Käsipalloetsivä sormenpäitä myöten

Jens Backlund metsästää maaleja ja otteluita historian kirjoista. Samalla hän ylläpitää Suomen vanhinta käsipallosivustoa netissä ja on nähnyt tuhansittain otteluita.


Kirjoittanut: MATS LUNDBERG, käännös MIKAEL HEINRICHS, kuvat MATS LUNDBERG.

Artikkeli julkaistu alunperin Sportpressen 4. joulukuuta 2009

Sen minkä käsipallosta tiedän, olen suurilta osin oppinut Jens Backlundilta. Hänen seurassaan kenestä tahansa noviisista tulee jonkintasoinen asiantuntija – ennen kaikkea numeroiden valossa. Backlundin tilastoista löytyy jos jonkinlaista nippelitietoutta.

Samppalinnan tilastoherra. Jens Backlund on nähnyt useita tuhansia käsipallo-otteluita paikan päällä.

Samppalinnan tilastoherra. Jens Backlund on nähnyt useita tuhansia käsipallo-otteluita paikan päällä.

Käsipallopiireissä myös ”Baxterina” tunnettu Backlund kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin joita toden teolla voi kutsua lajin oraakkeliksi. Pelaamisen, valmentamisen ja tuomitsemisen hän jättää muille, mutta kun puhutaan lajin tilastoista ei tässä maassa löydy Backlundin voittanutta.

– En ole koskaan itse pelannut käsipalloa, en juniorina enkä edes koulun joukkueissa. Mutta monet ystävistäni pelasivat ja aloinkin seuraamaan lajia heidän otteluidensa myötä Paraisilla. Aika ajoin kävin myös katsomassa Piffenin miesten otteluita, mutta vasta 13 vuoden ikäisenä aloin käymään jokaisessa ottelussa.

Lähemmäs peliä

Siitä se kuitenkin lähti. Jens alkoi tilastoimaan kotijoukkueen maalintekijöitä katsomosta käsin, mutta siirtyi melko pian toimitsijapöydän ääreen. Junioriotteluihin tarvittiin ajanottajia ja sihteerejä – ja Jens lähti mukaan vapaaehtoisena.

– Opin toimitsijapöydän salat 1980-luvun puolessa välissä ja aloin myös kokeilemaan kuuluttajan hommia ensimmäistä kertaa. Mikrofoni taisi olla esillä naisten tai miesten ottelun jäljiltä ja aloitin A-junioreiden otteluiden kuuluttamisen.

Jens mikrofoonin ääressä Turussa pelatussa naisten ottelussa.

Jens mikrofoonin ääressä Turussa pelatussa naisten ottelussa.

Jensin toimitsijaura alkoi suurin piirtein samoihin aikoihin kuin Paraisten PUNT-halli valmistui 1982. Olosuhteet olivat aivan erilaiset kuin Sarlinska skolanissa, jossa puitteet olivat melko niukat. Siellä ei ollut ottelukelloa ja tulostaulun virkaa hoitamassa oli muutama pahvikyltti.

Mutta siellä Jens kuitenkin näki elämänsä ensimmäisen käsipallo-ottelun. Tarkemmin ottaen lokakuussa 1976, jolloin Piffenin miehet kohtasivat paikalliskamppailussa ÅIFK:n. Pisteenä i:n päällä kotijoukkue voitti ottelun yhden maalin erolla.

– Upea tunnelma ja vauhdikas peli tempaisivat minut mukaansa ja olin kuin myyty.

Kaudella 1983-84 Backlund istui ensimmäistä kertaa toimitsijapöydässä myös naisten ja miesten peleissä – ja pikku hiljaa hän hoiti jotain tehtävää joka ikisessä ottelussa.

Alemmilla tasoilla ei ollut kovinkaan harvinaista nähdä Backlundia hoitamassa sekä ajanottajan, sihteerin että kuuluttajan tehtäviä.

