Cupin finaalipaikoista luvassa kunnon kisa

Miesten ja naisten Suomen cupit ratkotaan 20.-21.12. Riihimäellä Final Four-lopputurnauksessa. Lauantaina ohjelmassa naisten ja miesten välierät ja sunnuntaina on molempien sarjojen loppuottelut.

Suomen cupin status ja arvostus on monessa lajissa jäänyt viime vuosina varsin alhaiseksi eikä käsipallokaan ole tästä poikkeus. Panoksena on oikeastaan vain pokaali, mainetta ja kunniaa, sillä Europeleihin ei Suomesta ole pahemmin ollut viime vuosina tunkua. Cupiin on pakotettu mukaan kaikki pääsarjajoukkueet, alasarjajoukkueet ovat saaneet vapaasti ilmottautua mukaan. Käsipallon Suomen cup 2014 Etukäteisrankkauksen perusteella ensimmäiselle karsintakierrokselle osallistuivat heikoimmat joukkueet, loput tulivat mukaan miehissä neljännesvälieriin ja naisissa puolivälieriin.

Miehissä puolivälieriin selvisi seitsemän yhdeksästä liigajoukkueesta. Kaksi putosi leikistä arvan tuotua vastustajaksi toisen liigajoukkueen. Lähimpänä yllätystä oli divarissa pelaava Porvoon Akilles, joka oli puolivälierissä yllättää HIFK:n. Yksikään liigajoukkue ei hävinnyt tänäkään vuonna divarijoukkueille.

Naisten cupissa nähtiin yksi mojova yllätys kun divarin kärkijoukkue KyIF pudotti jatkosta sarjaporrasta ylempänä pelaavan Atlaksen. Yllätykseksi voisi myös lukea ÅIFK:n välieräpaikan SM-sarjan kärkijoukkueisiin kuuluvan SIF:n kustannuksella.

Vanhan sanonnan mukaan yllätykset ovat cupin suola, joten toivottavasti seuraavat arviot eivät ainakaan sataprosenttisesti muodosta täyttä totuutta…

Moraaliset loppuottelut jo välierävaiheessa

Itsenäisyyspäivänä suoritettu välieräparien arvonta toi kaksi mielenkiintoista otteluparia kun molempien cupien suurimmat suosikit osuivat vastakkain. Välieristä onkin lupa odottaa tiukempia tuloksia kuin loppuotteluista.

Miesten tuleva cup-mestari tulee suurella todennäköisyydellä otteluparista Cocks-Dicken. Liigassa vain keskinäisessä ottelussa pistemenetyksiin joutunut kaksikko on vahvasti ehdolla myös kevään SM-finaaleihin. Cocks nousee otteluparin, ja samalla cupin suurimmaksi voittajaehdokkaaksi paitsi kotikenttäedun, myös materiaalinsa takia. Vaikka riihimäkeläiset menettivätkin kaksi tärkeää pelaajaansa marras-joulukuun aikana, on Kaj Kekillä käsissään väkivahva ryhmä joka ammentaa päivittäin muita enemmän kokemusta ja rutiinia olemalla ainoa miesten Eurocupeihin osallistuva suomalaisjoukkue. Dicken häviää vastustajalleen erityisesti fysiikassa, mutta ex-Bundesliigapelaajana tunnettu valmentaja Björn Monnberg on onnistunut luomaan joukkueelleen vauhdikkaan pelityylin jota höystää maan paras maalivahtiosasto. Cocks ei tällä kaudella ole vielä kotimaiselle vastustajalle hävinnyt ja pahin mahdollinen paikka avaustappiolle olisikin kotikentällä Final fourin avauspäivänä.

Toisen otteluparin muodostavat vahvasti tähän kauteen satsannut Atlas Vantaa ja perinteikäs HIFK, jotka kumpikin on voittanut kauden keskinäisistä liigapeleistään yhden. Kumpikaan on tuskin kovinkaan tyytyväinen alkukauteensa joten finaalipaikka cupissa olisi hyvä piriste kohti kevään Play offeja. Atlas Vantaa hankki kesän aikana kymmenkunta uutta pelaajaa, joista varsinkin Balkanin maista saapuneilta olisi odottanut enemmän. Parhaaksi hankinnaksi on osoittautunut BK-46:sta siirtynyt laituri Sebastian Säkkinen. HIFK:n alkukausi oli täynnä merkillisyyksiä kun viime vuosien tutkapari Anderi Orel ja Sergei Glinca päättivät jättää palaamatta Helsinkiin. Seurajohto operoi tilalle serbi Nikola Zujicin, pomppuihmeen joka valittiin marraskuussa SM-liigan kuukauden pelaajaksi. Nuori ukrainalaismaalivahti Bogdan Klepa on myös erinomainen hankinta.

HIFK:n valtakausi koetuksella

Naisten SM-sarja on viime vuodet ollut vahvasti pääkaupunkijohtoinen. HIFK on päättänyt 12 kautta putkeen SM-finaaleissa ja Suomen cupissa menestys on ollut yhtä hyvä vuodesta 2006 lähtien. Vastustajaksi välieriin asettuu viime kevään finaalivastustaja Dicken, jonka menestys valmentaja Jani Vaskolan aikakaudella on ollut nousujohteinen. Dicken johtaa SM-sarjaa nyt puhtaalla pelillä ja on ainoana pystynyt kaatamaan sarjan suurimman ennakkosuosikin, vieläpä sen kotikentällä. HIFK johti Urheilutalossa pelattua ottelua parhaimmillaan kahdeksalla osumalla mutta jäätyi pahasti ja hävisi viime hetken maalilla 23-24. Suosikkia joukkueiden lauantaiseen otteluun on vaikea asettaa. Päivän kunto ratkaisee, siksi tasavahvoja joukkueet tällä hetkellä ovat.

Toisesta finaalipaikasta kisaavat KyIF ja ÅIFK, ja asetelmat ovat kohtalaisen selvät: SM-sarjapaikastaan viime kesänä luopuneet kirkkonummelaiset lähtee takamatkalta ja ÅIFK on suosikki, mutta cupin voittoon ei kummankaan rahkeet taida riittää. ÅIFK on pelannut SM-sarjassa yhteensä kolme ottelua HIFK:ta ja Dickeniä vastaan ja hävinnyt vähimmilläänkin 11 maalilla. Tästä otteluparista jatkoon etenevä saa olla tyytyväinen finaalipaikkaan.

Naisten Suomen cup-mestarit 2013 HIFK pyramidimuodostelmassa. Kuva: Touchdown.fi

Naisten Suomen cup-mestarit 2013 HIFK pyramidimuodostelmassa. Kuva: Touchdown.fi

Kuvat: Touchdown.fi

Lisää aiheesta

Suomen cupin loppuottelut 1974-2013

/JK

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset