Sonja Koskinen
Ruotsissa nykyisin käsipalloilevalle Sonja Koskiselle pelipaikka ei ollut alun alkaen itsestään selvä. ”Ekoissa treeneissä menin maaliin seisomaan koska en tiennyt mitä muilla pelipaikoilla piti tehdä. Maalissa oli helppoa koska piti vain torjua pallot. Junnuikäisenä pelasin myös kentällä, mutta joskus nuorempana C-junnuna päätin keskittyä vain maalivahtina olemiseen ja siitä se sitten lähti.”
Sonja Koskinen
Synt. 1989
Kasvattajaseura: GrIFK
30 A-maaottelua
Nykyinen seura:
VästeråsIrsta (Ruotsi) 2009->
Muut seurat:
Team Haderslev KFUM (Tanska) 2006-2007
Boden HF (Ruotsi)
(lainalla 12/2012-1/2013)
Saavutukset
SM-kulta 2009
EHF Challenge Trophyn voitot 2008 ja 2010
Täydellinen maalivahtityyppi?
Mielestäni pitää olla sopiva sekoitus monia ominaisuuksia. On hyvä olla nopea ja räjähtävä ja vahva keskivartalo. Henkisesti on hyvä olla vahva koska voi voittaa monta tilannetta vaan henkisillä voimavaroillaan. Pisteenä iin päälle mielestäni on myös tärkeetä olla hyvä pelinlukija.
Voiko muiden lajien maalivahdeista oppia jotain käsikseen?
Varmasti muiden lajien maalivahtityöskentelystä voi olla hyötyä ja mekin olemme soveltaneet muiden lajien harjoituksia maalivahtitreeneihimme.
Esimerkkinä kun eräs ex-voimistelija veti meille aamutreenejä voimisteluhallissa. Siellä mm. hypittiin trampoliinilla, tehtiin kuperkeikkoja vaahtomuovikuoppaan ja muuta kivaa. Olemme myös harjoitelleet reaktiokykyä torjumalla tennismailalla lyötyjä tennispalloja!
Pitääkö maalivahdin osata myös pelata kentällä?
Mielestäni ei tarvitse osata käytännössä, mutta kunhan teoriassa osaa jotenkin.. Kuinkakohan moni kenttäpelaaja muuten osaisi seistä maalissa?
Mitä maalivahti käy mielessään läpi ennen ottelua?
Käyn usein sekä toisen maalivahdin ja/tai valmentajan kanssa että itsekseni läpi mitä ollaan nähty vastustajien edellisistä peleistä. Saamme vastustajan muutaman aiemman pelin leikattuna videolla ja voimme analysoida heitä pelaaja kerrallaan. Sitten sovitaan puolustuksen kanssa miten kutakin vastustajaa vastaan pelataan.
Mistä kaikesta puolustuksen kanssa sovitaan oman maalin varjelemiseksi?
Joukkueen kanssa käydään läpi oma peli, millä tavalla haluamme pelata ja mitä ollaan tehty aiemmin hyvin. Vastustajien pelejä ja pelaajia käydään myös läpi ja analysoidaan mitä he tekevät, mitä me voimme tehdä estääksemme sen ja mistä heidän annetaan ratkaista.
Muut omat rutiinit?
Omiin rutiineihin kuulu pelifiiliksen löytäminen muistelemalla pelejä jolloin olen pelannut hyvin, ja yritän löytää saman tuntuman. Onhan niitä muitakin omia rutiineja; missä järjestyksessä asiat puetaan päälle, ja onhan huulirasva taskussa 😀
Hyvä lämmittely on tärkeetä. Tykkään kun pelaajat heittävät omista paikoista määrättyihin kohtiin, ja myös se kun pelaajat yrittää omilta paikoiltaan tehdä maaleja.
Kuinka paljon seuraat vastustajajoukkueen lämmittelyä?
Välillä katson keitä pelaajia ottelussa tulee vastaan mutta en siinä vaiheessa keskity siihen sen enempää.
Itse ottelu
Kuinka puolet pelistä saa kulumaan kun pallo on toisessa päässä kenttää?
Ei sitä aikaa mieti, mutta välillä käyn juomassa ja juttelemassa toisen maalivahdin tai valmentajan kanssa.
Miten valmistaudutaan esim. rankkareihin?
Rankkareihin valmistaudun ennen peliä katsomalla videopätkiä rankkareista, ja pelissä minulla on omat rituaalit…
Yhteistyö toisen maalivahdin ja vaihtopenkin kanssa?
Yhteistyö toisen maalivahdin kanssa toimii joukkueessamme hyvin, on hyvä saada vinkkejä toisesta näkökulmasta!
Palaute kanssapelaajille voi välillä (tyypistä tietysti riippuen) olla aika rankkaakin..
