Andreas Nyström

SM-liigan viime kauden runkosarjan paras maalintekijä Andreas Nyström on nuoresta iästään jo varsin kokenut sarjajyrä. 11. kauttaan pääsarjassa pelaava turkulainen rikkonee 1000. SM-sarjamaalin maagisen rajan jo lähitulevaisuudessa.


Andreas Nyström, ÅIFK. Kuva: FSC Media

Maalintekotaito

Andreas Nyström

Andreas Nyström, ÅIFK. Kuva: FSC Media
Synt. 1991
Pelipaikka O9/V9
Kasvattajaseura: HC Dennis / HC Fenix
Nykyinen seura: ÅIFK

10 SM-kautta, yli 200 SM-ottelua,
983 SM-maalia.

7 A-maaottelua, 3 maalia.
28 nuorten maaottelua, 40 maalia.

Saavutukset:

  • SM-hopea HC Fenixissä,
  • SM-liigan 2014-15 maalipörssin voitto (runkosarja)

Mitä se tarkoittaa, mitä se pitää sisällään?
Sanoisin maalintekotaidon olevan eniten vaistoa. Tottakai työtä täytyy myös tehdä sekä fyysisesti että psyykkisesti jotta maalinteko onnistuu. Uskon kuitenkin että kun on kerran ”oppinut” tekemään maaleja, tämä taito ei mihinkään häviä.

Mistä tunnistaa hyvän maalintekijän?
Maalintekijän tunnistaa usein siitä että sillä on kova itseluottamus, sekä siitä että hän ei muutamasta huonommasta yrityksestä lannistu, vaan jatkaa sitä omaa tekemistään ja uskoo siihen. Hyvällä maalintekijällä on oltava myös hermot kasassa.

Miksi sinä olet nimenomaan hyvä maalintekijä?
Uskon että oma maalintekotaitoni perustuu siihen että olen aina rakastanut maalintekoa, nuorempana jopa vähän liikaa. 🙂 Olen sitä paitsi ihan pienestä pitäen halunnut pelata maalvivahtina, joten uskon että sen kautta olen oppinut mistä veskarit tykkäävät vähiten.

Miten maalintekotaitoa harjoitellaan?
Toistoja. Heittoja. Tuhansia. Ja joka kerta kun lähtee heittämään pitää olla halu saada pallo maalin, on sitten kyseessä ottelu tai harjoitus.

Suosikkimaalintekotilanne?
(tilanne ottelussa jossa tiedät aina ja heti että tästä tulee varma maali)?
Noin 8 metristä kun pääsee heittämään kahden puolustajan välistä ja tietää ettei maalivahti näe mistä pallo tulee. Toinen vaihtoehto on kun pääsee kahden pelaajan välistä hyppäämään ja saa kunnon töötin, silloin tietää myös ettei maalivahdilla ole minkäänlaista mahdollisuutta lukea heittoa.

Tiesitkö?

Andreas Nyström on SM-sarjan/liigan kaikkien aikojen nuorin pelaaja sekä nuorin maalintekijä!

Hän debytoi 21.12.2005 ottelussa HIFK-HC Fenix vain 14 vuoden ja 88 päivän ikäisenä. Ensimmäisen maalinsa hän teki 22.2.2006 ottelussa ÅIFK:ta vastaan.

(Lähde: Jens Backlund)

Kuinka paljon vastustajan maalivahtia seuraat (esim. lämmittelyn yhteydessä)?
Uusia maalivahteja jonkun verran. Katson onko kyseessä oman kulman torjuvasta maalivahdista vai odottaako kyseinen maalivahti heiton lähtöä ennen kun tekee päätöksensä. Haluan yleensä myös tietää minkälaisia liikkeitä harrastavat 6m heitoissa.

Mitä mielessä liikkuu maalintekotilanteessa? Tuleeko kaikki selkäytimestä?
Suurin osa tulee selkäytimestä, yleensä mieli on täysin tyhjä maalintekotilanteessa.

Olitko kova tekemään maaleja/pisteitä myös muissa lajeissa?
Jalkapalloilijana tuli kyllä jonkun verran maaleja mätkittyä 13-16 vuotiaana.

Andreas Nyström, ÅIFK. Kuva: Jouni Lappi

Kuinka itsekäs maalitykin täytyy olla?

2 vs 1 tilanne. Menenko minä itse vai pelaanko kaverin vapaaksi?
Riippuu tilanteesta, vielä pari vuotta sitten menin lähes aina itse, mutta nykyään jos esim kovalla pelipäällä oleva laituri on vieressä vapaana niin saattaa hyvinkin olla että pelaan hänelle paikan. 9 metrin pelaajana niitä tilanteita tulee joka tapauksessa ottelun aikana ihan kivasti.

Itseluottamuksen merkitys maalitykille?
Kaikki kaikessa. Itseluottamus täytyy olla että onnistuisi, ja onnistumisten kautta saa lisää itsäluottamusta. Maalinteko ruokkii itseluottamusta ja sitä kautta tulee helpommin lisäosumia.

Henkinen kapasiteetti oltava kovaa luokkaa kun ratkaisuhetkillä joukkueen katse lähes aina kääntyy totutun ratkaisijan suuntaan.

Kuinka vahva olet henkisesti? Mistä sen huomaa?
Sanoisin olevani suht vahva. Jos olen hyvällä pelipäällä saatan joskus haluta kaikki ratkaisut itselleni. Tämä on vuosien varrella toiminut sekä hyvin että huonosti. Henkistä vahvuutta voi mielestäni osoittaa myös sillä että joukkuetoverieden epäonnistuttua ei hermostu, vaan yrittää luoda joukkueelle positiivisen hengen.

Andreas Nyström, ÅIFK. Kuva: FSC Media

Rankkarit

Kuinka paljon olet ehtinyt heittää rankkareita urasi aikana?
En ole kauheasti heittänyt rankkareita. Yleensä ollut joukkueen toinen tai kolmas heitttäjä. Rankkareissakin pää on melko tyhjä, mutta saatan joskus tietylle maalivahdille valita heittopaikka etukäteen.

Nimeä maalivahti joka on ollut vaikein ohitettava. Miksi juuri hän?
Tuomas Laitinen (Atlas) ja Axel Lindberg (ÅIFK)
Molemmat ovat vähän pienempiä mutta sitäkin nopeampia maalivahteja. He odottavat kauan eivätkä tee liikkeitä joiden perusteella tietäisin tasan tarkkaan mihin heittää. Olen sitä paitsi pelannut Akun kanssa samassa joukkueessa niin kauan että tuntuu joskus siltä että hän tietää mihin pallo tulee ennen kun olen itse edes saanut sitä.

Esikuvasi pelaajana?
Ljubomir Vranjes (SWE).

Kerro jostain mieleenjääneestä maalista?
Viime kaudella kotiottelussa Atlasta vastaan katkaisin syötön ja pääsin läpiajoon. Kompastuin kuitenkin 10 metriä maalista omiin jalkoihin ja kaaduin. Tästä meni kuitenkin Laitinenkin niin sekaisin että sain helposti laitettua pallon maaliin, ja pääsin pienellä naurulla.

Maalintekotilanne :)

Maalintekotilanne 🙂

Mitä ilman maalitykki ei olisi maalitykki?
Vieruskaverit pitää olla tarpeeksi hyviä. Viime kaudella pelasin suurimmaksi osaksi väärällä (oikealla) puolella, mikä vaikutti antavan minulle lisää tilaa kun vastustajat ei välttämättä piittanut oikean kätisestä oikeasta pakista. Sitten kun vielä Topias Laine pisti murhaavalla prosentilla pallot maaliin niin laitapuolustajakin pakkasi kunnolla laitaan.

Kuinka paljon erilaisia heittokikkoja pitää tai kannattaa harjoitella?
Kyllä niitä kannatta sen verran harjoitella että osaa käyttää jos on pakko, mutta harvoin joutuu pakkina sellaiseen tilanteesen ettei tavallinen heitto onnistuisi.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset