanska, Espanja ja Kroatia. Kovimman haasteen näille heittänee Puola, Slovenia ja Ruotsi. Kisojen mustaksi hevoseksi voi nimetä Suomen kanssa samassa EM-karsintalohkossa pelaavan Saksan, jonka valmistautuminen kisoihin on sujunut lupaavasti sekä, jos ei ihan hevoseksi niin mustaksi varsaksi, monellakin tapaa avokätisen isäntämaa Qatarin, mutta mitaleille haastajien tai hevosten eväät tuskin riittää.

Yllätyksiäkin toki tapahtuu ja toivottavasti näissäkin kisoissa joku nousee haastamaan suuret kestomenestyjät, mutta sellaista pommia tuskin nähdään, mitä Brasilian naisten maajoukkue teki vuoden 2013 MM-kisoissa Serbiassa, voittamalla Etelä-Korean jälkeen toisena ei-eurooppalaisena maana naisten maailmanmestaruuden. Miesten puolella edes yksikään mitali ei ole Euroopan ulkopuolelle vielä lipsahtanut. Lähimpänä palkintopallia ovat päässeet neljänneksi tulleet Tunisia (2005) ja Egypti (2001).

Nykykäsiksen neljä mahtimaata ovat kahmineet valtaosan 2000-luvun arvokisamitaleista. Ranska, Tanska, Espanja ja Kroatia ovat neljissä viime MM-kisoissa vienyt yhdeksän kahdestatoista jaossa olleesta prenikasta. EM-tasolla tahti on ollut vieläkin hurjempaa sillä vain yksi hopea ja yksi pronssi on mennyt nelikon ulkopuolelle.

Qatar 2015

Hallitseva maailmanmestari haastajana

Espanja juhli maailmanmestaruutta Barcelonassa kaksi vuotta sitten, mutta joutui viime vuonna tyytymään EM-kisoissa pronssiin. Mestaruuden vei Ranska joka oli lopulta ylivoimainen. Ranska on myös kaikista suurin ennakkosuosikki Qatarissa. Ranskalaisten tähtikatraassa on mukana peräti kolme vuoden parhaaksi maailmassa valittua pelaajaa: Nikola Karabatic (2007), Thierry Omeyer (2008) ja Daniel Narcisse (2012).

Suomessa viime marraskuussa EM-karsintaottelun merkeissä käynyt Espanja on totutun vahva. Espanja on ollut vuodesta 2005 lähtien kaikissa arvokisoissa mitaleilla ja mitaliputken jatkoon on hyvät mahdollisuudet tälläkin kerralla. Maalivahti Arpad Sterbik on paljon vartijana, kenttämiehistö on yksi turnauksen kookkaimmista ja pelitapakin on testattu toimivaksi.

Espanja juhlimassa vuoden 2013 MM-kisojen loppuottelun jälkeen.

Espanja juhlimassa vuoden 2013 MM-kisojen loppuottelun jälkeen.

Kroatiassa on palloiluperinteitä riittämiin ja 2003 maailmanmestari ja 2004 Olympiavoittaja on luotettava haastaja tälläkin kerralla. Vuoden 2013 maailman parhaan pelaajan Domagoj Duvnjakin johtamana Kroatia on jälleen varteenotettava ehdokas MM-finaaliin.

Pohjoismaat janoaa menestystä

Pohjolasta kisoihin matkaa kolme joukkuetta ja tukku muitakin toimijoita. Islannilla on oman joukkueensa lisäksi kisoissa käsittämättömän kova edustus. Islantilaisella valmennusosaamisella ovat kisoihin edenneet Islannin lisäksi Tanska ja Saksa, ja kaikilta kolmelta on lupa odottaa vähintään puolivälieräpaikkaa. Saarimaan kovin oma saavutus on sensaatiomainen Olympiahopea Pekingin kisoista 2008. Mikäli Islannin kirkkain tähti Aron Palmarsson toipuu ajoissa pelikuntoon, on saarivaltiolla hyvät mahdollisuudet edetä Dohassa jopa mitalipeleihin.

Tanskan kultaisen sukupolven saldo 2000-luvun arvokisoista on huikea: EM-hopeaa 2014, MM-hopeaa 2013 ja 2011, EM-kultaa 2012 ja 2008, MM-pronssia 2007, EM-pronssia 2006. Juuteilla on maailmatähtiä jokaikiselle pelipaikalle ja menestyminen ei jää kiinni laadusta. Mikkel Hansen, Niklas Landin, Hans Lindberg jne… Kovimpien liigojen parhaissa seuroissa isoja minuutteja pelaavia on loppumaton lista. Maan ensimmäinen maailmanmestaruus ei olisi mikään suoranainen ihme.

Länsinaapurimme Ruotsin käsipallohistoriasta löytyy neljä maailman- sekä Euroopan mestaruutta ja ruotsalaiset hallitsivat käsipalloa legendaarisen valmentajansa Bengt Anderssonin aikakaudella. Mitalihanat tyrehtyivät vuoden 2002 EM-kullan jälkeen kokonaiseksi vuosikymmeneksi, kunnes Lontoon Olympialaisissa 2012 maa yllätti kaikki etenemällä aina finaaliin asti. Qatarissa Ruotsi luottaa kokemukseen, ja kahteen Anderssoniin: maailman kenties tämän hetken paras maalivahti Mattias ja yli 200 maaottelun kokemuksella maaleja mättävä vasuri Kim ovat joukkueen johtohahmot.

Eurooppa vs muu maailma

Käsipallo on maailman mittakaavassa hyvin eurooppavetoinen ja Qatarissa alkulohkoista voi veikata jatkoon 1-3 ei-eurooppalaista maata, niistä varmuudella yksi tulee lohkosta A. Lähimpänä jatkopaikkaa lienee aiemmin näissä kekkereissä parhaimmillaan 16. sijoittunut kisaisäntä, jonka muissakin urheilulajeissa suurjaossa olevat passit ovat kelvanneet lukuisille eurooppalaista syntyperää oleville tähdille. Aasian mestari vuosimallia 2014 värväsi päävalmentajakseen Espanjan vuonna 2013 MM-kultaan luotsanneen Valero Riveran. Qatar ja Espanja sattuivat osumaan samaan alkulohkoon ja pelaavat vastakkain 21. tammikuuta. A-lohkon muut maat ovat varsin tasaisia, ja jatkoon menijät ratkaistaan Slovenian, Rion Olympialaisiin kovaa vauhtia satsaavan Brasilian, Valko-Venäjän ja Chilen keskinäisissä otteluissa.

Afrikan kärkimaat Algeria ja Tunisia ovat kovan paikan edessä. Tuore Afrikan mestari Algeria hakee B-lohkossa jatkopaikkaa Ranskan, Ruotsin, Tsekin ja Islannin, sekä Egyptin kanssa. Näistä liipasimella on Tsekki, jonka menestys lepää yhden maailman parhaista, Filip Jichan varassa. Myös Tunisia joutuu ottelemaan kovien Euroopan edustajien (Kroatia, Makedonia ja Itävalta) kanssa. Lohkon C heikoimmaksi on tyrkyllä kisojen ainoat ensikertalaiset Bosnia-Hertsegovina ja Iran.

Lohkon D Argentiina ja Saudi-Arabia ovat jo jatkopaikan suhteen liian kovassa seurassa. Tanska, Puola, Venäjä ja Saksa muodostavat kisojen kovimman alkulohkokatraan ja ovat yksinkertaisesti liian kovia vastustajia.

Kuluista ei tingitä

Qatarilla on tosissaan aikomus nousta urheilun suurvallaksi, eikä se ole ainakaan rahasta kiinni. Pelkkä MM-kisahakemuskin maksoi tiettävästi reilusti yli miljoona euroa. Tuoreimpana tietona kerrotaan että qatarilaiset ovat palkanneet ryhmän espanjalaisfaneja kannustamaan isäntämaata kisoissa täyttä ylöspitoa vastaan. 2022 maa isännöi jalkapallon MM-kisoja ja infrastruktuuriin on siinäkin panostettu jo nyt käsittämättömiä summia rahaa. Käsipallokisoissa Dohassa on käytössä kolme toinen toistaan upeampaa hallia ja niistä suurin ja kaunein, Lusail Multipurpose Hall, vetää reilut 15000 katsojaa.

final-entryview Al-Sadd-human-eye-view

Näin maailmanmestaruudesta pelataan

24 maata on jaettu neljään kuuden joukkueen alkulohkoon. Jokaisen lohkon neljä parasta etenee pudotuspeleihin. Neljännesvälierien voittajat etenee puolivälieriin ja puolivälierien voittajat mitalipeleihin. Välierien voittajat ratkovat maailmanmestaruuden 1.2.2015 pelattavassa loppuottelussa ja hävinneet pelaavat aiemmin samana päivänä pronssiottelun.

Puolivälierien häviäjät pelaavat omat pudotuspelinsä sijoista 5-8, panoksena paikka 2016 Olympiakisojen karsintaturnauksiin. Käsipallon Olympiakisapaikkoja on kaikkiaan jaossa vain 12, joista yksi menee isäntämaa Brasilialle ja yksi tulevalle maailmanmestarille. MM-kisojen sijoille 2-7 sijoittuneet saavat paikan huhtikuussa 2015 pelattaviin karsintaturnauksiin, joissa loput paikat ratkaistaan.

Arvokisavoittajat vuodesta 1990:

MM 2013 Espanja
MM 2011 Ranska
MM 2009 Ranska
MM 2007 Saksa
MM 2005 Espanja
MM 2003 Kroatia
MM 2001 Ranska
MM 1999 Ruotsi
MM 1997 Venäjä
MM 1995 Ranska
MM 1993 Venäjä
MM 1990 Ruotsi
EM 2014 Ranska
EM 2012 Tanska
EM 2010 Ranska
EM 2008 Tanska
EM 2006 Ranska
EM 2004 Saksa
EM 2002 Ruotsi
EM 2000 Ruotsi
EM 1998 Ruotsi
EM 1996 Venäjä
EM 1994 Ruotsi
OK 2012 Ranska
OK 2008 Ranska
OK 2004 Kroatia
OK 2000 Venäjä
OK 1996 Kroatia

MM-kisat Livenä (telkkarissa ja) netissä

Qatarin MM-kisojen livelähetykset VeikkausTV:ssä
Järjestäjien Live stream

/JK

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset