EM on my mind

EM börjar byggas upp mot ett avgörande läge och jag tänker delge mina tankar kring det svenska laget ur lekmannens perspektiv.

Johan Flinck på Sportbladet gav 4 plus till Filippa Idehn efter bragdmatchen mot Frankrike. Vi kan bara konstatera att jag och Flinck ser saker på helt olika sätt. Filippa har hittills i turneringen endast gjort 2-3 räddningar i situationer där det varit helt upp till henne själv. De flesta av hennes räddningar har tillkommit pga bra uteförsvar när motståndarna tvingats ta dåliga lägen. Visst, det är viktiga räddningar, men inte av den typ som vinner matcher eller turneringar åt ett lag. Filippa är en chansare och det funkar i elitserien men bristerna blir uppenbara i internationell miljö.
Bundsen har, trots alldeles för lite speltid, gjort bättre räddningar i EM. Jag vet inte om förbundskaptenerna har uttalat Filippa som förstekeeper inför turneringen men man får i så fall inte vara sämre än att man kan ändra sig. Jag hoppas att Bundsen blir förstaval framöver.

Kloke Christer Karlsson i Göteborg skrev på Twitter häromdagen att det är konstigt att folk blir förvånade när Nathalie Hagman radar upp kanoninsatser. Han har, naturligtvis, helt rätt! Hagman har i flera år öst in mål i elitserien men har lidit en del av att hon spelar H9 i klubblagen och H6 i landslaget. Bollgeniet Hagman har också lidit en del av att vara en bollraggare i försvarsspelet och ofta lämnat lagkamraterna i sticket vid försök att sno bollen istället för att spela ett disciplinerat försvarsspel. Denna egenskap verkar har ändrats till det bättre under hennes korta tid i Danmark.

Samma fenomen med bollraggande har också Jamina Roberts och Louise Sand ägnat sig åt. Jag misstänker att det funkar bra i elitserien och Sävehof mot mycket sämre motstånd varje vecka. Likt Hagman har Roberts också visat prov på bättre disciplin bakåt efter en tid i grannlandet medan jag misstänker att Sand får väldigt lite speltid i EM pga just denna detalj. Jamina är en lysande talang och kommer att vara stöttepelare i ett svenskt landslag i många år om hon vill och får vara frisk. Det hon måste träna upp, enligt mitt sätt att se det, är att bli ett större skyttehot utifrån. Artisten Sand är fantastiskt kul att se och kommer också att vara gjuten i landslaget när hennes spel mognar till sig och ”flicklagsfasonerna” plockats bort. Kanske är det dags att prova i en bättre liga?

Jenny Alm har nog petat bort Linnea Torstenson som förstaval på V9 en gång för alla. LT är en vass försvarsspelare men framåt har hon alltid visat upp ett ganska mediokert spelsinne och funkar bara när hon kommer med fart och går upp och skjuter. I EM har hon tvekat och visat upp ett sämre självförtroende vilket gör att hon helst ska spela bara bakåt framöver. Alm, precis som Louise Sand, behöver nog komma till en bättre liga för att ta nästa steg i utvecklingen även fast hon de senaste säsongerna visat upp en enorm utvecklingskurva.

Gulldén och Odén behöver man inte ens kommentera. De bär detta svenska landslag på ett fantastiskt sätt! Det är så vansinnigt skönt att se en spelare som Odén som, likt Anna-Maria Johansson, blommar ut ganska sent och hoppas att unga spelare i landet ser och förstår att man kan komma långt med målmedvetenhet även om man inte är världsstjärna vid 16 års ålder. Jag håller nu alla tummar för att Sävehof, eller någon annan klubb, kan snickra ihop en lösning till Odén så att hon inte gör verklighet i sitt hot att lägga av efter säsongen. Det är lätt att förstå hennes resonemang kring sin civila karriär med tanke på hur löneläget ser ut bland damspelare i Sverige…

Slovakien ikväll. En match där Sverige har allt att förlora. Undertecknad är mer skraj för denna match än morgondagens mot Montenegro. Underskattning är en farlig sak. Kanske är det så att bänkspelarna är bättre motiverade och bör få mer speltid ikväll. Kanske är det bäst att köra med bästa möjliga lag. Oavsett vilket Tomsen-twins väljer hoppas, och tror, jag att de coachar lika förnämligt (målisarna undantaget) som tidigare och att vi får en rysare i TV imorgon med lycklig utgång. Om man hinner hem från jobbet vill säga….

Jag hade tänkt plita ner några rader om damernas elitserie också så här i ”halvtid” men får återkomma i det ärendet inom kort. Surrar bara EM i skallen just nu. Är lite rädd att jag håller på att få en överdos av damhandboll i TV. Någonting som inte hjärnan är speciellt van vid…

Vi hörs igen och tills dess:

Ajö!

/Lasse


Tuoreimmat jutut