Nykomlingar i damernas elitserie

Under några år har vi sett bl.a. Rimbo, Örebro, Tyresö m.fl. ta klivet upp i damernas elitserie. Ofta med tunna spelartrupper som lyckats vinna serien under med en handfull duktiga spelare som sedan inte orkat bära lasset i den högre serien. Nu har Kristianstad HK tagit motsvarande steg och jag ska försöka mig på en liten analys utifrån en utomstående betraktares perspektiv.

I år har KHK gått som tåget i Allsvenskan mycket tack vare en handfull spelare som The Olsson-twins, Sarah Carlström, Martina Chrova och Linnea Jönsson. Bakom dessa finns ett par talanger som Julia Isberg och Viktoria Nilsson. I övrigt är det tunt. Visst har tränare Ebbinge seriens mest vältränade trupp och dessutom har han gjort det han kan bäst nämligen kört in ett stort antal välfungerande och väloljade kombinationer. All heder åt honom för det men räcker det i Elitserien? Svaret är nej.

KHK drivs, i stort sett, av en man vid namn Sten Ravhed. Sten har arbetat upp ett stort företag i Kristianstad som nyss fick en order värd 5 miljarder kronor i USA. Om företaget har något sånär mycket vinst på sina affärer borde det kunna bli en rejäl slant över till hans skötebarn, Kristianstad HK, så ekonomiskt tror jag att KHK kommer att vara väl rustade.

Sten är klubbens kassör, sportchef, förhandlare, lagledare, alltiallo mm mm. Utifrån sett verkar det inte tas många beslut utan att de går via herr Ravhed. Är det här bra eller dåligt? Jättebra så länge han har drivet, motivationen och hälsan att köra på och än så länge är det bara uppåt. Det florerar just nu ett rykte i trakten att Sten R ska dra ner på sitt jobb i företaget för att kunna satsa fullt ut på handbollen. Om så blir fallet är KHK bara att gratulera. Det behövs fler människor som Sten i idrotten.

Men det här att ha alla äggen i en korg? Om Sten, av någon anledning, skulle försvinna ur klubben eller dra ner på sitt engagemang finns då förutsättningar för elitseriespel?

Lätt blir det inte. Kristianstad är en ort med många små och medelstora företag. Konkurrensen om sponsorpengar har man bl.a. från ett allsvenskt damfotbollslag, ett hockeylag i div 1 med ambitioner, ett herrfotbollslag i div 1 med ambitioner och alla lever de i skuggan av den stora draken IFK. Att i detta försöka dra in stora pengar från företagen är en gigantisk utmaning.

KHK är en liten klubb med en styv handfull lag utan juniorer eller a-flickor i dagsläget och med ett b-lag i div. 3. Det finns inte något att plocka upp ur de egna leden i den närmaste framtiden. Klubben har en uttalad ambition att ha en regional förankring (nordöstra Skåne) i sin spelartrupp men i dagsläget finns här i mina ögon ingen spelare att hämta in som är nära ens en elitseriebänk. Så det blir till att värva utifrån vilket jag är säker på kommer att ske.

Lagets genomgående bäste spelare i år, Sarah Carlström, drog korsbandet häromveckan. Samma sak hände påläggskalven Viktoria Nilsson så klubbens 9-metersuppställning är mycket tunn just nu. Jag lider verkligen med tjejerna. Oerhört trist!

Så vad behövs? Om ambitionen är att nå åttondeplatsen i serien anser jag följande: Först och främst måste man se till att behålla Olssontvillingarna. Anna har kontrakt över nästa säsong men Maria är väl lite tveksam. Om hon blir kvar har man ett målvaktspar som håller. Laget behöver åtminstone 2 ytterligare vänsterhänta spelare som, likt Martina Chrova, kan spela både H6 och H9. Man behöver 1 etablerad på vardera V6, V9, M9 och M6 för att hålla över en hel säsong. Detta, eller i alla fall delar av det, tror jag man kommer att fixa. Skulle inte bli förvånad om det dyker upp en, eller ett par, tjeckiska spelare, kanske nån dansk eller varför inte någon etablerad svensk tjej. Hade varit guld för att dra folk till läktarna..
Det behövs lite mer även utanför planen. Hela organisationen behöver byggas ut, arrangemangen behöver hottas upp, tränarstaben behöver utökas. Lennart Ebbinge har kört hela racet själv i år vilket gjort att, framförallt, de yngre tjejerna inte fått så mycket individuell gnuggning som vore önskvärt. Enligt insatta källor har det knorrats en del om detta i truppen.

Det pratas lite löst om ett närmare samarbete mellan KHK och IFK. En tanke finns att köra samarrangemang med dubbelmatcher. Om man gör det då och då är det säkert en kanonidé men damerna måste ändå i slutänden stå på egna ben alternativt att damverksamheten på sikt går fullt ut in i IFK. Jag har ingen aning om ett sådant intresse finns i jätteklubben.

Min slutsats är, om allt blir som förväntat, att KHK kommer att bli allt annat än en slagpåse nästa säsong i Elitserien. Om det sen över tid ska räcka för att bibehålla en hög klass på damhandbollen är beroende på flera faktorer. Klubbarna i regionen måste vara villiga att satsa på tjejerna vilket verkar vara lite sisådär just nu och klubbarna måste komma varandra närmare. Alla sitter på sin lilla kammare och snickrar på egna lösningar. Det håller inte i slutänden.

En stor fördel har KHK: handbollsintresset i regionen är massivt. Bara det kan räcka en bra bit!

Vi hörs igen och tills dess:

Ajö!

/Lasse


Tuoreimmat jutut