Suomalaista huippukäsipalloa ajetaan pala palalta alas

Kuukauden takaisen P94-toiminnan lopettamisen päälle viikatteen alla on nyt naisten maajoukkue.

1210-1240955295Hn8Q Herää kysymys miten tämä on mahdollista? Miksi ja miten tähän tilanteeseen on ajauduttu? Millä perusteella Olympiakomitea eväsi käsipallolta tukensa? Onko liitolla muita tuloja kuin avustukset? Paljonko edellisiltä vuosilta on jäänyt kurottavaa? Keiden vastuulla on liiton varainhankinta ja kuinka siinä on onnistuttu? Kuinka varoja on suunniteltu hankittavan jos ei kohta ole mitään mitä myydä?

Siinä vain muutama kysymys joihin käsipalloväki kaipaisi vastauksia.

Raha- ja resurssipulan taakse on aina helppo piiloutua. Oikeampi ratkaisu olisikin miettiä mistä saataisiin varat jolla nuoria pelaajia motivoiva toiminta saadaan turvattua, ja samalla olla torppaamatta kaikkia niitä yrityksiä kehittää toimintaa joita ei suoraan ohjata liiton toimistosta.

Tällä hetkellä T96- ja P96-maajoukkue saavat elää veitsen terällä joutuessaan odottamaan väistämätöntä ilmoitusta toiminnan päättämisestä. Heikot perusteluyritykset jo P94-joukkueen kohdalla menestyksen puutteeseen oli lähinnä huvittavia. Käsi sydämellä, tietääkö kukaan mitä tavoitteita ikäkausimaajoukkueille oikeasti on asetettu?

Menestystavoitteiden sijaan luulisi että tavoitteena olisi saada aikuisten maajoukkueisiin ja liigoihin laadukkaampia ja kokeneempia pelaajia jotta taso hiljalleen nousee? Onko täysin unohdettua että 1990- ja -92-syntyneiden maajoukkueiden pelaajat, kuten jo muutama 94:kin, on tällä hetkellä sekä maajoukkueen että SM-liigan ja -sarjan tason nostajia? Onko Suomen tasoisella käsipallomaalla varaa olla käyttämättä yhtään kansainvälistä tilaisuutta hyväkseen?

Ote liigalisenssihakemuksesta

1.3. Mediaoikeudet
Hyväksymme sen, että kaikkien järjestämiemme Suomen Käsipalloliiton alaisiin kilpailuihin kuuluvien otteluiden mediaoikeudet ovat Suomen Käsipalloliitolla ja sitoudumme olemaan tekemättä erillisiä mediasopimuksia ilman Suomen Käsipalloliiton lupaa. Suomen Käsipalloliitolla on oikeus tehdä mediasopimus haluamansa tahon kanssa kaikista käsipallon SM-liigan ja muiden Suomen Käsipalloliiton järjestämien sarjojen otteluista.

Oma lukunsa on sitten vielä Sportsgroundille pari vuotta sitten myydyt mediaoikeudet. Sopimus, jonka arvosta kukaan ei ole suostunut sanomaan mitään, ja joka itsessään estää mm. seurojen itse kuvaamien videoiden julkisen esittämisen esim. kotisivuillaan. Videoiden, jotka velvoitetaan kuvaamaan jotta vain kyseisen ottelun vastustaja saisi sen käsiinsä. Kenen etuja se vaalii?

Miesten maajoukkue pääsee ensi syksystä pelaamaan mm. lajin maailmanmestaria vastaan. Kentällä kiertää jo paha aavistus että tämäkin tilaisuus tuoda lajia parrasvaloihin Suomessa tärvellään kaikessa hiljaisuudessa. Jostain syystä tuntuu jo vastustajia (Espanja, Saksa ja Itävalta) katsellessa että menestyspaineita ei tälläkään maajoukkueella ole…

Näistä päätöksistä ei seuraa mitään hyvää kenellekään. Nuorten maajoukkueiden toimintaa ei voida näin pitkäjänteisesti kehittää. Jokainen junnu joka miettii tulevaisuuttaan huomaa että käsipallon kohdalla Huipulle tähtäävän käsipallopelaajan urapolku viekin umpikujaan.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset