Käsipalloa Jyväskylässä

Käsipalloa on pelattu nyt Jyväskylässä kohta yhden kauden verran. Miten kaikki alkoi?

Allekirjoittaneen käsipallon fanittaminen on huvittanut keskisuomalaisia jo vuodesta 2004 lähtien, jolloin muutto Riihimäeltä Jyväskylään valtion pitkän leivän perässä oli tosiasia. Alussa vieroitusoireet pysyivät kurissa säännöllisin väliajoin Cocksin ja maajoukkueen peleihin toteutettujen fanimatkojen avulla. Viimeistään Cocksin aloitettua Baltian Liigan pelit ja fanimatkojen alettua kestää kolmesta neljään päivää ympäri Baltian maita alkoivat monet epäilemään mielenterveyttäni.

Samoihin aikoihin kun Cocks aloitti Baltian Liigan alkoi Cocks-fanien keskuudessa keskustelu oman höntsäporukan aloittamisesta. Sanoista tekoihin siirryttiin vuonna 2010, jolloin pidettiin Cocks-fanien ensimmäiset käsipalloharjoitukset. Pekka ”Cande” Lappalaisen opastuksella enemmän katsomon puolella aikaa viettäneet käsipalloihmiset aloittivat innokkaan tutustumisen vauhdikkaan lajin saloihin. KuMuRi:ksi nimetty joukkue pelasi voittoisan harjoitusottelun Hyvinkään SCH:ta vastaan vielä samana kesänä ja ilmottautui mukaan käsipallon 3.divisioonaan. Itse roikuin toiminnassa mukana parhaani mukaan. Välimatka Jyväskylästä ja oma salibandyharrastus vain verottivat turhan paljon osallistumismahdollisuuksia. Fakta oli kuitenkin se, että käsipalloa oli pakko vielä päästä jollain tavalla enemmän pelaamaan.

2012 Helmikuussa Suomen Käsipalloliitto ja JJK:n silloinen suurmies Joni Vesalainen järjestivät Jyväskylässä HIFK:n ja Cocksin välisen miesten SM-liigaottelun. Ottelua edelsi School Tour-toimintaa sekä Happeen ja JJK:n välinen näytösottelu. Ansiokkaan mainostyön ansiosta jenkkifutisseura Jaguaarien puheenjohtaja Reo Landen ilmoitti olevansa valmis ottamaan organisaationsa alaisuuteen käsipallojoukkueen, joka osallistuisi miesten 3.divisioonaan. Itse kuulin näistä virityksistä kautta rantain huhuja ja tiedustelin aktiivisesti Jaguaarien toiminnassa mukana olevalta ystävältäni huhujen todenpitävyyttä. Hän lupasi asiaa selvitellä ja jo seuraavalla viikolla kertoi huhujen olevan totta. Otin yhteyttä niin Reo Landeniin kuin käsipalloliittoonkin ja kerroin olevani valmis ainakin pelaamaan ja tarvittaessa myös valmentamaan, jos projekti toteutuu.

2012 kesällä aloitettiin pelaajien rekrytointi Keski-Suomen ensimmäiseen käsipallojoukkueeseen. Harjoitukset oli tarkoitus aloittaa viimeistään elokuun loppupuolella. Alusta asti sovittiin että kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan ja tarkoitus ei ole tehdä hammasta purren menestystä hakevaa ”ylikylän” joukkuetta. Joukkueen nimi ”Puuman Metsästäjät” henkii myös vahvaa kieli poskessa meininkiä. Aika pian oli pitkälle toistakymmentä nimeä ilmottautuneena mukaan. Joukosta löytyi kaksi saksalaista joilla molemmilla oli kokemusta lajista. Myös kaksi Granin maineikkaan käsipallokoulun kasvattia löytyi Jyväskylästä. Tähän kun lisättiin muutama vesipalloilija, pari jenkkifudaria Jaguaareista, Ultimaten maajoukkuemies, lentopalloilijoita, futsalmaalivahtia ja potkunyrkkeilijöitä oli kirjava joukko valmis tekemään historiaa.

Ensimmäisiä harjoituksia jouduimme odottamaan aina syyskuulle asti, koska Adidas sähläsi pallotoimituksen kanssa. Treenamisen pyörähdettyä käyntiin oli alusta alkaen selvää että koko joukkue on sitoutunut innokkaaseen harjoitteluun, eikä pelkällä kaksi kertaa viikossa toteutetulla pelailulla tämän joukkueen kehittymisnälkää pidettäisi kurissa.

Kun ympäri Jyväskylää alkoi kuulumaan puheita aloitetusta käsipallotoiminnasta, osoitti kaupunki miksi sitä kutsutaan Suomen urheilupääkaupungiksi. Yle-Keski Suomi, Radio Cityn paikallistoimitus ja Keskisuomalainen halusivat tehdä jutut toiminnasta ja näiltä osin auttaa joukkuetta pelaajien hankinnassa. ”Mediahypetyksen” ollessa vahvimmillaan joutui osalle myymään jo ”ei oota” harjoituksiin pääsyn suhteen. Löytyipä Jyväskylästä kaksi Jugoslavian nuorisomaajoukkueissa pelannutta kaveriakin. Valitettavasti herrat eivät toimintaan ehdi sitoutumaan, mutta kokemus mitä heillä muutamissa harjoituksissa oli tarjota teki kyllä kaikkiin vaikutuksen. Kaverukset olivat kuulemma yrittäneet 1990 luvulla Suomeen muuttaessaan aloittaa käsipallotoimintaa Jyväskylässä huonolla menestyksellä. Missä nyt mentäisiinkään jos tuon tason pelurit olisivat homman saaneet käyntiin.

Koska joukkueesta löytyi entuudestaan jo jonkin verran käsipallokokemusta tavoitteiksi asettiin Final Four-paikka, joka edelleen on mahdollinen. Tätäkin tärkeämpi tavoite oli saada uusille harrastajille kokemusta ja onnistumisen tunteita käsipallon parissa. Tässä tavoitteessa ollaan onnistuttu erittäin hyvin. Kiitos siitä kuuluu innokkaasti harjoitelleille pelaajille.

Nyt kauden ollessa loppusuoralla ja koulujen lukukaudet päättymässä on Puuman Metsästäjät suurimman haasteensa edessä. Monta pelaajaa kauden aikana jo pienentyneestä ringistä on vaihtamassa paikkakuntaa kesän aikana. Allekirjoittanut ei pysty sitoutumaan enään samalla intensiteetillä joukkueen managerointiin, joten vallanvaihtoa tullaan tällä suunnalla harjoittamaan. Tähän kun lisätään nykyisen kotisalimme Huhtaharjun koulun pois purkaminen ja muiden hallien nihkeä suhtautuminen pihkan käyttöön, on kesän aikana töitä tehtävänä.

Pelaajia mahtuu rinkiin lisää ja lajista kiinnostuneet keskisuomalaiset ovat tervetulleita mukaan! Torstaisin ja sunnuntaisin mennään Huhtaharjun koululla ainakin huhtikuun loppuun asti.

Jyväskylän Jaguaarit / Käsipallo
Puuman Metsästäjät
Pelaajavalmentaja Jarkko Rajala

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset