Miehet kovassa seurassa EM-karsinnoissa

Suomen käsipallomaajoukkue avaa EM-karsinnat tällä viikolla kahdella ottelulla. Keskiviikkona 29.10. vuorossa vierasottelu Saksaa vastaan Gummersbachissa ja lauantaina 1.11. Vantaan Energia Areenalla kotipeli Espanjaa vastaan.

EM-karsintalohko on todella kova ja mahdollisuudet jatkopaikkaan maksimissaankin minimaaliset. Karsintalohko voisi tasoltaan hyvinkin olla yksi 16 joukkueen EM-lopputurnauksenkin kovimmista lohkoista. Suomi on toukokuussa 2014 julkaistun Euroopan rankinglistan sijalla 32. Espanja on listan kakkonen, Saksa löytyy sijalta 10 ja Itävalta on sijalla 16. Kaikkiaan listalta löytyy 49 maata.

Suomen päävalmentaja Mikael Källmanin mukaan jokaisesta arvontakorista meille osui se pahin vaihtoehto. Suomi mittaa tasonsa maailmanmestari Espanjan, maailman parhaan ammattilaisliigan kotimaan Saksan sekä EM- ja MM-kisojen vakiokävijän Itävallan kanssa. Savottaa riittää sillä kaikki kolme ovat mukana myös ensi tammikuussa Qatarissa pelattavissa MM-kisoissa.

Toisaalta tässä on jokaiselle pelaajalle tarjolla todellinen näyteikkuna. Käsipallo on kaikissa kolmessa maassa todella iso laji ja jokaisessa on myös huipputason ammattilaissarja. Maajoukkueemme pelaajista kolme tienaa tällä hetkellä leipänsä Norjassa ja yksi Saksassa.

Suomi valmistautui EM-karsintaan lyhyellä leirillä ja kolmella maaottelulla. Italian Suomi kohtasi liigapitoisella joukkueella kahdesti. Ensimmäisen ottelun voitti Suomi 36-30 ja toisen Italia 24-27. Viime sunnuntaina Solvallaan saapui Islantiin omaan EM-karsintaotteluunsa matkalla ollut Israel, joka kaatui Suomen käsittelyssä 32-27.

Saksaa ja Espanjaa ei maaotteluissa olla tavattu vuosikymmeniin, eikä voitettu nykykäsipallossa koskaan. Itävalta on Suomelle vastustajista tutuin. Maat ovat 2000-luvulla kohdanneet toisensa 9 kertaa, niistä Suomi on voittanut kaksi, molemmat kotona. Tammikuussa 2002 MM-karsintaottelussa maalein 33-25 ja 2006 samoissa kinkereissä 33-31. Viimeksi maat olivat vastakkain lokakuussa 2010 Innsbruckissa, jossa Itävalta oli maalin verran parempi 30-31. Nuorten sarjoissa Suomi on voittanut kaikki kolme keksinäistä ottelua, tuoreimpana tapauksena tammikuu 2013, jolloin Suomen alle 21-vuotiaat voitti Itävallassa MM-karsintaottelun maalein 33-31.

Saksa

on yksi menestyneimmistä käsipallomaista vaikka menettikin hieman otettaan käsipallomaailman huipulla vuoden 2007 kotikisoissa voitetun maailmanmestaruuden jälkeen. 21-kertainen arvokisakävijä oli vielä 2008 EM-kisojen neljäs ja 2009 MM-vitonen, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa (EM2010 10., MM2011 11., EM2012 7.)

Maa karsiutui kokonaan 2013 MM- ja 2014 EM-kisoista, ja 2015 MM-kisatkin olivat mennä sivu suun, mutta paikka Qatariin heltisi lopulta keinotekoisella kabinettipäätöksellä, jolla Euroopalle (Saksa) siirrettiin yksi paikka lisää. ”Villi kortti” myönnettiin Saksalle ja kärsijäksi jäi Oseanian mestari Australia.

EM2016-karsintoihin Saksa lähtee uuden valmentajan luotsaamana. Islantilainen Dagur Sigurðsson on myös Bundesliigajoukkue Füchse Berlinin valmentaja ja oli kaudet 2008-2010 Itävallan maajoukkueen käskijä. Saksalaisten suurin tähti EM-karsinnoissa on Bundesliigan vuoden pelaajaksi 2011, 2012 ja 2013 valittu Uwe Gensheimer. Rhein-Neckar Löwenin 27-vuotias laituri on 92 maaottelussaan tehnyt 359 maalia.

Bundesliiga on todistetusti maailman kovin ammattilaissarja. Kolme viimeisintä Mestareiden liigan voittoa on mennyt Saksaan, ja joka kerta eri joukkueelle: 2012 pokaalin vei THW Kiel, 2013 HSV Hamburg ja 2014 SG Flensburg-Handewitt. 10 viimeisintä voittajaa on ollut joko espanjalainen tai saksalainen joukkue.

Suomen päävalmentaja Mikael Källman pelasi urallaan 11 kautta Bundesliigassa. Hän johdatti SG Wallau-Massenheimin kahdesti Bundesliigan, kahdesti Saksan cupin voittoon. Lisäksi Källman oli voittamassa Saksan Supercupin ja EHF-cupin. Källman muuten valittiin vuonna 1992 ensimmäisenä ulkomaalaisena liigan parhaaksi pelaajaksi. Harvinaisuus toistui seuraavan kerran vasta vuonna 2007, kun ranskalainen Nikola Karabatic valittiin parhaaksi.

Espanja

on vuosien 2013 ja 2005 maailmanmestari ja yksi suurimmista ennakkosuosikeista myös seuraavissa, vuoden 2016 MM-kisoissa. Espanja on yhtä nelossijaa lukuunottamatta viihtynyt mitalipallilla kaikissa arvokisoissa vuodesta 2005 lähtien.

Liga ASOBAL on yksi kovimmista ammattilaissarjoista, ja FC Barcelona maan suurin ja kaunein käsipallojoukkue. Liiga on muutaman viime vuoden aikana menettänyt valovoimaansa Espanjassa riehuneen talouskriisin takia, ja moni huippupelaaja on siirtynyt Espanjasta itään seurojensa ajauduttua rahavaikeuksiin.

Suurimpia tähtiä on vaikea valita sillä jokainen pelaaja on ehdotonta maailmanhuippua omalla pelipaikallaan, mutta HC Vardar Skopjea nykyisin edustava maalivahtisuuruus Arpad Sterbik ja saman seuran 21-vuotias toisen polven supertähti Alex Dujshebaev ansaitsevat maininnan, samoin kuin FC Barcelonan pelinrakentaja Raúl Entrerríos ja laituri Víctor Tomás.

Jos haluat nähdä miltä käsipallo maailman parhaiden pelaajien toimesta näyttää, kannattaa suunnata 1.11. Vantaan Energia Areenalle. Espanjan ilmoittamassa kokoonpanossa on mukana yhdeksän maailmanmestaria!

Itävalta

, jonka menestys on ollut viime vuosina nousujohteista on mukana ensi tammikuussa MM-lopputurnauksessa, voitettuaan jatkokarsinnoissa Norjan. Vuoden 2014 EM-kisojen 11. paras on yksi vuoden 2020 EM-kisojen isäntämaista ja esiintynyt sekä MM- että EM-lopputurnauksissa kolme kertaa.

Suomen kanssa Itävalta on ollut tekemisissä viimeksi 2008 EM-karsinnoissa ja 2007 MM-karsinnoissa. EM-karsinnoissa Itävalta voitti molemmat ottelut, Suomessa maalein 29-26 ja Itävallassa 33-28. Vuotta aiemmin Suomi voitto 33-31 kotonaan mutta hävisi vieraspelin 37-26.

Nimekkäin itävaltalainen on toistakymmentä vuotta Bundesliigan kärkijoukkueissa pelannut 36-vuotias Viktor Szilagyi, huippusaavutuksenaan Mestareiden liigan valtaaminen THW Kielin riveissä vuonna 2007. Nuoremman kaartin pelaajista ei VfL Gummesbachin laituri Raul Santos jää huomaamatta.

Kaksi parasta ja paras kolmonen jatkoon

Karsinnat alkoivat Suomen osalta jo lokakuussa 2012, jolloin Suomi kukisti EM-esikarsintalohkonsa avausottelussaan Luxemburgin. Suomi selvisi voittajana lohkosta jonka kolmas maa oli Kypros, ja eteni Play off-vaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin Romania.

Maat pelasivat viime huhtikuussa kaksiosaisen ottelun. Romania voitti ensimmäisen osan kotonaan 32-30 ja Suomi toisen Karjaalla 32-29, ja selvitti tiensä lohkovaiheeseen yhteismaalein 62-61.

Lohkovaiheen ensimmäiset ottelut pelataan loka-marraskuun vaihteessa. Toiset kaksi ottelua ovat vuorossa huhti-toukokuussa 2015 ja viimeiset kaksi kesäkuussa 2015, jolloin Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Saksan. Jokaisen seitsemän lohkon kaksi parasta sekä paras kolmonen selviytyy EM-lopputurnaukseen joka pelataan tammikuussa 2016 Puolassa. Isäntämaa on ainoa joka ei karsintoja pelaa.

fin-esp-em2016

Recommended Posts