Naisten MM-kisat Brasiliassa 2.-18.12.2011

Parte 1

13.12.11
IHF World Championship 2011 BrazilOlá Sao Paolosta.

Rodeo on nyt sellaisessa ympäristössä seuraamassa käsipalloa, jossa ei luullut aikanaan koskaan olevan. Niin se on vain tämäkin laji asettunut Brasilian maisemiin. Ja se on tietysti lajimme kannalta myönteistä. Tämä on maa jossa jalkapallo on jumalaakin korkeammalla, joten kovasti saavat paikalliset käsipallon ystävät tehdä työtä lajinsa eteen. Yleisöä täällä Ibirapuera Gymnasiun hallissa saisi olla enemmän. Ei ole oikein lajille kunniaksi että halliin, joka vetää 10200 katsoja, saapuu vain kourallinen. Onhan sentään kyse naisten MM-kisoista. On jännä nähdä kuinka paljon Brasilian naiset vetää illan viimeisessä ottelussa. He voittivat kuitenkin oman alkusarjalohkonsa puhtaalla pelillä.

Alkusarjat on siis pelattu ja mitalitaistoihin menivät ne maat joita oikeastaan jo ennakoon arveltiin. Ehkä suurin jytky oli se että Saksa ei sinne päässyt. Siitä ei varmaankaan tule kotona pään silitystä. Jo toiset kisat peräkkäin missä Saksan naiset kompuroivat pahan kerran. Saman tien on kuitenkin todettava että saksalaisilta oli monta pelaajaa jo kisoihin lähdettäessä loukkaantuneena. Iloinen yllätys, ja järjestäjien kannalta loistava asia, on Brasilian naisten hyvä panos. Pitkä leiritys Itävallassa ja 8 pelaajaa Itävallan Hypobank joukkueessa varmasti auttavat menestymisessä.

Sunnuntaina ja maanantaina pelattiin sitten President’s Cup. Tässä pelasivat kaikkien alkulohkojen 5:ksi ja 6:ksi sijoittuneet joukkueet. Taisteltiin paikoista 17 – 24. Kun näitä eilisen ja tämän päivän otteluja katseli niin ei niistä paljon käteen jäänyt. Taso ei hurmannut ja hienouksilta säästyttiin. Teknisiä virheitä viljeltiin. Turhan paljon tällä tasolla. Kyllä tähän Cupiin Suomenkin naiset mahtuisivat ja jopa otteluita saattaisivat hyvinkin voittaa. Mutta, mutta…. ikävä kyllä asutaan väärässä maanosassa.

Saksa sai Mustafalta President’s Cupin pokaalin ja oli kisojen 17. Viimeisessä ottelussa Tunisiasta ei ollut vastusta. Ottelu päättyi 33 – 25. Tunisialaiset yrittivät hangoitella vastaan noin 45 minuuttia, mutta sitten tuli seinä vastaan. En sitten tiedä kuinka innokkaasti saksalaiset loppujen lopuksi suoritukseensa panostivat. Vähän turhautuneelta heidän lotteensa vaikutti.

Että tällaista täältä kesäisestä Sao Paolosta tällä kertaa, ja pudotuspelejä odotellessa. Adeus Rodeo.

Parte 2

13.12.11
IHF World Championship 2011 BrazilTchau Brasilia!

Näin on pakko aloittaa, onhan Brasilian naiset 8 parhaan joukossa.

Rodeo pahoittelee tiedonkulun pätkätoimintoa. Bittisensuuri ei päästänyt täältä pallon toiselta puolelta koko juttua läpi, joten yritetäänpä uudestaan.

Nyt alkoivat näissä naisten MM-kisoissa julmat vaiheet. 16 parasta maata pelasivat siitä kuka pelaa 8 parhaan joukossa. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin voittaa tai lähteä kotiin. Tämä pudotusleikki alkoi jo eilen neljän ottelun verran, ja niistä selvisivät jatkoon Angola, Venäjä, Norja ja Espanja. Tänään pelattiin loput neljä ottelua ja täällä Sao Paolossa Ranska ja Brasilia selvisivät jatkoon. Kaksi muuta selviytyjää ovat Tanska ja Kroatia. Pohjoismaat vielä kahden maan voimin mukana. Ruotsi ja Islanti saavat pakata tavaransa ja lähteä kotikulmille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Eilispäivän ensimmäinen pudotuspeli oli Ruotsi vastaan Ranska. Svea-mamman tyttärillä oli väkevä lähtö otteluun. Aivan erilainen ote kuin alkulohkon peleissä. Peliin oli saatu vauhtia ja yritystä ihan toiseen malliin kuin aikaisemmin. Puolustus piti ja itseluottamus kasvoi minuutti minuutilta. Viiden pelatun minuutin jälkeen johto oli 4 – 2. Ranska sai tämän jälkeen hetkeksi kuviot pelaamaan ja pääsikin 11 minuutin jälkeen tasoihin. Tämä ei kuitenkaan ruotsalaisia hätkäyttänyt, vaan tiivistettiin puolustusta ja tarkennettiin hyökkäystä Tuloksena jälleen parin maalin johto. Ranskan naiset hermoilivat, tuli käsittämätön määrä harhasyöttöjä. Ruotsalaiset repivät ranskalaisten puolustuksen viivalta väkisin auki ja laidoista onnistuttiin hyvällä prosentilla. Tauolle siirryttiin ansaitussa ruotsalaisjohdossa 15 – 12.

Toinen erä alkoi samaan malliin mihin ensimmäinen päättyi. Naapurimaan naisilla oli mahtava fiilis ja peli luisti. 11 minuutin kohdalla turvallinen neljän maalin johto. Sitten tapahtui aivan yllättävä käänne. Ruotsalaisten vauhti hidastui. Ranskalaiset saivat puolustuksen tiiviiksi. Viivahyökkääjät pidettiin kurissa. Ranskalaisten hyökkäystyöskentely parani hetki hetkeltä. 16 minuutin kohdalla Ruotsin johto oli enää kaksi maalia. Jostain syystä ruotsalaiset hyytyivät aivan totaalisesti. Hyökkäyspää jämähti seisontapeliksi ja puolustus ei jaksanut pitää ranskalaisia kurissa. Heitot Ranskan maalia kohti olivat voimattomia, eikä maalivahdilla ollut vaikeuksia torjunnoissa. Reilun 17 minuutin jälkeen peli oli tasan ja ruotsalaiset olivat heittäneet pyyhkeen kehään. Ranskalaiset menivät tämän jälkeen karkuun eikä ruotsalaiset mahtaneet sille mitään. Lopputulos 26 – 23 Ranskalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mikä oli moisen romahduksen syy. 40 minuuttia pelataan kuin enkelit. Puolustus on kuin muuri. Hyökkäys on liikkuvaa ja toimivaa. Joukkuehenki hipoo katon rajaa. Sitten yht’äkkiä kaikki romahtaa. Pettikö ruotsalaisten kunto? Eikö valmennuksella ollut suunnitelma B:tä?? Oliko pitkä turnaus aiheuttanut loukkaantumisia liikaa???. Vastauksia on niin monta kuin on vastaajiakin. Käsipallossa kaikki on mahdollista.

Sao Paolon toinen pudotuskamppailu pelattiin illan jo ehtiessä pimeäksi. Nyt tuli nähtyä Brasilian joukkue ensimmäistä kertaa toiminnassa. Vastaan asettui Norsunluurannikon joukkue. Pelistä huomasi että oppia oli hankittu Euroopasta. Brasseilla oli 8 Itävallassa pelaavaa naista ja Norsunluurannikolla vähintään saman verran Ranskan sarjoissa pelaavia ja ranskalainen päävalmentaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ottelua hallitsi Brasilia alusta lähtien. Hitaasti mutta varmasti kasvatettiin etumatkaa vasustajiin. Norsunluurannikko yritti ensimmäisellä puoliajalla pyristellä vastaan, mutta tehtävä oli liian suuri. Kun kaiken lisäksi Norsunluurannikon maalitykki Mambo oli edellisissä peleissä tuhlannut suurimman osan ruudistaan, niin joukkueen teho oli kateissa. Tämän lisäksi Brassien maalivahti oli hyvässä vireessä ja torjui aikamoisen määrän maaliin suuntautuneista heitoista. Lopputulos 36 -22 Brasseille vastasi täysin ottelun kulkua.

Rodeo ei oikein saanut vielä selvää kuvaa Brasilian naisten mahdollisuuksista jatkossa. Tämä ottelu oli sekava ja vastustaja väsähtänyt. Mitä tapahtuu kun vastustajan puolustus on kovaa ja fyysistä? Kestääkö Brassien kantti? Saadaanko hyökkäyskuviot toimimaan yhtä helposti kuin tähän asti? Annetaan kuitenkin isäntämaan iloita siitä että oma joukkue on 8 parhaan joukossa.

Tiistai onkin sitten lepopäivä näillä kulmilla. Keskiviikkona nähdään ketkä neljä pelaavat paikasta auringossa. Siihen asti adeus. Rodeo

Parte 3

14.12.11
IHF World Championship 2011 BrazilOn tämä vaan niin metka kaupunki että muutaman kilometrin matka hotellista hallille kestää aamupäiväliikenteessä vajaan tunnin. Kertovat että asukkaita Sao Paolossa on noin 13 miljoonaa ja autoja 10 miljoonaa. Uskottava se on, sillä oli sitten aamu, päivä tai ilta niin kadut vilisevät moottoriajoneuvoja. Jonottaa saa liikenteessä aina parinsadan metrin välein. Mutta ei välitetä siitä.

Pohjoismainen käsipallo näytti tänään missä kaappi seisoo. Niin Tanska kuin Norja taistelivat itsensä neljän parhaan joukkoon. Siitä on mukava jatkaa. Kun kaikenlisäksi Espanja voitti maalilla Brasilian, niin Eurooppa jyllää näissä karkeloissa.

Tästä päivästä lähtien loput MM-kisojen ottelut pelataan sitten Sao Paolossa. Päivän ensimmäinen koitos oli Ranska vastaan Venäjä. Heti on todettava että se oli todella hyvä ottelu. Kaksi saman tasoista joukkuetta. Se joka teki vähemmän virheitä oli niskan päällä. Ottelu alkoi hyvin tasaisessa merkeissä. Tuomarit sallivat kovan mutta reilun pelaamisen ja sikailut poistettiin armotta. Naista otettiin, pallo liikkui ja pilli soi Tämä oli peliä mistä Rodeokin tykkää. Venäjä oli alkuminuutit varmempi mutta ei koskaan päässyt Ranskaa pakoon. Vajaan 13 minuutin kohdalla oli ranskalaisten vuoro mennä maalin johtoon. Tämä johtoasema säilyikin erätauolle lähdettäessä. Ranskalaisilla oli 24-26 minuutin kohdalla loistava mahdollisuus repäistä isompikin rako vastustajaan, sillä venäläisillä oli kaksi pelaajaa yht’aikaa jäähyllä. Neljä alkeellista mokaa oli ranskalaisten saalis siltä jaksolta. taukotulos 12 – 13 Ranskalle.

Toinen erä oli Ranskalta vahvaa pelaamista. Aika nopeassa tahdissa ranskalaiset saivat eron kolmeen maaliin. Venäjä ei kuitenkaan luovuttanut. Sinnikkäästi yritettiin pysyä perässä. 20 pelatun minuutin jälkeen ranskalaisilla oli jo tukeva viiden maalin johto. Tämän jälkeen fransmannittaret alkoivat varmistella voittoaa, ja se oli todella kostautua. Venäjä päästettiin turhan lähelle. 25 ja puoli minuuttia pelattu ja ero enään kaksi maalia. 27 minuutin kohdalla eroa 1 maali. Tähän saumaan Ranska sai aikamoisen säkämaalin, mutta se oli ratkaiseva. 60 minuutin jälkeen hallittseva maailmanmestari oli kaadettu luvuin 23 – 25.

Mikä oli Ranskan ase? Edellispäivän ottelu ei tällaista muutosta ennustanut. Ranskalaiset olivat hyvin tarkkaan tutkineet Venäjän hyökkäyspeliä videolta. Puolustus osasi erittäin tarkkaan lukea venäläisten kuviot. Itänaapurimme hakkasi päätään ranskalaiseen muurin, mutta ei saanut sitä murrettua. Hieno peli ranskalaisilta ja ansaittu semifinaalipaikka.

Iltapäivän seuraavassa pelissä Tanska kohtasi Angolan. Tämä Afrikan edustaja oli uusi tuttavuus, ja hiukan epävarma olo oli siitä mihin nämä mustat naiset pystyvät. Alku olikin tanskalaisille aikamoista tervan juontia. Kuuden minuutin paikkeilla Angola johti peliä 2 – 1. Tämän jälkeen Tanska sai juonesta paremmin kiinni ja otti muutaman maalin johtoaseman. Mitenkään vakuuttavaa ei Tanskan peli missään vaiheessa ollut. Pallon saaminen vastustajan maaliin oli työn ja tuskan takana. Saattaa olla että Angolan pelityyli oli sellaista mihin ei oikein keksitty lääkettä. Vikkeliä jaloistaan nuo tummat naiset Afrikasta olivat. Puoliaikatulos kuitenkin positiivinen Tanskalle 11 – 15.

Eikä peli toisella puoliajalla miksikään muuttunut. Tanskalla oli jatkuvia vaikeuksia. Saamattomuus kuvaa parhaiten heidän toimintaansa kentällä. Toisen erän puolessa välissä Angola oli pinnistänyt itsensä jo maalin päähän. Onneksi tanskalaiset saivat loppuminuuteilla sen verran ryhtiä suorituksiinsa että korjasivat 23 – 28 voiton kotiin. Oliko suhtautuminen vastustajaan täysin väärä? Asenteessa oli toivomisen varaa. Kyllä Tanska parempi joukkue oli, mutta viimeistelytaito ja tahto oli kateissa. Tällaisella pelillä ei Tanska ole loppuottelussa. Iloitkaamme kuitenkin siitä että pohjoismaista väriä on semeissä.

Järjestyksessä kolmas ottelu Sao Paolossa oli Norjan ja Kroatian kesken. Jännitys oli siinä saataisiinko toinen edustaja Pohjoismaista neljän joukkoon. Ottelu oli alkuhetkistä lähtien rumaa. Repimistä ja vääntämistä. Otteluun määrätyt erotuomarit eivät olleet tehtäviensä tasolla. Harvemmin tässä on erotuomareita arvosteltu, mutta tämä ottelu oli Qatarin miehille liian kova. Heitä ei sovi asiasta syyttää, vaan kisaorganisaation erotuomarimääräyksiä tekevää tahoa. Varmaa on kuitenkin se että pelaajien mustelmasaldo lisääntyi aikalailla. Itse ottelussa edettiin reilut 20 minuuttia tasaisissa merkeissä. Tämän jälkeen Norja laittoi isomman vaihteen päälle ja nappasi 7 maalin johtoaseman. Kroatia pääsi loppuhetkillä numeroita kaunistelemaan niin että puoliaikatulos oli 12 – 16 Norjalle.

Toisen puoliajan alku toi kentälle ryhdistäytyneemmän Kroatian ja jäähyillä istuvan Norjan. Kroatia pääsi kaventamaan sen verran että oli jälleen pelissä mukana. Norja havahtui ja otti järjen käyttöön. Muutamilla nopeilla kontrilla saatiin rauhoittava 8 maalin johto. Tehomoottorina toimi norjalaisten Heidi Löke. Tämä nainen ei kyllä itseään paljon säästele. Joka tilanteeseen mennään täydellä panostuksella ja vähän enemmänkin. 20 minuutin nurkilla Kroatian naisilta oli halu mennyt ja päät olivat pahasti painuksissa. Helppo puoliaika Norjalle. Norja semeihin tuloksella 30 – 25.

Illan viimeinen ottelu, ja kyse pääseekö Brasilia ottelemaan mitalesita. Ensimmäisen kerran yleisöä hallissa kohtuullinen määrä. Tämä toikin jo jonkinlaista tunnelmaa. Muuten täällä on huopatossutehdasmeininki hallinnut ilmapiiriä. Brasilian vastustajana Espanja. Espanja sai otteluun salama-alun. Vajaa neljä minuuttia pelattu ja johto 4 -0. Brassien spasmat ihan sekaisin. Hitaasti mutta varmasti brasilialaiset saivat kuitenkin kerättyä rivit ruotuun ja peli oli 13 minuutin kohdalla tasan. Tästä jatkettiin tasaisesti ja taukotulos oli 19 -17 Espanjalle.

Jälkimmäinen puolisko alkoi Brassien hallinnalla. 6 minuutin kohdalla peli oli tasan ja pian sen jälkeen Brasilia siirtyi johtoon. Brasilialaisten taktiikkana oli jäädyttää ja hidastaa peli kävelyvauhtiin. Espanja meni tähän mukaan ja ottelusta tuli harvinaisen tylsä. Hyökkäykset pyrittiin pelaamaan varman päälle ja virheitä koetettiin välttää. Espanjan peliä tämä varmasti häritsi jonkin verran, sillä he harrastavat yleensä iloista ja nopeata rytmiä otteissaan. Jännäksihän se meni maalien suhteen mutta taso siitä kärsi. Loppujen lopuksi Espanjalla oli parempi tuuri ja vei itsenä semifinaaliin maalein 27 – 26.

Neljä Euroopan edustajaa mitalipeleissä ja kaksi niistä Pohjoismaista. Paremmalla onnella Brasilia olisi ollut mukana. Brassien puolesta on sanottava, että kyllä he olivat paikkansa 8 parhaan joukossa ansainneet. Neljän joukossa oleminen ei ollut haaveajattelua. Toivotaan että kehitys tässä maassa tästä etenee. Edessä siis jännittävät semit jotka pelataan perjantaina. Että tällainen päivä oli tänään. Adeus Rodeo

Parte 4

16.12.11
IHF World Championship 2011 BrazilTänään jälleen päivä paistaa Sao Paolossa. Lämpöä kolmisenkymmentä astetta ja tekisi mieli lähteä beachille Santosiin. Toisaalta, kyllä viileään halliin on myös mukava mennä. Pelataanhan siellä koko päivä käsipalloa. Tiedustelin tässä muutama päivä sitten kaupungin katukarttaa. Hiukan pitkään ensin katselivat, mutta kysyivat sitten kohteliaasti että mistähän kaupunginosasta olisi kyse. Totuus on nimittäin se, että tämän cityn kadut eivät mahdu A 3 kokoiselle paperille, katunimistä puhumattakaan.

Perjantain ensimmäinen ottelu Venäjä vastaan Angola ei nyt alkanut ihan MM-kisojen arvoiseen tyyliin. Pelaajaesittelyn aikana sammuivat hallista valot ja niitä sitten odoteltiin ja odoteltiin. 54 minuuttia sitä kesti että peli saatiin käyntiin. Ottelua pelattu vajaa kymmenen minuuttia niin tulostaulut pimenivät. Niitäkin odoteltiin minuuttitolkulla. Tämä onkin hyvä aasinsilta paikallisen järjestelytouhun arvosteluun. Kaikki on vähän niin kuin sinne päin. Melkoista amatööritoimintaa. Yritystä löytyy mutta kokemus puuttuu. Ihmiset ovat kaikin puolin ystävällisiä ja avuliaita, mutta se ei aina välillä auta. Euroopassa olemme näissä asioissa aika tavalla edellä. IHF:n puolelta homma toimii. Tilastot ja tiedotus ovat hanskassa. Parhaiten ehkä paikallisjärjestelyjä kuvaa alla oleva otos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melkoisen räpeltämisen jälkeen päästiin sitten kuitenkin asiaan. Ensimmäinen ottelu pääsi käyntiin ja Rodeo tunnisti että toimitsijapöydän äärellä oli Suomi edustettuna. Päivi Mitrunen istui pöydän oikealla puolella ja sai kunnian kuulla toisella puoliajalla Venäjän temperamenttista valmentajaa Evgeny Trefilovia ihan lähituntumasta. Tältä herralta juttu ei lopu, sen verran hän läksyttää omia pelaajiaan ottelun aikana.

Ensimmäisen puoliajan oli Venäjäkin ihmeissään angolalaisten kanssa. Ilmeisesti on niin että heidän pelityylinsä on sen verran poikkeavaa, että eurooppalaisilla joukkueilla on totuttelemista. Sellaisen sekasorron mustat naiset saivat aikaan että Evgenyltäkin paloi päreet. Taukotulos 17 – 18 Angolan hyväksi. Toinen erä oli sitten venäläisten. Angolalaiset eivät jaksaneet palata takaisin puolustamaan ja venäläiset rokottivat välittömästi. Lopputulos 41 -31 kertonee pelin sävelen. Näin Venäjä pelaa huomenna sijoista 5 – 6.

Venäjän vastustajaa etsittiin seuraavassa pelissä. Kentälle tulivat Kroatia ja isäntämaa Brasilia. Siinä ottelussa edettiin vuorotellen johtaen. Ei mitään ihmeellisyyksiä. jotenkin tuntui että kentällä oli kaksi turhautunutta osapuolta. Välillä käveltiin ja välillä liikuteltiin jalkoja vähän nopeammin. Jännäksi sekin meni. Loppujen lopuksi Isäntämaa selvitti voiton kotiin maalilla, 31 – 32. Eli sunnuntaina pelaavat paikoista 5 – 6 Venäjä ja Brasilia ja paikoista 7 – 8 Angola ja Kroatia.

Jäljellä semifinaalit. Ensimmäisessä kohtasivat Ranska ja Tanska. Pohjoismainen loppuottelu oli tietysti toivomuslistalla mutta Ranska oli toissapäivänä sen verran vahva ja Tanska tuuliajolla että pahalta tuntui. Mutta eipä hätää. Tanska oli selvästi piristynyt. Joukkue pelasi kovalla sykkeellä. Heti ottelun ensimmäisessä hyökkäyksessä Ranskalle tuli takapakkia. Heidän ykkösplaymaker luokkaantui sen verran että kannettiin pois kentältä. Ensi minuutit olivat tosin tunnustelua, Mutta noin 8 minuutin kohdalla ryhdyttiin sitten pelaamaan. Pirteä Tanska oli niskan päällä ja repäisi kolmen maalin raon. Ranskalaisilla ei ollut samanlaista vetoa päällä kuin toissapäivänä. 7 – 4 tilanteessa Ranska otti aikalisän. Time out auttoi ja Fransmannittarien peli ryhtyi kulkemaan. Kun oli pelattu 17:30 peli oli tasan. Oli aika Tanskan ottaa aikalisä. Tähän asti oltiin nähty mukavaa, nopeata ja taistelunhakuista peliä. Tanskan aikalisän jälkeen edettiin vuorotellen maalia tehden. Aivan erän loppuvaiheessa tanskalaiset jäähyilivät ja ranskalaiset saivat kahden maalin johdon tauolle lähdettäessä 14 -12.

Ranskalaiset jatkoivat toisella puoliajalla vahvaa esitystä. Tanskalaisilla oli kyllä tahtoa ja halua mutta jalat eivät oikein toimineet halutulla tavalla. Varsinkin puolustuksessa seisoskeltiin paikallaan ja päästettiin turhan helposti Ranskatar yksikseen viivalle seisoskelemaan. Tämä kostautui sen verran että Ranska johti ottelua jo viidellä maalilla. Tanskan aikalisä auttoi tällä kertaa. Tanskan dynamiitti piristyi ja ryhtyi vimmattuun taka-ajoon. Ero kaventui kahteen maaliin. Pelissä oli vauhtia ja tilanteita. Ranskalainen muuri ei kuitenkaan murtunut. Tanskalaisten kovasta ja kiitettävästä yrittämisestä huolimatta Ranska meni finaaliin tuloksella 28 – 23.

Illan toinen semifinaali oli vuorossa. Äskeisen pelin jälkeen kaikki odotukset oli asetettu Norjan varaan. Pohjoismainen edustaja finaalissa oli toivomuslistan tärkein pointti. Eikä siinä petytty. Norja aloitti pelinsä sellaisella ryminällä ja vauhdilla että Espanjan naisille tuli kylmä olo. 10 minuuttia pelattu, Norjan johto neljä maalia ja varttitunnin jälkeen viisi maalia. Sitten jostain syystä Norja ryhtyi jarruttelemaan ja Espanja sai omat mahdollisuutensa. Tätä hyödynnettiinkin tehokkaasti ja Norjan etumatka kutistui yhteen maaliin. Olisiko ollut niin että norjalaisille tuli hyvän olon tunne liian aikaisin. Norja onneksi heräsi. Laitettiin vetävämpi vaihde päälle ja pyöritys alkoi uudestaan. Kun vielä Norjan maalivahti torjui kaiken mahdollisen ei Espanjan naisilla ollut paljon vastaan sanomista. Taukotulos 16 -9 Norjalle.

Toinen puoliaika ei ollut niinkään loistokasta käsipalloa, sillä siinä keskityttiin enemmän juoksemiseen kuin puolustamiseen. Pelaajat ja pallo menivät vauhdilla päästä päähän ja aina sopivin väliajoin muistettiin tehdä maalikin. Espanja ei missään vaiheessa päässyt ahdistelemaan Norjan etumatkaa. Oiva oppitunti nopeasta kontrauspelistä jäi varmasti Espanjan naisten mieleen. Loppuminuuttien pelailun jälkeen Norja korjasi potin ja finaalipaikan maalein 30 – 22.

