Norja jahtaa sensaatiomaista maailmanmestaruutta – vastassa ylivoimainen ennakkosuosikki Ranska

MM-kisojen finaaliaamun koittaessa kaikkien aikojen yleisöystävällisintä turnausta on jäljellä enää yksi ottelu. Suurin ennakkosuosikki Ranska saa haastajan takaportin kautta kisoihin selvinneestä Norjasta, yllättäjästä. Selvä peli? Ei todellakaan.

MM-loppuottelu Ranska-Norja sunnuntaina kello 18:30. Ottelu on nähtävissä livenä Unibet TV:n kautta.

Viimeistään lauantaina pelattu pronssiottelu Slovenia-Kroatia osoitti kuinka hieno laji käsipallo on. Suosikkina otteluun lähteneet kroatit olivat jo vääntäneet pohjoisen rajanaapurinsa miehistön siltaan ja odotti vain valkoista lippua heilutettavan, mutta naapuri oli toista mieltä.

Balkanin pronssitaistelu kääntyi Slovenialle

Slovenian maalivahdinvaihto ajassa 40:00, tilanteessa 16-24, osoittautui ratkaisevaksi. Puolustus tikattiin niin tiiviiksi ettei läpi pääse enää mitään taiketään ja eroa kurottiin vastaiskuilla, jotka kerta toisensa jälkeen horjuttivat vastustajan itsetuntoa. Aika riitti kahdeksan maalin takaa-ajon kuromiseen kiinni täydellisesti. Slovenian vauhti vain yltyi samalla kun Kroatia näki jo toistamiseen kahden päivän sisään otteensa voitosta luisuvan. Minuutti ennen loppua Slovenia vihdoin nousi 31–30-johtoon joka piti. Ottelun päättyessä kenttä oli täynnä itkeviä pelaajia, osa kyynelehti riemusta, osa tuskasta.


Kroatialla oli puolitoista ottelunmittaa ennen pronssipelin päättymistä kaikki käsissään: välierä oli täysin hallinnassa mutta kun pirulle antaa pikkusormen se vie koko käden. Norja nousi ottelussa kolme kertaa kamppailemaan voitosta. Karmean alun jälkeen avausjakso päättyi norjan kahden maalin johdossa, toisen jakson etupuolikas oli parasta Kroatiaa vuosiin, mutta jälleen periksiantamattoman vastustajan taistelu palkittiin. Vielä ottelun viimeisellä sekunnilla Kroatialle tarjottiin finaalipaikkaa kun tuomari näytti viimeisen heittoyrityksen jälkeen vielä seitsemän metrin viivaa. Zlatko Horvatin, kokeneen rankkarispesialistin yritys pysähtyi kisojen toistaiseksi parhaan maalivahtiin Torbjörn Bergerudiin, ja edessä oli jatkoaika. Jälleen kerran Kroatia näytti osaamistaan ja jälleen kerran menetti loppua kohden kaiken.

Norjan sankariksi nousi Bergerudin ohella väkivahva sentteri Bjarte Myrhol, joka pisti koko 194-senttisen vartensa joka solun joukkueensa eteen. Lopullisen voittomaalin sivalsi Eivind Tangen. Norja osoitti joukkuepelinsä voiman suurimman tähtensä Sander Sagosenin pelattua hieman normaalia vaisumman ottelun.

Finalistit samasta alkulohkosta

Loppuottelussa nähdään kisojen kaksi parasta joukkuetta. Ranskan ja Norjan peliesitykset ovat läpi turnauksen olleet loppuottelijoiden arvoisia, ja esimakua saatiin jo alkulohkon kolmannella ottelukierroksella kun maat kohtasivat Nantesissa. Tuolloin Ranska joutui ensimmäisen kerran näissä kisoissa käärimään hihansa ja ansaitsemaan 31-28 (16-12) voittonsa.

Kuitenkin, siinä missä Ranska on sujutellut voitosta voittoon, on Norjan peli parantunut ottelu ottelulta. Finaalista on lupa odottaa huipputasoista ja jännittävää, vaikka lähtökohdat ovatkin toisistaan poikkeavat. Ranska hakee jo kuudetta maailmanmestaruuttaan, Norjalle on vasta varmistunut sen ensimmäinen MM-mitali. Väri ratkeaa sunnuntai-iltana.

Yleisöennätys rikottu jo komeasti

Ennen kisoja yksi Ranskan kisaorganisaation tavoitteista oli rikkoa kaikkien aikojen yleisöennätys 430 000 katsojaa. Puolen miljoonan raja meni rikki jo ennen mitalipelejä, lisäksi Ranskan TV:n katsojamäärät ovat olleet huikeita: Puolivälierää seurasi 6,5 miljoonaa ranskalaista ja välierää peräti 7,7 miljoonaa. Kisaslogan ”Phenomenal” on pitänyt kutinsa.

Loppuottelu alkaa kello 18.30 ja voit katsoa ottelun livenä Unibet TV:n kautta. Matsiin on myös tarjolla reilusti mielenkiintoisia kohteita vedonlyöntiin.

Kansikuva: France Handball 2017 Flickr

Tuoreimmat jutut