Junnut vs aikuiset ja liiton statement tyttökäsipallon arvostuksesta

A-junioreiden Final4 turnauksen järjestäminen 6.-7.4 kesken naisten välieräsarjojen kertoo liiton arvostuksesta varsinkin tyttökäsipallon suuntaan. Ilmeisesti liitolle on ihan sama pelataanko naisten SM-sarjan välierät ja AT-sarjan Final4 päällekkäin, koska muutoshalukkuutta ei liitolta tuntunut löytyvän AT-sarjan siirtämiseen.

Mistä kaikki lähti?

Päätös junnujen Final4 sijoituksesta tehtiin miesten kalenterikokouksessa viime vuonna. Katsottiin että tuo on viikonloppu jossa miesten maajoukkue on vieraspelissä ja otteluissa on pakollinen tauko runkosarjan sekä play-offien välissä. Hienoa noin poikien kannalta, päätös oli varmaan täysin oikea. Mutta kenellekkään ei tullut siellä mieleen katsoa naisten sarjaa, vaan päätettiin että kun tämä nyt sopii miesten liigalle, niin se pitää sopia kaikille. Olisi olettanut että paikalla olisi ollut joku joka osaa laittaa kalenterit päällekkäin ja vetää johtopäätöksen että tämä ei nyt sovi toiselle puolelle..

Mitä kauden aikana tapahtui?

Kaikkien seurojen valmennus ja jopa naisten maajoukkueenkin valmennus oli useaan otteeseen liittoon yhteydessä AT-pelien siirtämisestä. Kaikki näkivät mikä katastrofi on tulossa jos 4 joukkuetta pelaavat samaan aikaan naisten välieriä sekä AT-final4 turnausta. Liiton vastaukset olivat läpeensä ylimielisiä ja samaa vastausta toitottavia ”olisitte reagoineet kalenterikokouksessa”. Puuttui pelin ymmärtäminen, lajin kunnioittaminen sekä maalaisjärki. Lopputuloksena kuitenkin oli että AT Final4 pelataan 6.-7.4.

Toinen naisten ottelusarja jouduttiin pelaamaan 3 peliä peräkkäisenä päivänä systeemillä, jotta välierät eivät menisi AT sarjan päälle ja  tietojeni mukaan toisen ottelusarjan joukkueet yrittivät siirtää sitten naisten viidettä välierää pois maanantailta 8.4, heti Final4-pelien jälkeen. Mutta liiton vastaus oli samaa linjaa kuin aiemmin. ”Finaalit alkavat keskiviikkona 10.4 ja niitä ei voi siirtää, joten välierät on pakko pelata maanantaina loppuun. Tämä tieto tuli seuroille vielä torstaina 4.4 ehdottomana asiana josta ei voi valittaa. Vaikka välierän siirtäminen päivällä parilla olisi tehnyt mahdolliseksi kohtuulaadukkaan AT Final4 turnauksen, niin silti liitto ei halunnut joustaa.

Entäs se tyttöturnaus?

Kävi niin että naisten välieräjoukkueet huilauttivat AT-pelaajiaan, osa enemmän osa vähemmän, poissa loistivat useat valovoimaisimmat pelaajat ja nekin jotka väkisin siellä olivat, pelasivat puolivaloilla itseään säästäen. Turnauksen sisältö oli farssi, pelit huonolaatuisia ja mitalien arvo sekä järjestys kaukana todellisista osaamisista. Katsojiakin oli paikalla alle kourallinen, joten suurta urheilujuhlaa tästä ei saatu. Juhlaa lienee ollut liitossa, jossa saatiin pidettyä oma pää ja ajettua alas AT Final4 sarjan arvostus. Ehkä ensi vuonna ei tarvitse AT sarjaa järjestää enään ollenkaan ja säästetään siinäkin stressiä.

Loppukaneetti

Tiistaina 9.4 liitto siirsi 10.4 alkavia naisten finaaleita eteenpäin kahdella päivällä ilman perusteluita.


[EDIT 16.4.2013] Keskustelu kirjoituksen siivittämänä jatkuu:
P*#&eleen liitto!

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset