Kuuma kesä – Kuumat siirtomarkkinat

Hyytävän kesäkuun jälkeen Suomi-neito on saanut hautua muhevissa hellekeleissä jo useamman viikon. Hiki on siis heinäkuun mittaan kesätreeneissä virrannut mukavasti. SM-liigan siirtomarkkinat sen sijaan eivät alkukesän koleuteen kohmettuneet vaan hiljaisemman viime vuoden jälkeen alkoi taas tänä keväänä tapahtua varsin mukavasti. Ja tahti on jatkunut sopivan kiivaana pitkin kesää.

Jossain vaiheessa tosin näytti jo siltä, että kesän kovimmaksi uutispommiksi olisi noussut BK:n vetäytyminen sarjasta mutta näin ei sentään onneksi käynyt. Kukkoilija ihmettelee suuresti sitä, mitä Karjaalla on missattu, että näin kovaan pelaajakatoon ajauduttiin mutta siitä huolimatta sarjatason pudotus tuntui hätiköidyltä ratkaisulta. Saattaa toki olla, että kyseessä oli myös jonkinlainen hätähuuto yhteistyökumppanien suuntaan: Jos tukea ei löydy, niin ei edes vanha ikoni BK pysty pitämään uskottavaa edustusjoukkuetta kasassa. Mene ja tiedä mutta hyvä, että päätös pyörrettiin ja myös liitossa ymmärrettiin, että raitapaidat kannattaa pitää mukana pienen kriisin keskelläkin. Tässä alkoi paljolti olla jo kysymys myös sarjan uskottavuudesta. Ja päätöstä BK:n kannalta tarkasteltaessa niin hei kamoon… ”Rakennamme ykkösdivarissa iskukykyisen joukkueen”… älkää nyt jaksako! Jokainen asioita piirunkaan verran kriittisesti tarkasteleva ymmärtää kyllä sen ettei divaripeleissä koviksi liigapelaajiksi kehitytä. Niin raaka näiden sarjatasojen ero tällä hetkellä on. Ja tässä piilee muuten tällä hetkellä yksi suurimmista esteistä Suomi-käsiksen tason laajentamiselle. Divarista olisi pakko alkaa löytyä vakavasti otettavia nousijaehdokkaita mutta tällä hetkellä näin ei valitettavasti ole. Liigan taso on ollut viime vuosina nousussa ja suunta näyttää tällä hetkellä hyvinkin pysyvän oikeassa kurssissa mutta myös alemmilla oksilla pitäisi alkaa tapahtua.

Mutta niin tosiaan… niitä pelaajasiirtojahan tässä piti hieman puida. Liikennettä on siis ollut ihan kiitettävästi ja kaikkein kovimmin saranat ovat vinkuneet Atlaksen, BK:n ja Westin ovilla. Muuallakin on vipinää ollut mutta kuka sitten lopulta tässä rallissa voittaa ja kuka häviää…?? Hyvin pikaisesti kerrottuna Kukkoilija näkee tilanteen sellaisena, että kokoonpanolistojen mukaan vahvistuneena kauteen lähtevät ainakin Atlas ja Cocks kun taas BK joutuu kohtaamaan uudet haasteet selvästi viime kaudesta heikentyneenä. Muiden osalta tilanne onkin sitten huomattavasti monisyisempi.

Atlaksen osalta tilanne on varsin selkeä sikäli, että siellä saranat kuluivat vain toiseen suuntaan. Uusien mesenaattien ansiosta kun liikennettä oli käytännössä vain sisäänpäin. Mitenkään yllättäviä eivät Atlaksen värväykset tosin olleet. Omien kasvattien paluu, Shevtshenko ja jopa Toto olivat ihan odotettuja liikkeitä. Säkkinen oli ehkä sellainen enempi puskista tullut veto mutta ei varmasti huono sellainen. Ja pari uutta ulkomaalaista haettiin tietysti myös listoille. Aivan tuntemattomia suuruuksia nämä herrat eivät Riihimäen suunnallakaan ole vaan työntöä punakeltaisiinkin olisi ilmeisesti jossain vaiheessa ollut. Mielenkiintoista siis nähdä osoittautuvatko Cocksin signaukset  niin hyviksi, että haikailuun ei jää tarvetta… Kukkoilijan arvion mukaan tällä matskulla olisi kyllä pakko mitali raapia mutta mestaruuteen nämä eväät tuskin vielä riittävät. Varsinkaan jos selkeitä lisäpanostuksia kansainväliseen toimintaan ei muuten ole tulossa.

BK:n tilanne on periaatteessa yhtä selkä mutta päinvastainen, kun reilu kentällinen hyviä tai vähintäänkin lupaavia pelimiehiä vaihtoi maisemaa Suomen lisäksi myös Ruotsin ja Norjan suuntaan. Kukkoilija ei suoraan sanottuna tiedä millainen joukkue Karjaalla lopulta tulee olemaan mutta heidän junnutuotantonsa tuntien sarjasopimuksen uusimisen pitäisi kyllä olla aivan realistinen tavoite… tai ehkä paremminkin jopa minimitavoite.

Vaikeammin arvioitava mutta sitäkin mielenkiintoisempi on Westin tilanne. Länkkäreillä oli rajua puhuria molempiin suuntiin ja vain aika näyttää mihin suuntaan se lopulta joukkuetta kuljettaa. Tulijoita on toki enemmän kuin lähtijöitä mutta lähtijöiden saappaissa on totisesti täyttämistä. Kun hyvä maalivahti ja viime kauden 3 parasta maalintekijää ovat poissa, on paletti kasattava käytännössä täysin alusta uudelleen. Joku voisi toki olla sitäkin mieltä, että nimenomaan Shevtshenkon tulo ryhmään keväällä oli se tekijä joka lopullisesti suisti Westin pelin raiteiltaan eikä Kukkoilijakaan tuohon kovin jyrkästi voisi vastaan väittää. Ja kun äkkiseltään laskettuna peräti 7 ihan pelimieheksi laskettavaa kaveria on tullut mukaan, niin ainekset ihan kelpo soppaan ovat edelleen olemassa. Westin takamiespelissä on tähänkin asti ollut toivomisen varaa ja nyt lähes kaikki jonkinmoisia tehoja sieltä tehneet ovat poissa. Tärkeimpänä tietenkin Saksaan suunnannut Ricke Sundberg, joten uusille tekijöille tilausta totisesti on. Liikenne oli kuitenkin ilmeisesti siis 7-4 plussan puolella ja sen verran Kukkoilijakin Mickeen valmentajana uskoo, ettei pidä mahdottomana tämänkään paketin kasaan saamista ja mitaleista taistelemista taas ensi keväänä.

Molemmat IFK:t ja SIF ovat kaikki sekä saaneet että menettäneet jokusen pelurin ja punnusten painoarvot pysyvät suht tasaisina. Näistä Kukkoilija nostaisi ehkä Hifkin niukasti plussalle ja laskisi Siuntion Grönbergin lopettamispäätöksen myötä miinukselle mutta viime kevään SIF yllätysten jälkeen koitetaan nyt kovasti olla aliarvioimatta sitä suuntaa. ÅIFK ei edelleenkään näyttäisi mitenkään hurjasti rynnistävän kohti kärkeä vaan ennemminkin tuolla pakalla pyritään BK:n ja Dynamon kustannuksella välttämään jumbosijat. Länsirannikolla Kukkoilija näkisi kyllä ihan mielellään vähän kovempaakin nostetta, koska lajille se tekisi pelkästään hyvää.

Entäpäs sitten viime kauden finalistit?? Dickenin linja pitää eikä siirtosarakkeisiin edelleenkään merkintöjä löydy. Vuosi sitten saatettiin vielä hyvinkin ajatella, että isomman mullistuksen jälkeen vuosi lisää duunia uudella ryhmällä tekee hyvää ja vie ryhmää eteenpäin eikä siinä väärässä oltukaan mutta entäs tästä eteenpäin…? Joukkue pelasi hyvät finaalit keväällä mutta vieläkö homma etenee, jos ryhmään ei mitään uusia mausteita saada. Kukkoilija hieman epäilee, että näin ei välttämättä käy. Ainakin valmennuksessa päävastuun ottaneen Snadi Monnbergin hihoista pitää löytyä uusia ässiä, jos mestaruus edelleen tavoitteena on. Finaaliin saattaa toki viime kevään tasokin edelleen riittää mutta minkäänlaiseen leipiintymiseen ei Drumsön pojillakaan varaa ole.

Kukkoilijan punakeltaiset suosikit sen sijaan vain jatkavat vahvistumistaan. Miinussarakettakaan ei toki voi vähätellä, vaikka sieltä löytyykin yksi ainoa nimi. Mutta kun se nimi on Kristo Järve, niin selvää on, että paikattavaa riittää. Toistaiseksi yksi uusi vasuri on kuitenkin jo värvätty, Tuomisen Jani tuo mukavasti variaatiomahdollisuuksia ja koko siirtomarkkinoiden kuumin nimi oli tietenkin kotimaahan palaava Andreas Rönnberg. Näillä eväillä lähdetään tavoittelemaan kahta liigamestaruutta ja kahta cup-mestaruutta, joten urakkaa jälleen riittää. Laajuutta on rinkiin kuitenkin saatu jopa lisää eikä varsinaisia heikkouksia heti löydy eli tästä on hyvä lähteä haastamaan viime vuoden saavutuksia.

Ai niin tosiaan… Riksuhan on sitten Hesan lisäksi nykyisin toinen kahden liigajoukkueen kaupunki. Kukkoilija palaa tähän aiheeseen aivan varmasti vielä myöhemmin ja tyytyy nyt sanomaan vain, että jos paikka pelaamalla irtoaa niin kyllähän nousta saa ja oikeastaan pitääkin. Kuten aiemmin tuli todettua on sarjojen tasoero kuitenkin tällä hetkellä kova ja pelaamisen fiilis muuttuu melko tavalla erilaiseksi, kun pitkään voittoputkesta toiseen seilannut joukkue joutunee totuttelemaan hieman toisen tyyppisiin lopputuloksiin. Selvää on myös se, että Cocksin junnupaletin sorkkiminen oli virhe joka varmasti hiertää seurojen välejä lähitulevaisuudessa. Näistä kuitenkin siis lisää tuonnempana…

Kukkoilija on kuitenkin rauhan mies ja toivoo kaikille tasapuolisesti hyvää viimeistelyä lähestyvään kauteen. Ensi kausi tulee varmasti jälleen olemaan kukkolaumalle hurja mutta muuten melko paljon viimevuotisesta uudistuneen SM-liigan saatamme saada nähtäväksemme. Sitä odotellessa Kukkoilijakin nauttii nämä helteet loppuun sulkakynäänsä teroitellen…

Tuoreimmat jutut