Käsipalloseuroja vedätetään – Liiton sopimus otteluvideoista

Juuri kun suurin osa seuroista on löytänyt tavan palvella käsipalloihmisiä jakamalla ottelut youtuben tai vastaavan kautta livenä tai jälkitallenteena ulos, niin käsipalloliitto lähetti seuroille kieltoviestin. Ohessa muutama ote viestistä.

”Sportsgroud Finland Oy omistaa SM-liigan ja SM-sarjan kaikkien otteluiden julkaisuoikeudet (sekä TV että netti) ja ottelutallenteita ei voi laittaa jakoon muuten kuin Sportsgroundin kautta.”

Mitä tämä merkitsee eri sarjoille?

1. Miesten Liigassa pelataan 192 ottelua runkosarjassa, joista Sportsground näyttää 5% netissä. 95% otteluista jää näyttämättä, mutta liiton kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti näitä ei saa kukaan muukaan näyttää. Lisäksi kaikki Suomen-Cupin ottelut jäävät näyttämättä.

2. Naisten SM-Sarjassa pelataan 147 ottelua runkosarjassa, eikä näistä Sportsground näytä ensimmäistäkään. Eli 100% otteluista jää näkymättä, Suomen-Cup mukaan luettuna, eikä seurat saa näitä näyttää liiton sopimuksen mukaan.

Play-off
1. Miehet sekä Naiset pelaavat maksimissaan 47 play-off ottelua per sarja, josta näytetään 5 netissä. (finaalit) eli n. 10% play-off peleistä tulee ulos sopimuksen mukaan.

Yhteensä kaudella pelataan pääsarjatasoilla, Suomen-Cup mukaan lukien n. 450 ottelua ja näistä tulee ulos n. 20 ottelua Sportsgroundin sopimuksen alla.

Reilua, eikö?
Jollekin voisi herätä kysymys ”Missä vaiheessa seurat ovat suostuneet tämäntapaisiin sopimuksiin, jossa liitto on kolmannen osapuolen kanssa sopinut että 95% miesten ja 100% naisten runkosarjaotteluista jätetään näyttämättä?” sekä ”Kuka Käsipalloliitossa on ylipäätänsä mennyt tekemään tämäntapaisia sopimuksia, jotka näyttävät toimivan vahvasti seuroja vastaan?”

”Kuinka ison kassin rahaa liitto tienaa tämäntapaisesta sopimuksesta, jonka se voi laittaa lajin muuhun ulkoiseen näkyvyyteen. Nykysopimushan käytännössä tappaa koko ulkoisen näkyvyyden videoiden muodossa”

Ohessa vielä ote liiton kirjelmästä seuroille:
”Lain määritelmä julkaisemiselle on, että jokin asetetaan julkisesti saataville tai muuten nähtäville. Ilmaiseksi tai maksua vastaan – sillä ei ole väliä. Tällaista julkisesti saataville/nähtäväksi panemista on esimerkiksi käsipallo-ottelu Youtubeen piilottamatta sitä. Tämän oikeuden loukkaamisesta on laissa säädetty rangaistus.”

Eli liitto haluaa sanoa:
”Me olemme tehneet sopimuksen kolmannen osapuolen kanssa siitä että käsipalloa ei näytetä netissä kenellekkään. Jos haluatte sen laittaa youtubeen, teidän pitää se piilottaa.”

Siitä ei ole kuin pari viikkoa kun Dickenin sekä Cocksin huippu-ottelu jätettiin näyttämättä ”puutteellisen linjakapasiteetin vuoksi” sportsgroundin osalta. Samalla kuitenkin seurat lähettivat ihan yhtä puutteellisen kapasiteetin kautta ottelun livenä netissä. Heti perään liigaseuroista sekä ÅIFK että WEST ovat ilmoittaneet että jakavat ottelunsa youtubeen kaikkien nähtäville, palvellakseen kannattajia sekä muita lajista kiinnostuneita.

(Tämän lisäksi liiton lisenssivaatimukset vaativat että seurat jakavat videot vastustajille 24h otteluiden jälkeen, mieluummin netissä.)

Ilmeisesti kaikesta tästä seurojen oma-aloitteisuudesta sekä aktiivisuudesta suivaantuneena Käsipalloliitto lähetti ko viestiä seuroille. Vaikka Sportsground ei lähetä tai tallenna kuvaa, niin sitä ei saa lähettää kukaan muukaan.

Hienoa työtä. Lisää tällaisia sopimuksia, niin saadaan koko laji pois kartalta.

Tuoreimmat jutut