Kenet maailmantähdistä sinä haluaisit nähdä Suomessa?

Suomen miesten maajoukkue palasi muutaman vuoden tauon jälkeen tasolle, jossa vastustajista voi sanoa jo etukäteen tietävänsä jotain, ja joiden uskoisi kiinnostavan myös suurta yleisöä. Pelaajan näkökulmasta on aivan eri asia miettiä tulevaa ottelua vaikkapa Tanskaa tai Kroatiaa, kuin Georgiaa tai Kyprosta vastaan.

#SuomiEM2016

Suomi käsipallon EM-kisoihin -”projektin” virallinen hashtag!

Suomalaiselle käsipalloilulle kausi 2013-14 on tarjonnut jo nyt paljon. Kansainvälisellä tasolla hieman paremmalla tuurilla ja ajoituksella meillä saattaisi nyt olla kaksikin edustajaa Bundesliigassa. Syksyllä Teemu Tammisen siirto HSG Wetzlariin oli erittäin lähellä, ja alkuvuodesta Mikael Källman oli ehdolla Frisch Auf Göppingenin päävalmentajaksi, häviten pestin vasta kalkkiviivoilla ruotsalaiskolleegalle Magnus Anderssonille.

Challenge Trophyn voittopokaali vuodelta 2010 ei oikeasti ole mitään verrattuna tähän!

Romanian pudottaminen lähes tyystin SM-liigapelaajista koostuvalla maajoukkueella oli temppu johon vaadittiin jotain määräänsä suurempaa. Källmanin onnistui paitsi luoda otteluihin taktiikka joka toimi, myös lietsoa joukkueeseen sellaista virtaa ja uskoa omiin kykyihinsä että Suomi-käsipallon suurin voitto yli vuosikymmeneen oli tosiasia.

Kansallisella tasolla SM-liigakin sai mukavasti profiilin nostoa juuri sopivasti Play offien alla. ÅIFK, West, Dicken ja Cocks näyttää potentiaalisen satunnaiskatsojan silmissä varmasti houkuttelevammilta kuin vielä viikko sitten.

EM-karsintalohkojen arvontakorit

Ykköskori:
Tanska
Espanja
Kroatia
Ranska
Serbia
Unkari
Slovenia
Kakkoskori:
Islanti
Saksa
Makedonia
Venäjä
Ruotsi
Valko-Venäjä
Norja
Kolmonen:
Itävalta
Tsekki
Montenegro
Slovakia
Liettua
Portugali
Hollanti
Neloskori:
Bosnia-Hertzegovina
Israel
Latvia
Sveitsi
Ukraina
Turkki
Suomi

28 maata arvotaan perjantaina 11.4. seitsemään neljän maan karsintalohkoon Varsovassa. Karsinnoista selviää lopputurnaukseen isäntämaa Puolan seuraksi 15 maata, jokaisen lohkon kaksi parasta sekä paras lohkokolmonen. EM2016-lopputurnaus pelataan 15.-31.1.2016.

Miten lähelle Puolanmatkaa Suomi sitten pystyy pelaamaan?

Maajoukkueen kapteeni Miro Koljonen, ex-maajoukkuepelaaja Olle Stenius ja pitkän linjan käsipallopersoona Jan Ruys kertovat millaisesta karsintalohkosta Suomella voisi olla saumoja jopa selvitä ensimmäistä kertaa ikinä miesten EM-lopputurnaukseen.

Miro Koljonen.  Kuva: touchdown.kuvat.fi

Miro Koljonen.
Kuva: touchdown.kuvat.fi

Olle Stenius

Olle Stenius

Jan Ruys

Jan Ruys

Toivo elää?

EHF Euro2016 Unelmalohko jolla se pienenpieni haave pysyisi elossa pisimpään näyttäisi Koljosen mielestä tältä: ”Ykköskorissa kaikki joukkueet ovat erittäin kovia, mutta jos noista joku pitäisi valita luulen, että ”heikoin” niistä on Slovenia. Kakkoskorista luulen, että ottaisin noista vaihtoehdoista mieluiten vastaan joko Makedonian tai Norjan. Kolmoskorin vaihtoehto on selvä. Liettuaa vastaan pelattiin vasta vähän aikaa sitten ja viime kerran tappiosta jäi sen verran hampaan koloon, että haluaisin päästä ottamaan heistä revanssia.”

Vuosina 2002-2010 50 maaottelua Suomen väreissä pelanneen Steniuksen unelmalohkossa pelaisivat Suomen lisäksi Koljosen myös mainitsemat Liettua ja Slovenia, sekä Valko-Venäjä. ”MM-karsinnoissa jo osoitettiin että Liettua on voitettavissa. Ykköskorissa ei helppoja maita löydy, mutta Slovenia on ehkä osoittanut eniten inhimillisiä merkkejä hävitessään edellisissä EM- ja MM-karsinnoissa itseään hieman huonoimmille joukkueille (Sveitsi, Valko-Venäjä ja Ukraina).” Kakkoskorista Stenius vetäisi Suomen lohkoon Valko-Venäjän. ”He ovat hyvin riippuvaisia Rutenkasta, kuten myös Makedonia Lazarovista, ehkä tästä syystä hieman ailahtelevaisia.”

Jan Ruysin mielestä Suomen kannalta parhaassa lohkossa olisivat Serbia, Norja ja Liettua: ”Serbia on mielestäni ykköskorista se joukkue joka sopisi parhaiten meitä vastaan. On isokokoinen muttei kauhean pahatapainen. Pakkikalusto ei ole niin paha kuin muilla ylärivin joukkueilla. Viiva ja laitapelaajat sen sijaan hyvinkin vaarallisia. Maalivahtiosasto hyvä muttei mahdoton. Norja selvästi helpoin vastus kakkosriviltä. Huomioitava kuitenkin että pelaa joukkueena hyvin, mutta tasaisissa otteluissa tulee usein paniikkihetkiä. Kolmosrivin joukkueita oli oikeastaan kaksi mahdollista. Slovakia ja Liettua. Valitsin Liettuan sillä tunnemme sen parhaiten ja viimeiset ottelut ovat olleet tasaisia. Slovakia on tehnyt nuorennusleikkauksen ja oli esimerkiksi Romaniaa vastaan heikohko.”

(Liian) isojen poikien joukossa?

Miro Koljosen mielestä parhaiten oman tason voisi mitata Tanskaa, Ruotsia ja Tsekkiä vastaan. ”Aloitetaan kakkoskorista. Sieltä haluaisin Ruotsin, koska nyt kun se kerrankin on mahdollista niin olisihan se hienoa päästä kohtaamaan aina yhtä rakas länsinaapurimme. Kovimmat joukkueet sisältävästä ykköskorista on todella vaikea valita, mutta luulen, että kallistun toisen pohjoismaan eli Tanskan suuntaan. Koska olisihan se aivan huikeata päästä pelaamaan sellaisia kavereita kuin Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rene Toft Hansen vastaan. Tsekki siksi että Filip Jicha on kolmoskorin ylivoimaisesti suurin tähti.”

Jos Stenius saisi valita lohkon jossa pääsisi kohtaamaan maailman ehdottominta kärkeä, Suomi mittaisi Ranskan, Saksan ja Tsekin. ”Nuorempien pelaajien mukaan Tanskassa on ehkä käsipallomaailman kirkkaimmat tähdet, mielestäni ne löytyvät edelleenkin Ranskan joukkueesta, Saksaa vastaan Suomen pelaajat pääsevät näyttäytymään mahdollisimman monen ammattilaisjengin managerin silmien edessä.” Tsekin Stenius valitsisi täsmälleen samoin kriteerein kuin Koljonenkin.

Ranska, Ruotsi ja Tsekki muodostaisivat Ruysin mielestä hienon kokemuksen. ”Ranska ja Ruotsi vetävät varmasti eniten yleisöä katsomoon ykkös- ja kakkosriviltä. Kolmannelta riviltä olikin sitten vähän vaikeampaa valita, sillä siinä ei ehkä ole niin vetävän seksikkäitä joukkueita suomalaisittain katsottuna.”

Täydellinen painajainen?

Se muodostuisi Koljosen uniin sanoista Montenegro ja Islanti. ”Ykköskorista valinta on vaikea, mutta sanotaan vaikka hallitseva Euroopanmestari ja Olympiavoittaja Ranska.”

”Painajaiskori? Urheilullisesti pahimman kokoonpanon muodostaisivat Itävalta, Islanti ja Espanja. Itävallalla ja Tsekillä parhaimmat joukkueet kolmannessa korissa mutta Itävallalta puuttuu Jichan kaltainen supertähti. Islanti taas on selkeästi pahin kakkoskorin maa. Espanjan sijaan voisi olla yhtä hyvin myls Tanska, Ranska tai Kroatia”, Stenius miettii lohkoa jossa luulisi Suomen kohtalon olevan kaikista tylyin.

Pahin mahdollinen lohko pitäisi sisällää paljon nähneen entisen kv. tuomarin ja delegaatin mielestä kaksi pahaa Pohjoismaata. ”Tanska ja Islanti pelaavat nopeata ja tehokasta hyökkäyspeliä, joka on varmasti Suomelle ”myrkkyä”. Sen lisäksi puolustus on liikkuva ja kivikova. Suomen tämän hetken joukkue on kyllä kokenut mutta ei tällä tasolla. Aukon löytäminen muurista voi olla työn ja tuskan takana. Itävalta on tekemässä kovaa tuloa, ja on mielestäni kovin vastustaja kolmosriviltä.

Erotuomarien ja miksei Delegaattien kannalta nämä ottelut ovat makeita. Jokaisessa tullaan taistelemaan pisteistä viimeiseen asti, ja se on ihannetilanne tuomarille. Joukkueet keskittyvät pelaamiseen ja tuomarit nauttivat siinä sivussa. Varsinaiset suurkisat ovat tietenkin jokaisen erotuomarin tavoite, mutta niissä pelin henki rassaa ehkä enemmän kuin karsintaotteluissa.”

Tähdet, tähdet!

Penkkiurheilijan unelmakattauksesa syksyllä 2014 alkavissa karsinnoissa nähtäisiin Suomessa pelaamassa Mikkel Hansenin ja Niklas Landinin Tanska, Karabaticin, Narcissen ja Abalon tähdittämä Ranska, Espanjan maailmanmestarit, tai vuonna 2013 maailman parhaaksi valitun Domagoj Duvnjakin Kroatia.

Kakkoskorista valinta osuisi tietysti Ruotsiin, joka muuten on Romanian vastustajana kesäkuussa pelattavissa MM2015-karsintaotteluissa, tai Saksaan, jossa nähtäisiin maailman tämän hetken paras laituri Uwe Gensheimer. Vuoden 2007 maailmanmestarihan karsiutui yllättäen edellisistä EM2014-kisoista, ja tiukkaa tekee pääsy 2015 MM-kisoihinkin sillä kesäkuun Play offeissa pitäisi pudottaa Puola. Pelaajille ainakin yhdenlaisen elämyksen toisi varmasti Makedonia, jonka fanaattinen kotiyleisö lienee Euroopankin mittapuussa vailla vertaa.

Kolmoskorista toivelistalla olisi Tsekki. Ei ehkä muuten herätä suuria intohimoja, mutta Filip Jicha Energia Areenalla kyllä kiinnostaisi varmasti monia. Tuloksellisesti parhaat mahdollisuudet Suomella olisi varmasti Liettuaa, Portugalia tai Hollantia vastaan, mutta niissä ei suuren maailman tähtiä juurikaan vilistä.

EM-karsintojen lohkoarvonta perjantaina 11.4. kello 12:30 >
EM2016 viralliset kisasivut >
EM2016-karsintojen tulokset (EHF) >

http://www.youtube.com/ehfeuro
http://pol2016.ehf-euro.com/

/JK

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset