Jouni von Wendt
Kaksikymmentä kautta SM-sarjaa tahkonneelta Jouni von Wendtiltä löytyi maalinälkäisen pelaajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista: rajaton itseluottamus. Fyysisen pelitavan ystävä kertoo nyt oman kantansa maalinteon saloihin.
Maalintekotaito
Mitä se tarkoittaa, mitä se pitää sisällään? Lahjakkuutta, vaistoa vai kovaa työntekoa, vai molempia?
Käsipallossa maalinteko tarkoittaa ainakin yhden kaksinkamppailun voittamista. Parhaat maalintekijät ovat sopiva sekoitus lahjakkuutta, vaistoa ja kovaa työntekoa. Nämä tukevat toisiaan.
Itse pelasin ensimmäiset kuusi kautta puolustusspesialistina ja juoksin vain vastahyökkäykset ja sitten vaihtoon. Aloin harjoittelemaan maalintekoa ja fokusoimaan siihen rooliin noin 150 pelatun SM-sarjaottelun jälkeen.
Mistä tunnistaa hyvän maalintekijän? Tärkeimmät ominaisuudet?
Maalintekijällä on aina kova tahtotila tehdä maaleja. Hyvä maalintekijä tekee maaleja kun ottelua ratkaistaan. Ottelusta toiseen ja kaudesta toiseen.
Hyvän maalintekijän tärkeimmät ominaisuudet?
Käsipallo on kamppailulaji; nopeus- ja voimatason on oltava riittävä ja heiton tarpeeksi kova. Prototyyppiä ei ole. Uskon että halu voittaa, maalinälkä ja hyvä itseluottamus on yhtenäistä kaikille hyville maalintekijöille.
Jouni von Wendt
Synt. 1972
Pelipaikka V9
Kasvattajaseura: Dicken
Muut seurat: HIFK, Atlas, Sparta, Giants
Nykyinen seura:
Crossfit Basement
SM-sarjassa:
1989-2010 (toistaiseksi viimeinen =)
reilut 350 ottelua, 1659 maalia
A-maajoukkue:
3 ottelua joissa peliaikaa yhteensä ehkä 5 minuuttia, 1 maali.
Saavutukset:
- SM-kultaa 1993 (Dicken)
- 2 SM-hopeaa, 2 SM-pronssia
- 2 Suomen cupin voittoa
- SM-sarjan kuukauden tähtipelaaja 12/2006 ja 10/2000
Miksi sinä olit nimenomaan hyvä maalintekijä?
Vahva 1 vs 1 tilanteissa, mikä tarkoittaa sitä että maalintekopaikkoja siunaantui suhteellisen paljon. Lisäksi kohtuullisen laaja heittoskaala.
Miten maalintekotaitoa harjoitellaan?
Laadukkaita toistoja eri maalintekotilanteissa. Jos treeneissä mokaa läpiajoja ei todennäköisesti onnistu otteluissakaan.
Suosikkimaalintekotilanne?
Vasen-oikea harhautus ja läpi. Myöhemmin myös rankkarit.
Kuinka paljon vastustajan maalivahtia seuraat (esim. lämmittelyn yhteydessä)?
Katsoin että tiesin kuka pelaa.
Tuleeko kaikki selkäytimestä?
Jos on hyvä vire päällä niin kyllä. The zone.
Olitko kova tekemään maaleja/pisteitä myös muissa lajeissa? Missä?
Koripallossa heitto upposi aika hyvin.
Kuinka itsekäs maalitykin täytyy olla?
2 vs 1 tilanne. Menenko minä itse vai pelaanko kaverin vapaaksi?
Jos puolustaja ei keskity minuun ratkaisen itse. Tilanteen lopputulos oltava maali.
Itseluottamuksen merkitys maalitykille?
Erittäin tärkeä. Jokaiselle tulee otteluita jolloin mikään ei tunnu toimivan. Ottelun ratkaisuheitto saattaa kuitenkin tulla kohdalle.
Henkinen kapasiteetti oltava kovaa luokkaa kun ratkaisuhetkillä joukkueen katse lähes aina kääntyy totutun ratkaisijan suuntaan.
Kuinka vahva olet henkisesti? Mistä sen huomaa?
Haasteena on, että usein myös vastustajan puolustus katsoo samaa ratkaisijaa. Näissä tilanteissa onnistuminen osoittaa henkistä vahvuutta. Itse pidin näitä tilanteita urheilun suolana ja nautin niistä suuresti. Juttelin tästä valmentajalle (Tomi Puikkonen) joka oli todella hyvä kuuntelemaan pelaajia. Hän antoi minulle vapaat kädet heittää aina kun halusin.
Rankkarit
Kuinka paljon olet ehtinyt heittää rankkareita urasi aikana?
Aluksi aika vähän. Lopuksi aika paljon. Viimeisestä 38 rankkarista upposi 33. Toistaiseksi viimeisen kauden saldoksi jäi 12/13. Se yksi epäonnistunut tuli tolpan kautta suoraan syliin ja sain siitä tehtyä maalin.
Olitko joukkueesi vakioheittäjä?
Jossain vaiheessa mielestäni joukkueemme mokasi likaa tärkeitä rankkareita ja istuin yhden kesän analysoimassa tilannetta. Kehitin itselleni metodiikan jota noudatin. Juttelin tästä valmentajalle joka antoi minulle vapaat kädet heittää aina kun halusin. Idea perustui siihen että seurasin maalivahdin painopistettä ja minulla oli aina safe place mihin heittää riippuen siitä miten hän reagoi.
Miten valmistaudut heittämään rankkarin?
Kävin mielessäni läpi metodiikan: Asetin jalan tukevasti viivan taakse ja varmistin että ote pallosta oli hyvä mutta ei liian ”klibbainen”. Sitten hain katseella maalivahdin painopisteen…
Kuinka paljon (ja mitä?) päätit etukäteen, mitä teet? Millä perusteella?
Rankkareissa tosiaan oli tuo metodiikka ja siinä rajallinen määrä vaihtoehtoja. Muuten pelissä mennään vaiston mukaan. Tietyille maalivahdeille oli helpompi heittää ylös ja tietyille alas. Jos oli selkeästi näin niin se oli painettu mieleen ennen ottelua.
Nimeä maalivahti joka on ollut vaikein ohitettava? Miksi juuri hän?
Olen saanut pelata montaa todella hyvää maalivahtia vastaan. Cride Segersven, Jukkis Korpimäki, Tomi Kurppa, Janne Stolt ja moni muu. Mutta minulle yksi vaikeimmista oli Ville Nordqvist. Hän oli erittäin ulottuva ja ehkä siksi en oikein onnistunut häntä vastaan.
Esikuvasi pelaajana?
Ei ole ikinä ollut yhtä selkeää esikuvaa. Olen seurannut useita pelaajia, tässä muutama: Jackson Richardson, Erik Veje Rasmussen, Balic, Narcisse, Mikkel Hansen, Abalo, Karabatic… Kotimaisista tietenkin Jancka Rönnberg ja Micke Källman. Pikkupoikana seurasin heitä TV:stä ja katsomosta ja myöhemmin sain tilaisuuden pelata heitä vastaan. Ne oli upeita hetkiä.
Mitä ilman maalitykki ei olisi maalitykki?
Joukkuetta, itseluottamusta ja halua voittaa.
Kuinka paljon erilaisia heittokikkoja kannattaa harjoitella?
Erilaiset heitot on hallittava. Pitää kuitenkin muistaa että tyylipisteitä ei jaeta.
Sattuipa eräässä ottelussa…
Dicken oli hallitseva mestari ja kohtasimme Scandic Cupissa Västeråsissa paikallisen Västerås HC:n, joka pelasi Ruotsin 2. divarissa. Heillä oli suhteellisen lyhyt joukkue ja pelasin pelinrakentajana. Parin minuutin pelin jälkeen minulle rakennettiin paikka jossa pääsin hyvästä vauhdista heittämään hyppyheiton suunnilleen rankkariviivan kohdalta.
Heitin niin paljon kun ranteesta lähti kohti takaylänurkkaa. Kuin tyhjästä Västeråsin maalivahti ponnahtaa sinne ja ottaa vaivattoman kopin. Sen seurauksena tuomarit ratkesivat nauramaan niin rajusti, että joutuivat kyynelsilmin viheltämään pelin vähäksi aikaa poikki.