Rodeo getting ready for Belgrade

Naisten MM2013 Serbiassa Käsipallon suurtapahtuma, Naisten 2013 MM-kisat, ovat jo viikon verran olleet käynnissä Serbiassa. Alkulohkon otteluista on yksi kierros pelaamatta, ja jyvät on jo tässä vaiheessa karsittu akanoista. Mitään mullistavaa ei tähän asti ole tapahtunut. Eurooppa jyllää yhä edelleen käsipallomarkkinoilla ja muut tulevat monta askelta perässä. Kapuloita eurooppalaisten rattaisiin yrittävät työntää Brasilia Pan American, Etelä-Korea Aasian ja Angola Afrikan alueilta. Sunnuntaina alkavissa pudotuspeleissä mukana on kaksitoista maata Euroopasta. Kaikki mukana olevat Euroopan maat raivasivat itsensä jatkoon, eikä se tehnyt edes tiukkaakaan.

Tähänastisista peleistä yksi huomio on tuotava esille. Kisojen ylivoimaisimmat pelaajat seisovat tolppien välissä. Monilla mailla on todella mahtavia maalivahteja heittää kentälle. Enemmän kuin yksi ottelu on ratkennut loistavaan maalivahtityöskentelyyn. Moni veskari on myös pitänyt joukkuettaan pystyssä kun pelissä on ollut tuskaisia hetkiä. Muuten ottelut ovat tasoltaan olleet hyvin entisen kisojen kaltaisia. Ehkä naisilla on, varsinkin puolustuspäässä, fyysinen kontaktipeli tullut astetta kovemmaksi. Tämän ovat varmasti vaistonneet hyökkäyspään viivapelaajat. Liikkumistila on ollut vähäistä, ja kun on jonnekin päässyt, niin hyvä jos oma pelipaita on ehtinyt pysyä perässä.

Onko näissä kisoissa selvää ennakkosuosikkia? Rodeo ei ainakaan lähde sitä tällä kertaa ennustamaan. Mestariehdokkaita on usean eurooppalaisen maan lisäksi Brasilia ja mahdollisesti Etelä-Korea. Näiden ehdokkaiden keskinäiset ottelut voivat päättyä ihan miten tahansa. Paljon on siitä kiinni mikä on alkulohkon sijoitus. Kahdeksan parhaan joukkoon pääseminen tapahtuu niin että neljä parasta alkulohkoista A ja B kohtaavat toisensa sijoitusten mukaan, ja samoin edetään lohkojen C ja D:n osalta.

Siitä voidaan lähteä että Maailmanmestaruutta puolustaa Norja. Maa on edelleen suuri suosikki, mutta nähdyissä alkulohkon otteluissa Norjan koneisto käynnistyy vasta toisella puoliajalla. Maalivahti pitää joukkueen pelissä mukana ensimmäisellä puoliajalla jos on pitääkseen. Hallitseva Euroopan mestari on Montenegro. Ranska näpäytti mestareita sitkeällä puolustamisella ja voitti maalilla. Hyökkäyspää montenegrolaisilla on onnahdellut tähän mennessä. Pelin on tultava monipuolisemmaksi, mikäli mielii olla finaalissa.

Suosikkeihin lukeutuu myös jo yllä mainittu Ranska, mutta mutta… Puolustus pitää, maalivahtiosasto on huippuluokkaa, mutta hyökkäyspeli on jotenkin kankeaa ja hidasta. Ryhdistäytymistä on tapahduttava roimasti, jos halutaan saada se aurinkoisin paikka. Tanska on usean vuoden ajan ollut kestosuosikki mestaria etsittäessä, ja niin on tälläkin kertaa. Kestääkö tanskalaisten korvienväli paineet, on se oleellinen kysymys. Vikkelää Espanjaa ei sovi missään nimessä unohtaa. Heillä on niin Lontoon Olympialaisista kuin Brasilian MM-kisoista pronssia. Espanjalla on ollut alkulohkon otteluissa ongelmia maltin kanssa. Kunhan saavat sen hallintaan niin mahdollisuudet paranevat huomattavasti.

Mustia hevosia Euroopan puolelta ovat Saksa ja Puola. Varsinkin Puola on esittänyt virkistävää käsipalloa, mutta tuleeko kokemattomuus esteeksi. Saksalla on ollut ehkä kisojen helpoin alkulohko, joten peli puolivälierässä antaa vasta todellisen kuvan joukkueen tasosta. Muista maanosista pyrkii pakkaa sekoittamaan Brasilia ja Etelä-Korea. Korean naisiin Rodeo ei jaksa uskoa, mutta Brasilia saattaa sotkea pisteiden jakoa huomattavasti. Brasilialaisilla on reilu kentällinen ja valmentaja ”eurooppalaisia”, joten tuntuma vanhan mantereen pelityyliin on olemassa. Tästä on varmasti paljon hyötyä. Aika näyttää riittääkö tuon reilun kentällisen kunto joka otteluun.

Tulevana sunnuntaina se todellinen voimainkoetus alkaa. Jokainen ottelu on taistelua ”elämästä ja kuolemasta”. Anteeksi ei anneta eikä sitä saada. Vain voitolla päästään eteenpäin. Mahtava meininki odotettavissa. Toisin sanoen, nenä kohti Belgradia ja menoksi.

Cheers Rodeo

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset