Petter Forsström
”Paikanvalinta oli helppo! Aloitin maalissa 6-vuotiaana kun kukaan muu ei sinne halunnut ja ajattelin että saan siten paljon peliaikaa”, sanoo Petter Forsström, joka pelasi SM-liigan lisäksi Ruotsin ja Norjan liigoissa sekä edusti Suomea 69 maaottelussa.
>Joukkueen tärkein pelaaja? Puoli joukkuetta? ”Hulluhan sen täytyy olla kun tuonne tolppien väliin menee vapaaehtoisesti seisomaan” kuuluu usein lajiin vihkiytymättömän kommentti. Rakkaalla lapsella on monta nimeä… Nyt annetaan maalivahdeille suunvuoro. Miten ja miksi ihmeessä joku päätyy torjuntahommiin vaikka valtaosa käsipalloilijoista haluaa nimenomaan tehdä maaleja?
Petter Forsström
Synt. 1978
Kasvattajaseura: BK-46
69 A-maaottelua
Muut seurat:
HIFK, SIF (Suomi)
Alingsås HK (Ruotsi)
GF Kroppskultur (Ruotsi)
IL Runar (Norja)
Saavutukset
2 SM-kultaa, 1 hopea, 3 pronssia
3 Suomen cupin voittoa
Norjassa 1 pronssi
Täydellinen maalivahtityyppi?
Forsströmin mukaan paras maalivahtityyppi on pitkä, kookas, notkea, peittävä ja nopea.
”Pelinlukutaito on tärkeämpi ominaisuus kuin fysiikka ja henkiset voimat ovat tärkeitä pelin ratkaisevissa tilanteissa jossa maalivahti voi sytyttää kokonaisen joukkueen torjunnoillaan”.
”Muista lajeista voi varmaan oppia asioita, mutta minun mielipide on että kannattaa keskittyä omaan lajiin. Fysiikkatreeneissä voi sitten käyttää muita lajeja hyödyksi, esimerkiksi Alingsåsin kesätreeneissä maalivahdit kävivät kaksi kertaa viikossa taekwondossa. Kroppskulturissa taas käytiin painitreeneissä”.
Mitä maalivahti käy mielessään läpi ennen ottelua?
En katso ollenkaan vastustajia, en edes moikkaa, sen voi tehdä pelin jälkeen. Venyttelyt olen jättänyt pois hierontakoulutuksen jälkeen ja teen mieluummin lihaksia aktivoivia liikkeitä. Yritän ottaa paljon heittoja omilta paikoilta ja se on myös suosikkilämmittelyni.
Itse käyn kentän läpi ja hieman omia liikkeitäni. En katso hirveästi mitä vastustaja tekee vaan luotan omiin kykyihini, joukkuetovereitten kanssa käyn läpi mistä halutaan ratkaisut ja mihin avaan pelin torjunnan jälkeen niin että päästään nopeasti vastahyökkäyksiin. Muuten on normirutiinit eli puolustaja ottaa yhden kulman ja minä toisen.
Itse ottelu
Kuinka puolet pelistä saa kulumaan kun pallo on toisessa päässä kenttää? Miten valmistaudutaan esim. rankkareihin?
Pistän usein tavoitteita 10 minuutin jaksoissa niin pelistä ei tule pitkä, muuten seurailen hyökkäystä ja annan vinkkejä pelaajille. Rankkareissa luotan kokooni ja minimoin vastustajan mahdollisuudet yrittämällä peittää kolme kohtaa maalista.
Vaihtoon!
Käsipalloon kuuluu tyypillisesti maalivahdin vaihdot kesken ottelun. Millaisia ajatuksia vaihtoon joutuminen herättää? Tekeekö aina mieli hypätä takaisin?
Valmentaja on aina se joka päättää ketä pelaa! Joskus olen eri mieltä vaihdon mielekkyydestä mutta vaihdon tarkoituksena voi joskus olla se että herätetään puolustus. Kun joutuu pois niin pitää yrittää auttaa toista maalivahtia vaikka kuinka harmittaisi, ja ottaa keskustelut pelin jälkeen. Haluan aina pelata niin juu, haluan takaisin!
Toipuminen tällistä?
Pallo osuu aina silloin tällöin arkaan paikkaan tai päähän. Pelottaako seuraava heitto? Kuinka tällistä toivutaan?
Yritän olla näyttämättä että sattuu enkä suutukkaan koska en halua näyttää heikkouksia, ei pelota.
Paha vastustaja naruttelee…
Vastustajan laituri on kerta toisensa jälkeen hassuttanut sinua. Mitä keksit seuraavaksi että saat horjutettua kaverin itseluottamuksen?
Yritän pelata omalla tyylillä ja luotan että pallot jää pikku hiljaa kiinni, ei kannata vaihtaa tyyliä.
Joukkueen herättäminen
Millä keinoin veskari voi herätellä joukkuettaan?
Yleensä yritän ratkaista tilanteet juttelemalla mutta joskus on pakko huutaa ja yrittää herättää puolustus.
Esikuvat ja pahimmat vastustajat
Oliko itselläsi esikuvaa maalivahtina? Kuka on kaikkien aikojen paras käsipallomaalivahti Suomessa ja maailmassa? Kuka on tämän hetken paras käsipallomaalivahti?
Esikuvia on monta, ja olen ottanut oppia ja tyyliä monista: esim. Jukkis Korpimäki, Mats Olsson, Arpad Sterbik, Peter Genzel, Patrick Liljestrand, Mats Fransson, Jan-Christer Danielsson,…
Suomen kautta aikojen paras on ehkä Jukkis koska hänellä oli paras kokonaisuus ja hän oli vielä hyvä joukkueen kapteeni, ulkomailla Genzel, Sterbik tai Dejan Peric. Tällä hetkellä Suomessa voisi olla Ville Nordqvist (ÅIFK) kokonsa takia, mutta vaikea sanoa koska en tiedä pelaajien kaikkia ominaisuuksia. Ulkomailla paras tällä hetkellä on Barcelonan Sterbik.
Kenen vastustajasi heitot oli kerta kaikkisen mahdottomia torjua, toisin sanoen ketä oli pahin vastustaja juuri sinulle?
Vaikein heitto minulle on ollut Magnus Anderssonilla, hän osasi käyttää puolustajaa hyväkseen eikä usein nähnyt milloin tai mistä kivikova, nopea ja tarkka heitto tuli. Kim Andersson heitti lujaa ja Lasse Lie on taitavin.
Maalivahtivalmennuksen peruskivi?
Mihin maalivahtivalmennuksessa pitäisi mielestäsi eniten kiinnittää huomiota?
Tekniikkatreeni on tärkein niin että maalivahti löytää oman tyylinsä, on tärkeää myös keskustella tyylistä ja miksi tiettyjä asioita tehdään.
/JK
Petterin kuvat Thomas Sundström, Västra Nylandin luvalla.