Skål!

Baltiska ligan är en liga där lag från Finland och delar av östeueropa möter varandra för att få spela internationella matcher. Lag som högst är på den nivån att man blir utslagen i omgång ett av de officiella europeiska klubblagsturneringarna. Deltagandet i dessa i och för sig också nivåbaserade turneringar blir dyrt med tanke på att man ändå inte har realistiska chanser att nå framgång där. Därför är den baltiska tanken välkommen och de deltagande lagen, som ofta i sina inhemska ligor inte får tillräckligt motsånd, får mera djup och innehåll i sin verksamhet.

Cocks har deltagit i många år nu. Under klubbägare Jari Viitas ledning har man skaffat sig ett lag som är slagkraftigt nog att utmana de bästa lagen i den ligan. Med landslagstränare Kaj Kekki vid rodret har man lyckats knyta ihop de olika nationaliteterna till ett slagkraftigt lag. Kekkis språkkunskaper är en viktig delfaktor i detta. Han talar flytande ryska.

Så bloggen säger stort grattis till segern i ovan beksrivna liga!

Segern sägs vara den finaste klubblagsframgången i finländsk handbollshistoria. Det faktum att finalen sågs av ca 150 åskådare och inte ens fick ett omnämnande i finska sportrutan (YLE) kanske ger segeryran lite proportion för oss vanliga sportkonsumenter.

Laget självt var givetvis lyckligt. Efter segern började man fira. Det tror jag nog alla lag skulle ha gjort. I Finland firar vi ofta stort. Och länge. Det här hände sig i slutet av veckan och i början av nästa vecka. Bara dagar innan första semifinalen mot Atlas hemma. En match som man sen vann med förkrossande siffror.

Så vad är problemet?

År 2014 missade handbollsförbundet sitt statliga understöd av undervisningsministeriet. På grund av att staten ansåg att handbollen inte uppfyller de kriterier som avkrävs av olika grenförbund för att kunna lyfta detta stöd. I vårt fall var analysen “inte toppidrottsinriktad verksamhet”. Kaj Kekki valde att berätta om festligheternas förlopp på presskonferensen inför semifinalerna. Med det faktumet i backspegeln må var och en själv bedöma hur toppidrottsinriktad landslagstränaren var just i det ögonblicket. Och jo, Hbl-Saxén klippte till på direkten.

Det kan vara problemet.

Såg den sista damfinalen. Dicken vann rättvist bland annat på grund av att de har ett anfallsspel. Och en tränare som också talar om själva spelet i timeouterna. Glada drumsötöser givetvis och bloggen sällar sig till gratulanterna. Också här fick man fram sitt kommande firande när man beklagade sig över vardagen dagen därpå (läs idag). Men Walborgsmässoafton blir lång. I år igen som man uttryckte det.

Bloggens enda önskan gällande ishockeyn är just nu att alla spelare i Tappara vaknar nyktra på onsdag. För det betyder game seven på fredag. Och sen festas det såväl i huvudstad som i Tammerfors hela glada vappen.

Så. Have fun allihop!

Och skål!

 

 

 

Inlägget Skål! dök först upp på Johan Nyberg bloggar om handboll.

Tuoreimmat jutut