– Sen sattuessa kello on kaiken a ja o. Se vaikuttaa kuitenkin ottelun kulkuun aivan eri tavalla kuin muut tehtävät.

Turku-Parainen-Turku

Jens on syntynyt Turussa, mutta perhe muutti Paraisille hänen ollessaan kahdeksanvuotias. Opiskelujen myötä hän muutti takaisin Turkuun joka edelleen on hänen kotipaikkanaan. Samppalinnassa hän on nähnyt runsaasti käsipalloa, vaikka Backlund jatkoi myös PUNT-hallissa pitkään. Tätä nykyä suurin hänet voi nähdä enimmäkseen Samppalinnan hallissa.

– Kun talvella 1988 muutin takaisin aloin heti seuraamaan ÅIFK:n kotiotteluita. Kesti muutaman vuoden ennen kuin löysin paikkani Turun toimitsijapöydässä, mutta sen jälkeen kun vuonna 1994 aloitin niissä hommissa minua ei helpolla ole siirretty pois.

Lyhytaikaisia seuroja

Jens on nähnyt kun uusia seuroja on perustettu – ja kuopattu. HC Denniksen rakettimainen nousu on tietenkin päällimmäisenä muistissa, mutta myös vähemmälle julkisuudelle jääneet HC Pargas, Pizza Boys ja Chuck’s Kickers ovat jo lopettaneet toimintansa. Jopa Piffen on aika ajoin ollut ilman joko miesten tai naisten edustusjoukkuetta, eikä ÅIFK:llakaan tällä hetkellä ole miesten edustusjoukkuetta.

– Tällä hetkellä kaipaan etenkin Turunmaan paikalliskamppailuja. Ne sytyttävät aina kun yleisö tuntee kaikki pelaajat ja eläytyvät mukaan aivan eri tavalla.

Jens on päässyt seuraamaan läheltä joidenkin Paraisilta uransa aloittaneiden pelaajien uria, aina junnuvuosilta uran loppuun saakka. Tällaisia pelaajia ovat esimerkiksi Jan ”Bambo” Eriksson, Joni Lindberg sekä Jessica Ålgars-Åkerholm.

Jensin meriittilistalta löytyy myös 31 maaottelua, 15 ajanottajana, kymmenen sihteerinä ja kuusi kuuluttajana.

Profiili / Jens Backlund

Perhe:
erillissuhteessa/kihloissa
Ammatti:
kirjastovirkailija
Harrastukset:
urheilu ja musiikki
Lempiruoka:
suomalaiset ruoat, kana, kala
Lempijuoma: vesi
Kuuntelee:
rockia, Rolling Stones, Bruce Springsteen
Katselee:
kaikkea maan ja taivaan väliltä
Viimeksi luettu kirja:
Kari Hotakaisen Klassikko
Viimeksi nähty elokuva:
Quantum of Solace
Paras näkemäni käsipallo-ottelu:
EM-finaali Ruotsi-Saksa Globenissa vuonna 2002 (Ruotsi voitti jatkoajan jälkeen 33-31).
Paras käsipallomuisto:
MM-karsintaottelu Suomi-Tsekki 3.6.2001 Espoon Areenassa, Suomi voitti 22-18, mutta hävisi toisen osaottelun 29-21 ja Tsekki selviytyi MM-lopputurnaukseen.

Tilastonikkari

Eniten mainetta hän on kuitenkin niittänyt tilastojen parissa. Hän perusti joulukuussa 1995 Suomen käsipallosivun, joka oli toiminnassa pitkään ennen liiton 60-vuotisjuhlien yhteydessä lanseeraamaa virallista saittia.

– Lappeenrannassa lyhyen ajan toiminut Kiepalo oli hiukan minua ennen netissä, mutta sivustoni on kuitenkin Suomen vanhin edelleen toimiva käsipallon saralla.

