Romania

Romanian käsipallon kulta-ajat sijoittuvat 1960- ja 70-luvuille, jolloin maa juhli neljää miesten maailmanmestaruutta, lisäksi Romania on voittanut MM-pronssia kahdesti, viimeksi 1990. Olympialaisissa Romania sijoittui 1976 hopealle ja 1972, 1980 ja 1980 pronssille.

Romanian käsipallo

  • Liitto perustettu 1936 (ja 1933):
    1933 yhdessä kori- ja lentopallon kanssa, itsenäinen lajiliitto vuodesta 1936
  • Harrastajia n. 8000
  • Seuroja n. 110
  • Sarjat:
    National League
    Division A
    Division B (miehet)

    Juniorisarjat:
    1, 2, 3, 4, Cadets ja Mini-käsipallo

Romanian Handball Federation
Romania (EHF)

Naisten käsipallo on tällä hetkellä ehdottomasti menestynein joukkuelaji Romaniassa, vesipallon seuratessa heti perässä. Tenniksellä oli hetkensä vuosia sitten Ilie Nastasen, Ion Tiriacin ja Virginia Rizicin parhaina päivinä, ja on jäleen nousemassa parrasvaloihin vahvojen naispelaajien nousun myötä. Sorana Carstea ja Simona Halep on mlemmat Top 10-pelaajia WTA-listalla.

Jalkapallon vanavedessä

Jalkapallo on ylivoimaisesti suurin laji Romaniassa. Pelikausien välilläkin suurin osa urheilumedian uutisista koskee futista. Käsipallon suurin kilpailija on koripallo, joka on kouluissa käsipalloa suositumpaa, erityisesti siksi että sitä on helpompi pelata ulkona. Joissain osissa maata taas Rugby on hyvin suosittua.

Median kiinnostuksen perusteella käsipallo sijoittuu jonnekin toiseksi ja kuudenneksi suosituimman lajin välillä, riippuen vuodenajasta ja maa- sekä seurajoukkueiden menestyksestä.

Tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ennen vuotta 2002 TV:stä ei näkynyt yhtään MM- tai EM-kisoja Mestareiden liigoista puhumattakaan, ellei Romania itse ollut mukana. Viime vuosina tilanne on parantunut huomattavasti ja parin viime vuoden aikana on TV:n välityksellä päässyt seuraamaan 4-5 miesten, ja 2-3 naisten Mestareiden liigaottelua, joissa Romania ei itse ole ollut edustettuna. Lopputurnaukset erityisesti miesten puolella on saavuttanut suuren suosion.

Romaniassa on n. 8000 rekisteröityä pelaajaa, ja laji kilpailee lukumäärässä tasaväkisesti Rugbyn kanssa. Jalkapalloon verrattuna pelaajamäärä on noin kymmenesosan verran.

Kansalliset sarjat

Sekä miehet että naiset pelaavat maan mestaruudesta 12 joukkueen voimin. Toiseksi ylimmällä sarjatasolla, Division A, on kaksi maantieteellisesti jaettua lohkoa, joiden voittajat karsivat sarjapaikasta liigassa kahden huonoiten menestyneen joukkueen kanssa.

Vuodesta 2012 on miesten puolella pelattu myös erittäin alueellista Division B-sarjaa. Nousu- ja putoamissäännöt sinne ja sieltä ovat vaihtelevat ja perustuvat alueiden omiin ratkaisuihin. Divisioonien välinen ero on melko suuri eikä suuria yllätyksiä sarjatasojen vaihteluissa ole nähty.

Lajilegendat ja suuruudet

Alexandru Dedu joka on Romanian Käsipalloliiton nykyinen presidentti. Oli aktiiviurallaan viivapelaaja, joka mm. voitti Mestareiden liigan Barcelonan riveissä 1990-luvulla. Sandu Iacob oli maajoukkueen, Steaua Bucharestin ja Fybrex Piatra Neamtin oikea pakki, pelasi Mestareiden liigaa 2002-2003.

Alexandru Csepreghi, Romanian maajoukkueessa esiintyvä nyky-Romanian tuorein tähtipelaaja. HCM Constantan pelinrakentaja, joka oli yksi tärkeimmistä ratkaisupelaajista kun Romania pudotti Venäjän MM2011 lopputurnauksesta.

Laurentiu Toma, HCM Constantan oikea laituri, pelasi Romanian 2009 ja 2011 MM-kisajoukkueissa.

Rares Jurca on edustanut Bundesliigassa mm. Magdeburgia ja Frisch auf Göppingeniä, niin ikään mukana 2009 ja 2011 MM-kisoissa.

Suomi ja Romania vuonna 2010 karsintaottelussa Vantaalla. Kuva: Niklas Montonen.

Suomi ja Romania vuonna 2010 karsintaottelussa Vantaalla.
Kuva: Niklas Montonen.

Menestyneimmät seurat

Viime vuosien kärkijoukkue Romaniassa on hallitseva mestari HCM Constanta, joka on voittanut yhteensä 8 mestaruutta, joista viisi viimeistä putkeen. Viimeksi kaudella 2012-2013 Mestareiden liigan lohkovaiheessa.

Steua Bukarest on miesten puolella edelleen kaikista menestynein romanialaisseura. 28 mestaruutta ja 9 cupin voittoa, saavutti 1960-80-luvuilla lukuisia Euroopan cup-voittoja ja voitti Challenge cupin 2006. Putosi taloudellisten ongelmien takia tälle kaudelle Division A:han, jota johtaa.

Muita kansainvälisestikin menestyneitä seuroja ovat Minaur Baia Mare (Steauan pahin kilpailija 1980- ja 90-luvuilla, mestari vuosimallia 1998 ja -99, EHF Cupin voitot 1985 ja 1988, 2 cupin voittoa), sekä Dinamo Bukarest (12 mestaruutta, joista viimeisin 2005, 3 cupin voittoa, 1 EHF CL voitto).

Naisten ykkönen on Oltchim Rm. Valcea, jolla kaikkiaan 19 maan mestaruutta ja 14 cupin voittoa. Romahti huipulta vuosina 2002-2005 taloudellisiin vaikeuksiin mutta palasi 2006 maan mestariksi. Voittanut EHF:N Cupvoittajien cupin ja Champions Trophyn, naisten Mestareiden liigan loppuottelussa 2010. Ajautui viime kauden lopulla konkurssin partaalle ja kamppailee tällä hetkellä Romanian liigan hännillä.

Tapaus Cozma

Marian Cozma 1982-2009Vuonna 2009 käsipallomaailmaa järkytti Marian Cozman kuolemaan johtanut tapaus. Romanian maajoukkueen sentteri edusti unkarilaista MKB Veszprémiä ja oli muiden mukana juhlimassa kanssapelaajan isäksi tulemista, kun pelaajien kimppuun hyökkäsi joukkio, joka lopulta puukotti Cozman kohtalokkain seurauksin.

Cozman tapaus oli laajasti esillä eri medioissa ja oikeudenkäynnit tekijöitä vastaan herätti suurta mielenkiintoa. Kansainvälisellä tasolla tapaus lähensi kahden käsipallossa lähes arkkivihollisiksi luokiteltavan maan (Romania ja Unkari) kannattajia. Helmikuun 8. vietetään 26-vuotiaan pelaajan muistopäivää sekä Romaniassa että Unkarissa.

Marianin isä, Petre Cozma, perusti poikansa nimeä kantavan säätiön, joka ylläpitää käsipallokoulua Bukarestissa. ”Marian Cozma” Sports Association (AMC) tekee läheistä yhteistyötä Cozman kasvattajaseuran Dinamo Bukarestin kanssa. Lasten ja nuorten valmennukseen pääosin liittyvään toimintaan osallistuu lukuisia Dinamon valmentajia ja pelaajia. Tänä päivänä AMC:ssä on 180 rekisteröitynyttä pelaajaa. Säätiön vetämä seura on voittoa tuottamaton ja sen ainoa tavoite on tuottaa uusia käsipalloilijoita. Myös MKB Veszprem on auttanut toimintaa monin eri tavoin, mm. lahjoittamalla varusteita ja kutsunut sekä maksanut joukkueiden matkoja turnauksiinsa.

Tulevaisuuden haasteet

Romanian miesten maajoukkue saa vuoden 2014 aikana hyvän tuntuman pohjoismaiseen käsipalloon sillä Suomen jälkeen se pelaa kesäkuussa MM2015-karsinnoissa Ruotsia vastaan.

Romaniassa on paljon potentiaalia mutta tieto-taidon jakaminen ruohonjuuritasolle on ollut vaikeaa. Suuri osa valmentajista joutuu yhä käyttämään vanhentuneita menetelmiä kun viimeisintä tietoa on vaikea levittää. Suurin syy tähän on kielitaidon puute, jonka takia sekä kommunikointi ulkomaisten pelaajien kanssa että osallistuminen ulkomaisiin seminaareihin ja koulutustapahtumiin on haastavaa.

Uuden aallon valmentajat tuntuvat kuitenkin olevan avoimempia ja valmiimpia uusien tekniikoiden omaksumiseen. Monet ulkomailla pelanneet omaavat paremman kielitaidon joten ainakin siltä saralta parempaa on odotettavissa. Valitettavasti lajin johtopaikoilla on edelleen hieman vanhakantaisia ja vastenhakoisia henkilöitä kehittämään asioita uuteen suuntaan.

Alkuperäinen teksti Vlad Tufis

mmj_fin-rom-600

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset