Larmrapport?

Har de senaste dagarna, intresserat, följt debatten om det minskande idrottsutövandet bland barn och unga. Det har, i det närmaste, varit fråga om larmrapporter och stor satsning av Sveriges Radio. Visst är det trist att inte fler, ja nästan alla, barn väljer föreningsidrotten och här har vi i klubbarna MASSOR att jobba med. SR:s siffror på minskningen av antalet barn visar på minus 12,2% från 2004 till 2014. Oerhört trist!!!

Men: minskningen på hur många barn som går i grundskolan 2004 och 2014 är 10%…

Detta har SR ”missat” i sin iver att komma med ”larmrapport” och den relativa minskningen på 2% är illa nog men så där uppseendeväckande är den inte.

Nu är det jättebra att SR sätter fingret på den tidiga utgallringen/utslagningen, framförallt, i elitsatsande klubbar och som gammal bänknötare i ungdomslagen tycker jag att det är mycket viktigt att belysa den situation som överallt förekommer med toppade lag långt ner i åldrarna.

Åter till mitt gamla tjat alltså:

Ta bort fokus från USM-spel. Oavsett sport. Lägg ner det yngsta distrikslaget och ungdomslandslaget samt kör rikslägren med äldre spelare, Jag vet att många kallar mig idiot i detta läget men det kan jag leva med. Jag har sett hur många duktiga ungdomar som helst som tappat allt när man blivit bortgallrad till distriktslag och riksläger till förmån för, kanske, mindre talangfulla men tidigare utvecklade spelare. Av de som spelat Sverigecupen som 16-åringar finns inte speciellt många kvar på nån högre nivå vid 22 års ålder. De flesta har blivit mätta på handboll och känner sig klara med karriären. En ”lose-lose” situation med andra ord.

Vi hörs igen och tills dess:

Ajö

/Lasse


Tuoreimmat jutut