Tuomas Laitinen
”Omalla kohdallani maalivahdin ura alkoi jo F-E-junioreissa. Pääasiassa olen aina pelannut maalissa, mutta nuorempana myös oikeassa laidassa. Itselläni ei ole kovinkaan hyvää muistikuvaa, miksi joukkueen ainoana vasurina päädyin maaliin, ei varmaan ollut muita vapaaehtoisia” sanoo Atlasta koko käsipallouransa edustanut Tuomas Laitinen.
Tuomas Laitinen
Synt. 1988
Kasvattajaseura: Atlas
Saavutukset
1 SM-hopea, 1 SM-pronssi.
SM-liigan vuoden maalivahti 2012.
7 A-maaottelua
Täydellinen maalivahtityyppi?
Parhaat maalivahdit ovat järjestäen vähintään 185-190 cm pitkiä. Itse yritän osoittaa, että lyhyemmälläkin varrella voi pelata hyvällä tasolla. Jaloissa pitää olla voimaa ja nopeutta.
Henkisesti pitää olla tarpeeksi vahva ja stabiili, ettei jää murehtimaan liiaksi päästettyjä maaleja ja huonoja suorituksia. Myös tietynlainen täydellisyyden tavoittelu on hyödyksi; jokainen pallo on torjuttavissa.
Pelinlukutaidon tärkeys?
Yksi tärkeimmistä taidoista käsipallomaalivahdilla. Kun peliä lukee hyvin, pystyy arvioimaan mistä veto voi tulla ja mihin pelaajan on mahdollista heittää. Itsellä lyhyenä maalivahtina tämä ominaisuus korostuu ehkä entisestään, kun on vähemmän pinta-alaa millä peittää heittoja.
Voiko muiden lajien maalivahdeista oppia jotain käsikseen?
Olen koittanut muutaman kerran jalkapallomaalivahtina olemista, ja siitä en ainakaan saanut mitään irti käsipalloa ajatellen. Muista lajeista en osaa sanoa.
Pitääkö maalivahdin osata myös pelata kentällä?
Ei siitä varmaan haittaa ole. Itse kuitenkin käyttäisin senkin ajan mieluummin maalivahtiharjoitteluun kuin kentällä pelaamiseen.
Mitä maalivahti käy mielessään läpi ennen ottelua?
Itse valmistaudun lähinnä kertaamalla vastustajan hyökkäyspelitapaa ja pelaajia videolta; vastustajien suosikkiratkaisut, kuka heittää takaa, kuka pyrkii 6m-ratkaisuihin, mistä on odotettavissa eniten heittoja.
Mitä joukkueen kanssa käydään läpi ennen ottelua?
Puolustus ja maalivahtipelin osalta melko samoja asioita kuin edellä mainitsin. Puolustuspeli on pääsäännöiltään samanlaista pelistä toiseen, mutta vastustajan mukaan saatetaan sopia erilaisista painopisteistä. Yli- ja alivoimatilanteissa saatetaan sopia esimerkiksi tiettyjen pelaajien erikoisvartioinnista. Hyökkäykseen lähdöistä sovitaan yleensä kentän täytöstä ja siitä kenelle pyrin pelaamaan pallon ensisijaisesti ulos.
Muut omat rutiinit?
Aika lailla samalla, hyväksi havaitulla kaavalla mennään. Saavun hallille noin puolitoista tuntia ennen pelin alkua. Sitä ennen olen käynyt vähän ulkoilemassa, syönyt hyvin, nukkunut ehkä päiväunet, jos on arkipäivän peli sekä keskittynyt otteluun kuuntelemalla musiikkia ja käymällä läpi päässäni tulevaa ottelua.
Lämmittelyvaihe
Omat suosikit lämmittelyssä?
Heittojen torjuminen ja sitä kautta torjuntatuntuman hakeminen. Pitkään teimme maalivahdin lämmittelyn yhdestä jonosta heitellen. Täksi kaudeksi vaihdoimme sitä ns. kaarilämmittelyyn, jossa pelaajat ovat 9 metrin viivalla vierekkäin. Heitot ovat enemmän pelitilanteiden omaisia.
Jalkoja ja selkää venyttelen lyhyesti, lisäksi teen muutamia liikkuvuusharjoitteita niin ikään jaloille ja selälle
Kuinka paljon seuraat vastustajajoukkueen lämmittelyä?
En hirveästi. Katson lähinnä, ketkä ovat paikalla vastustajista. Jos vastustajalla on uusia pelaajia, saatan seurata heidän heittojaan jonkin verran.
Itse ottelu
Kuinka puolet pelistä saa kulumaan kun pallo on toisessa päässä kenttää?
Tähän mennessä ei ole tullut aika pitkäksi. Silloin on hyvä aika kommunikoida penkin kanssa ja valmistautua torjumaan seuraava pallo.
Miten valmistaudutaan esim. rankkareihin?
Ennen ottelua on keskusteltu valmentajien ja maalivahtien kesken, kuka vastustajan rankkarit heittää ja kumpi torjuu ensimmäisen. Videoista saattaa saada joitain vinkkejä torjumiseen.
Yhteistyö toisen maalivahdin ja vaihtopenkin kanssa?
Tärkeä asia. Penkiltä yleensä näkee tilanteet eri tavalla ja sieltä saa usein tärkeitä neuvoja pelin aikana.
Palaute kanssapelaajille voi välillä (tyypistä tietysti riippuen) olla aika rankkaakin.
Kuinka itse käsittelet päästetyt maalit tai tilanteet joista on päästetty heittämään liian helposti?
Annan yleensä palautteen seuraavan puolustuksen alkaessa. Saatan esimerkiksi muistuttaa, mitä ennen peliä on sovittu. Pitää muistaa antaa myös positiivista palautetta, kun puolustaja tekee hyvän suorituksen.
Kun olet ”pelastanut puolustajan” megalomaanisella kopilla?
En ajattele, että pelastan puolustajan vaan pelaan joukkueelle ja yritän ottaa jokaisen pallon kiinni. Virheitä sattuu pelissä ja se pitää hyväksyä. Jos kuitenkin kerta toisensa jälkeen tapahtuu sama virhe, pitää asiasta sanoa.
Kun omiin on lipsahtanut turhan helppo maali (oma moka)?
Näitä ei saisi tulla. Maalivahdin pitäisi ottaa nämä pois aina. Virheitä kuitenkin tulee ja pitää miettiä, miksi pallo meni sisään ja mitä pitää tehdä toisin. Ei pidä kuitenkaan jäädä liiaksi pohtimaan. On luotettava siihen, että seuraava helppo ei enää mene.
Kun vastustaja kontraa kerta toisensa jälkeen?
Jos vastustaja kontraa, vikana on yleensä huono hyökkäyspeli ja sen jälkeinen alastulo. Tällöin pitää muistuttaa kollektiivisesta ja organisoidusta hyökkäyksestä. Kun ratkaisu tulee sovitusta paikasta, muilla on aikaa reagoida puolustukseen lähtemiseen. Jos kontrat johtuvat huonosta alastulosta ja laiskasta puolustuksesta, pitää se saada loppumaan kova sanaisesti.
Joukkueen herättäminen
Millä keinoin veskari voi herätellä joukkuettaan?
Kyllä torjuntojen tekeminen on tietenkin se paras keino. Joskus myös maalivahdin vaihtamista voi kokeilla.
Vaihtoon!
Käsipalloon kuuluu tyypillisesti maalivahdin vaihdot kesken ottelun.
Millaisia ajatuksia vaihtoon joutuminen herättää?
Yleensä kun maalivahtia vaihdetaan, joukkueen peli menee huonosti. Harvoin on mukavaa joutua vaihtoon, tosin jos ei tule torjuntoja, ei ole muuta vaihtoehtoa. Vaihtopenkillä pitää yrittää kerätä itsensä ja valmistauduttava menemään takaisin kentälle, jos on tarve. Penkiltä tulevalta maalivahdilta vaaditaan parannusta joukkueen peliin. Vaihdon jälkeen onkin tärkeää saada alkuun muutama hyvä torjunta, niin kuin aloittavan maalivahdin pelin alussa.
Tekeekö aina mieli hypätä takaisin?
Jos vaihdettu maalivahti pelaa hyvin, ei. Muuten kyllä.
Tuleeko erimielisyyksiä valmentajan kanssa?
Tähän mennessä ei ole tullut mitään isompaa, mikä olisi jäänyt erityisemmin mieleen.
Mitä vaihdolla haetaan 7 metrin heitossa?
Sekoitetaan pakkaa ja pyritään torjumaan heitto. Jos penkillä olevalla maalivahdilla on esimerkiksi hyvä saldo edellisistä 7 metrin heitoista, vaihto on mielestäni luonnollinen.
Toipuminen tällistä?
Pallo osuu aina silloin tällöin arkaan paikkaan tai päähän. Pelottaako seuraava heitto?
Ei pelota. Jos pelottaisi, en pelaisi enää maalivahtina.
Kuinka tällistä toivutaan?
Jatkamalla peliä. Tälli unohtuu yleensä melko nopeasti pelin aikana.
Paha vastustaja naruttelee…
Vastustajan laituri on kerta toisensa jälkeen hassuttanut sinua. Mitä keksit seuraavaksi että saat horjutettua kaverin itseluottamuksen?
Siihen on kaksi vaihtoehtoa. Jos tietää tekevänsä oikeita liikeitä maalissa, ei tarvitse muuttaa mitään, pitää vain luottaa omaan tekemiseen ja että seuraava jää. Toisaalta voi yrittää jotain ennalta arvaamatonta ja uutta ja näin yrittää hämmentää vastustajaa.
Esikuvat ja pahimmat vastustajat
Juniorina ei tullut hirveästi seurattua huippukäsipalloa. Viime vuosina, nettistreamien yleistyttyä, olen seurannut erityisesti Thierry Omeyerin ja Mattias Andersonin pelityylejä.
Kuka on kaikkien aikojen paras käsipallomaalivahti Suomessa ja maailmassa?
Minulle maailman paras maalivahti on ollut Thierry Omeyer, joka varsinkin muutama vuosi sitten oli aivan suvereeni niin seura- kuin maajoukkueessakin.
Suomen kaikkien aikojen paras on Christian Segersven.
Kuka on tämän hetken paras käsipallomaalivahti?
Ville Nordqvist on paras maalivahti Suomessa, hän oli vakuuttava mm. viime kesän maaottelussa Kyprosta vastaan. Tällä hetkellä maailman paras maalivahti on mielestäni Rhein-Neckar Lövenin Niklas Landin.
Kenen vastustajasi heitot oli kerta kaikkisen mahdottomia torjua, toisin sanoen ketä oli pahin vastustaja juuri sinulle?
Yleisesti ottaen joukkueiden parhaimmat maalitekijät ovat yleensä pahimpia vastustajia. Yksi pahimmista on BK-46:n Jasper Hellberg, jonka heittotyyli on sen verran erilainen, että hänen heittojensa kanssa on ollut vaikeuksia.
Maalivahtivalmennuksen peruskivi?
Mihin maalivahtivalmennuksessa pitäisi mielestäsi eniten kiinnittää huomiota?
Osaavien maalivahtivalmentajien määrän lisäämiseen juniorijoukkueissa. Kentällä ensiksi torjuntatekniikat kuntoon; on helpompi oppia heti oikea tekniikka kuin lähteä korjaamaan väärää myöhemmin. Sen jälkeen yhteispeliä puolustuksen kanssa.
Valmennus- tai harjoitteluvinkki?
Jalkojen fysiikka ja nopeus kuntoon.