Kuinka itse käsittelet päästetyt maalit tai tilanteet joista on päästetty heittämään liian helposti?
Positiivisesti yritän sanoa että nyt meni pääsi helposti läpi, tehdään paremmin ensi kerralla. Tehtyjä mokia ei kannata jäädä suremaan, vaan keskittymään seuraavaan tilanteeseen. Kun itse mokaan sanon puolustukselle että ihan oikein toimittu (jos on…), mutta minä mokasin, sori.
Millä keinoin veskari voi herätellä joukkuettaan?
Tekemällä hienon torjunnan, tuulettamalla kun itse tehdään maali, tulla ulos maalivahdin alueelta ja tehdä high-fivejä ja kannustaa kavereita, auttaa puolustusta puhumisessa jne…
Miten reagoit jos vastustaja kontraa kerta toisensa jälkeen?
Riippuen tilanteesta tulee sanottua eri tavalla jos on monta kontrausta peräkkäin, joten vaikea sanoa. Minun pitää yrittää jotenkin positiivisesti herätellä joukkuetta, hekin tietävät että ei ole toimittu oikein jotein haukkuminen ei välttämättä aina auta.
Vaihtoon!
Käsipalloon kuuluu tyypillisesti maalivahdin vaihdot kesken ottelun. Millaisia ajatuksia vaihtoon joutuminen herättää?
Tietenkin harmittaa ja ärsyttää kun peli ei toimi eikä saa torjuttua palloja. Ne ajatukset saa miettiä pelin jälkeen. Pelin aikana pitää kannustaa joukkuetta ja toivoa että sisään vaihdettu maalivahti onnistuu paremmin, vaikka itse haluaakin pelata. Tärkeintähän on kumminkin että joukkue voittaa.
Penkiltä kentälle?
Kun vaihdetaan kentälle ei auta muu kuin antaa kaikkensa. Sitä on kentän laidalta nähnyt vastustajien heittoja ja toivottavasti onnistuu kolleegaa paremmin.
Mitä vaihdolla haetaan 7 metrin heitossa?
Toinen maalivahti voi olla parempi niissä, tai jos ei ole torjunut muutamaa aiempaa yritystä voi olla hyvä vaihtaa ja kokeilla jos vaihtopenkillä oleva onnistuisi paremmin.
Toipuminen tällistä?
Pallo osuu aina silloin tällöin arkaan paikkaan tai päähän. Pelottaako seuraava heitto?
Ei pelota. Bianca Eklundh kerran sanoi kerran vuonna keppi ja kivi valmentaessaan minua junnuikäisenä että joka kerta kun pallo osuu naamaan sitä tulee paremmaksi maalivahdiksi joten sillä mentaliteetilla mennään 😉
Se tosin ärsyttää oikeasti jos pallo menee pään kautta maaliin, mutta jos osumasta tulee torjunta niin HYVÄ!
Paha vastustaja naruttelee…
Vastustajan laituri on kerta toisensa jälkeen hassuttanut sinua. Mitä keksit seuraavaksi että saat horjutettua kaverin itseluottamuksen?
Jos oma tyyli ei toimi, voi joskus kokeilla jotain ihan muuta ja uutta johon vastustajakaan ei ole valmistautunut.
Esikuvat ja pahimmat vastustajat
Oliko itselläsi esikuvaa maalivahtina?
Ei yhtä varsinaista, mutta pidän Kasper Hvidtin, Katrine Lunden, Niklas Landinin ja Kari Aalvik Grimsbön pelityyleistä.
Kuka on tämän hetken paras käsipallomaalivahti?
Suomessa vaikea sanoa kun en ole pelannut Suomessa neljään vuoteen, mutta ”vanha konkari” kuten Matilda Björkvist on varmasti parhaimmillaan tarvittaessa, maailmassa ehkä Katrine Lunde?
Kuka on kaikkien aikojen paras käsipallomaalivahti Suomessa ja maailmassa?
Suomessa… en osaa sanoa, maailmassa Cecilie Leganger!
Kenen vastustajasi heitot oli kerta kaikkisen mahdottomia torjua, toisin sanoen ketä oli pahin vastustaja juuri sinulle?
Jäntin Saralla on hyvä ranne ja heitot vaikeita, mutta hän ei välttämättä ole se vaikein vastustaja. Nathalie Hagman on teknisesti todella taitava ja hänen heitot on vaikea torjua, sillä hänellä on niin leveä heittorepertuaari.
Maalivahtivalmennuksen peruskivi?
Mihin maalivahtivalmennuksessa pitäisi mielestäsi eniten kiinnittää huomiota?
Tekniikkaan, ja siihen miten maalissa liikutaan. On nimittäin muitakin torjuntaliikkeitä kuin toisen jalan nostaminen..