Liiton uudistuneet kurinpitosäännöt – tervetuloa Pohjois-Koreaan!

Ensimmäiseksi haluan sanoa että tämä kirjoitus ei ole tarkoitettu ketään loukkaavaksi tai lajikuvaa vahingoittavaksi. Mikäli epäilet että tämä on sitä, niin lopeta lukeminen nyt tai hyväksyt ehdot ”tästä jutusta ei saa rangaista käsipalloliiton kurinpitovaliokunnan määrittelemillä säännöillä”.

Käsipalloliitto uudisti hiljaisuuden vallitessa kurinpitosäännöstönsä kuluvalle kaudelle. Asiaa ei julkisuudessa esitelty, tietäen että varmasti olisi meteli noussut. Kurinpitosääntöjen uudistusta varten kutsuttiin ihan ylimääräinen liittokokous ja kutsukin lähti heinäkuun helteinä lomailijoille. Arvata saattaa että siinä vaiheessa ei tieto kulje ja päättäjiä ei kiinnosta. Näin saatiin säännöstö heittämällä läpi. Mikä kiire oli kutsua ylimääräinen kokous näitä varten ja runnoa se läpi ilman keskustelua?

Muuten normaali ja toimiva kurinpitosäännöstö sai muutaman ”hauskan” lisäyksen:

  1. 1§ Kurinpitokäsittely voidaan käynnistää erotuomareiden tai otteluvaltuutetun raportin tai muun liitolle tehdyn ilmoituksen perusteella. Päätöksen käsittelyn käynnistämisestä tekee kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja. Kurinpitovaliokunta voi käynnistää kurinpitokäsittelyn myös oma-aloitteisesti.

Noniin – ”tai muun liitolle tehdyn ilmoituksen perusteella”… Siis jatkossa voi kuka tahansa katsoja olla jotain mieltä ja ilmoitella kurinpitovaliokunnalle päätösten olleen vääriä tai videolta voidaan tarkistaa oliko vapari oikea tuomio, vai olisiko pitänyt antaa isompi rangaistus. Eikös siellä kentällä olekaan ne tuomarit, jotka päätöksen tekee ja heidän päätöstään pitää kunnioittaa?

Tästä ei voi seurata kuin farssia, kun jokainen pelin tiimellyksen ele ja työntö käydään läpi videohidastuksissa ja lähetetään kurinpitovaliokunnalle. Otettaisiinko tuomareilta punainen kortti kokonaan pois ja annetaan katsomotuomareiden päättää kuka saa ja minkälaista rangaistusta?

  1. 9§ Epäurheilijamaiseen tekoon liittyviä raskauttavia asianhaaroja ovat mm. teon törkeysaste ja toistuvuus. Käsipallon lajikuvaa ja lajissa toimivia sanallisesti tai kirjallisesti loukanneita rangaistaan myös näiden kurinpitosääntöjen mukaisesti.
    UUTTA: rangaistusasteikkoa tarkistettu. ”Facebook / internet / rasismi yms.” huomioitu.

Siis hetkinen! käsipallon lajikuvaa netissä loukanneita voidaan rangaista nykyään käsipallosääntöjen mukaan? Siis ilmaisuvapaus, kritiikki jne täysin kiellettyjä? Tämäkin blogikirjoitus on pelikieltoon tai sakkoon oikeuttava käsipallokentillä tämän säännön mukaisesti. Aikuisten oikeasti, kenellä liitossa ei pää kestä kritiikkiä että pitää ajaa ylimääräisellä liittokokouksella läpi uuden kurinpitosäännöt, jotka sisältävät tämäntapaisia kohtia? Tässähän nyt määritellään ihan uusiksi Suomalainen ilmaisuvapaus sekä otetaan askel kohti diktaatuuria.

Uuden säännön mukaan esimerkiksi kapakassa ei saa haukkua toista ääneen, ei kirjoittaa tekstiviestiä missä loukkaa käsipallon parissa toimivaa, saatika netissä sanoa mielipidettään joka ei ole lajikuvaa positiivisesti ylistävää. Saadaanko ilmiantajien rinki toimimaan jotenkin? Onko liitto kouluttanut kätyreitä kuuntelemaan mitä kopin sisällä sanotaan?

Mites media yleensä? Lajin parissa pelaavia tai muuten vain vaikuttavia on töissä eri medioissa. Tämän säännön mukaan turha on YLE:n toimittajien kritisoida lajia, jos haluaa itse vielä lajissa toimia. Kaikki sanallinen tai kirjallinen kritiikki on rangaistavaa ja voi johtaa peli- tai toimitsijakieltoon tai vastavuoroisesti sakkorangaistukseen, jonka liitto uusissa säännöissä on määrittänyt maksimissaan 50.000€ suuruiseksi. Onnea vaan kaikki pikkukriittiset junnut ja turhautuneet isät. Pappa betalar – vai miten se menee?

Uudet säännöt:
http://www.finnhandball.net/tiedotteet/3-kasipalloliitto-tiedottaa/1167-uudet-kurinpitosaeaennoet-sekae-uusi-valiokunta

Kurinpitovaliokunnan jäsenet: onnittelut teille, tiesittekö mihin lähditte?

Tuoreimmat jutut