Sivustolla Backlund tarjoaa kävijöilleen kaikenlaista tilastotietoa maan ja taivaan väliltä. Sieltä löytyvät SM-sarjan tilastoja aina 1940-luvulta lähtien, eniten maaleja tehneet pelaajat, tuomareiden ottelumärät vuodesta 1955, kaikki Suomen cupin finaalit, asiaa maajoukkuetoiminnasta ja suomalaisseurojen europeleistä. Kaiken muun lisäksi.

Yli 300 000 kävijää

Sivustoa hän ylläpitää vapaaehtoistyönä, mutta niitä päivitetään kauden aikana vähintään kerran viikossa. Lokakuusta 1996 lähtien sivuilla on vierailtu yli 300 000 kertaa.

– Kiivaimpina aikoina minulla vierähtää 15 tuntia viikossa käsipallon parissa. Työ on helpottunut huomattavasti sen jälkeen kun liitto avasi omat sivunsa, mutta selailen edelleen eri sanomalehtiä tilastojen perässä.

Jens pitää tilastoa kaikista SM-sarjojen maalintekijöistä ja pelatuista otteluista. Sen ansiosta useita virstanpylväitä voidaan huomioida – kuten tasamäärät otteluita tai maaleja.

Tuhannen maalin kerhossa on miesten puolella tällä hetkellä 60 jäsentä ja naisten puolella ainakin kuusi kappaletta. Viimeisin tämän virstanpylvään ylittänyt pelaaja oli Jan Hagman syyskussa. Seitsemän miestä on ylittänyt 2 000 osumaa, BK-ikoni Jan Rönnberg on ainoa yli 3 000 maalin mies.

– Kattava puolustuspelitilasto kuitenkin uupuu. Käsipalloon kuuluu kuitenkin niin monta muutakin elementtiä kuin pelkkä maalinteko, mutta sellaista tilastoa en pysty ylläpitämään itse.

Jensin valitsemat kymmenen kohokohtaa

1952: HIFK pitää ensimmäisellä puoliajalla nollan 30. maaliskuuta pelatussa ottelussa TPK:ta vastaan. Tauolle lukemissa 15-0 mennyt ottelu päättyy lopulta 27-7. 10.12.1967 ottelu ÅIFK-Sparta päättyy 15-7 tilanteen oltua tauolla 8-7.

1952: Helsingin Olympiastadionilla ennätysyleisö 13 175 katsojaa seuraa kesäkisojen näytösottelua Ruotsi-Tanska. 11-henkisin joukkuein pelattu ottelu päättyy Ruotsin voittoon 19-11. Samoihin yleisömääriin ei taideta aivan heti päästä.

1955: Suomi jakaa yhdeksännen sijan miesten ulkokenttien MM-kisoissa Saksassa.

1967: HPS häviää SM-sarjan paikallisottelun HIFK:ta vastaan 12-49. Kaj Åström teki ottelussa huikeat 33 maalia.

1972: Unto Repo ja Heikki Tuominen tuomitsevat Göppingenissä kesäkisoihin kuuluvan miesten ottelun Unkari-USA.

1983: BK-46 voittaa 2. huhtikuuta (pääsiäislauantaina) pelatun toisen IHF-cupin (nyk. Challenge Cup) välieräottelun ruotsalaista IFK Karlskronaa vastaan Karjaan palloiluhallissa. Ruotsalaiset kuitenkin jatkoon yhteistuloksella 63-50.

1992: Mikael Källman voittaa keväällä IHF-cupin saksalaisseura Wallau-Massenheimin riveissä. Finaalissa kaatuu Moskovan TsSKA.

2001: Spartan naiset voittavat 11. helmikuuta 51:n peräkkäisen ottelunsa SM-sarjassa.

2005: Björn Monnberg pelaa 23. tammikuuta 135:n ja viimeisen A-maaottelunsa (Israelia vastaan) Helsingin jäähallissa.

2008: Suomen 18-vuotiaat pojat selvittävät kautta aikain ensimmäisenä suomalaismaajoukkueena tiensä karsintojen kautta arvokisojen (EM) lopputurnaukseen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset