Urbania – Traktorlandia 5-1. Spelarutbildning.

Det är på hälft ännu. Efter säsongens matchupplägg där seriepauserna varit oerhört långa skall ännu mästarna bland herrarna koras. Delvis beror detta givetvis på Cocks´ internationella uppdrag. Men delvis också på klantigt upplägg. Nå, seriesystemen har uppdaterats och nästa år ges flera lag möjligheten att spela matcher som gäller något långt in på våren. Gäller både damer och herrar. Bra där förbundet men samtidigt: Hur svårt kan det vara…?

(Fotnot: För 15 år sedan hade vi redan typ det här upplägget. Det skrotades sen av okänd anledning…)

Och hej. För att inte förbundet skall få all kritik är det viktigt att klubbarna faktiskt kollar kommande serieupplägg innan det slås fast. Både ur ett sportsligt men gärna också ur ett medialt perspektiv. Nu “försvinner” handbollen alldeles för ofta in i mediamörker vilket säkert inte ökar intresset bland potentiella nya intresserade.

Klart är i varje fall att medaljerna i seniorhandbollen till 83,3% stannar innanför Ring III. Dicken från Drumsö, HIFK och Sparta IF tog ett helsingforsiskt Grand Slam bland damerna till huvudstadens fördel. På herrsidan tar West från Grankulla säkert medalj och nåndera Dicken eller Atlas från Vanda. Det betyder fem medaljer för lagen innanför nämnda motorled. Endast Cocks vars representanter kommer från diverse klubbar i nordeuropa fixar till det för landsbygden rätt skamfilade ryktet.

Och det är faktiskt rätt sensationellt. Huvudstadsregionen har av hävd fått kämpa för sina träningstider i kamp mot många andra, större sporter. Ändå tar man alltså 5 av 6 medlajer. Antingen är man riktigt bra där i Urbania eller så är man riktigt dålig i Traktorlandia. Välj själv. Och jo, jag vet, inte är halltiderna de bästa för lagen i Karis, Sjundeå, Borgå och Åbo heller. För att nu nämna några undantag. Men kanske bättre tider stundar nu när man börjar våga bygga igen.

Bloggen har ett antal gånger hävdat att träningens viktigaste uppgift är att utveckla individen. (Läs tidigare bloggar bara om ni inte tror) Detta gäller alla lagidrotter. Det färskaste exemplet är ishockeyn som i slutet av 00-talet under ledning av professor Westerlund gjorde radikala beslut gällande tränandet. I handbollen har vi alltför många outbildade ledare vars huvudmotiv är den egna ättlingens medverkan i laget. Och, än en gång, det är fint att man ställer upp. Bland dessa ledare stöter man dock alltid på mantrat “handboll är en lagsport”. Men faktum är i all korthet att ju bättre individer du har desto mera får de uppvaktning av försvaret. Just i det momentet har lagets övriga spelare större ytor och först där träder lagidrottsmotiveringen in. Inte före det.

Så när nu också meriterade Tommy Suoraniemi med sitt finländska påbrå och sitt rikssvenska handbollskunnande säger det så har vi kanske äntligen en auktoritet som kan skapa rätsida i grundfilosofin. Men att utveckla individen kräver gediget kunnande inom teknik (lätt att nämna över 20 olika delmoment), fysik och psykologi. Det kunnandet är en bristvara bland våra ledare i dagens handboll. Och gårdagens. Hur det blir med morgondagens kunnande är helt beroende på vilka åtgärder klubbarna i allmänhet och förbundet i synnerhet skrider till verket med.

Så länge förbundet, klubbledare och lagledning saknar den insikten kommer vi att stampa på stället.

Genvägar finns inte.

Ett steg i att åtminstone börja tänka rätt kunde vara att börja tala om spelarutbildning framom träning. I dagens värld behöver de unga trygga vuxna som också kan lyssna, som kan uppmuntra skolarbetet, som kan stå tillhands när risiga hemförhållanden påverkar motivationen. I Sverige har man i flera decenner redan talat om just spelarutbildning.

Några plock får avsluta.

Nalle Nylund från Borgå är ny tränare för HIFK damer. Harry Wikström är det samma för Sjundeå IF damer. Lycka till båda två!

Sveriges TV sänder slutspelet i handboll. Herrar och damer. Det var en verkligt positiv överraskning.

Om ni vill ha ett gott skratt skall ni läsa hur bloggen i februari siade om vårens slutspel i vår handboll. Lika gott blir skrattet då ni scrollar gällande den sammas siande om andra sporters slutspel.

Och till råga på allt är alla man sen hävd håller på utslagna.

Skratta ni åt mej bara. Det gör jag också.

 

 

Inlägget Urbania – Traktorlandia 5-1. Spelarutbildning. dök först upp på Johan Nyberg bloggar om handboll.

Tuoreimmat jutut