Sunnuntain finaalissa pelaavat siis Ranska ja Norja, ja täällä nähdyn perusteella oikeat joukkueet.Tässä vaiheessa Rodeo panisi rahansa likoon Norjan puolesta. Mutta ihmeitä on nähty ennenkin. Käsipallossa kaikki on mahdollista. Pronssista taistelevat Tanska ja Espanja. Se on varmaa, ainakin yksi mitali tulee Pohjoismaihin. Toivotaan kuitenkin kahta. Adeus Rodeo.

Parte 5

18.12.11
IHF World Championship 2011 BrazilSunnuntai ja naisten MM-kisojen viimeinen päivä.

Ensimmäinen ottelu ja panoksena kisojen viides ja kuudes sija. Isäntämaa Brasilia sai vastaansa Venäjän. Alku oli isäntien juhlaa. Venäjän kolme ensimmäistä hyökkäystä, kolme harhasyöttöä. Brasilian johto 3 – 0. Aikainen ottelu, kello 09:00 paikallista aikaa, ei sopinut venäläisille alkuunkaan. Tehtiin kaikki mahdolliset virheet joita käsipallossa nyt voidaan tehdä. Reilun 12 minuutin kuluttua Evgeny otti aikalisän. Ero 7 maalia. Se saattoi olla pieni piristysruiske sillä kymmenisen minuuttia pysyttiin Brassittarien kanssa samassa vauhdissa. Sitten sekin lopahti. Kun ei kulkenut niin ei kulkenut. Kaiken lisäksi Brasilian maalivahti pelasi hurmiossa. Se vei loputkin yrityshalut. Brasilian johto 11 – 18 tauolle mentäessä.

Sama tahti jatkui toisellakin puoliajalla. Brasilia vei ja Venäjä vikisi pahan kerran. Oli aivan käsittämätönä möhlimistä. Kun harvoin päästiin kahden brasilialaisen maalivahdin kanssa niin eikös tolpat kollisseet tai veskari torjui heiton. Kertoo aika paljon ottelusta, että Evgeny istui ottelun viimeiset 20 minuuttia penkillä, eikä hiiskunut sanaakaan. Hanskat oli laitettu kiltisti naulaan ja puhekalusto oli ilmeisesti ladattavana. Ei kuitenkaan viedä Brasilialta sille kuuluvaa kunniaa. Ansaittu voitto ja kisojen viides sija. Onneksi olkoon siitä!! Ymmärrys ei vain tahdo uskoa että Venäjä oli niin surkea. Mutta niin kuin siinä yhdessä mainoksessa todetaan….elämä on…… Ottelun lopputulos 20 – 36. Aika masentavaa hallitsevalta maailmanmestarilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ottelu sijoista 7 – 8 osoitti jälleen että afrikkalaisten peli ihmetyttää ja kummastuttaa eurooppalaista pelaajaa. Angolan ja Kroatian välisessä pelissä Kroatialla oli varttitunnin verran pallo aika hukassa ennenkuin keksi niksit selvitä kuiville. Angolan hurlumhei pelityyli on kyllä tehokasta. Kisan tässä vaiheessa liikkeet eivät vaan ole yhtä vikkeliä kuin aikaisemmin. Angola sai kuitenkin hyvän alun otteluun ja oli muutaman maalin johdossa kunnes ote hiljalleen siirtyi Kroatian haltuun. Kroatia tuli rinnalla ja meni ohi. Mistään ylivoimaisuudesta ei kuitenkaan ollut kyse. puoliaikatulos 12 – 14 Kroatialle.

Toista jaksoa jatkettiin aina kahdeksannelle minuutille asti samassa kahden maalin erovauhdissa. Tämän jälkeen kroatialaiset muuttivat hiukan taktiikkaa ja pyrkivät ratkaisemaan ottelun nopeilla vastahyökkäyksillä. Siinä osittain onnistuttiin mutta sisulla ja sydämmellä angolalaiset roikkuivat mukana. Noin 18 minuutin kohdalla tummapintaisten naisten selkäranka kuitenkin niksahti. Kroatian nopeat tehosivat ja eroa syntyi. Viimeiset viisi minuuttia oli puurtamista. Jos oli Angolalla energia vähissä niin painoi pitkä turnaus myös kroatialaisten jalkoja. Kroatialle voitto maalein 29 – 32.

Aamupäivän sijoituspelit olivat sitten siinä. Brasilia vei naisten 2011 MM-kisoissa viidennen sijan. Venäjä kuudes. Kroatia oli seitsemäs ja Angola kahdeksas. Seuraavaksi odoteltiin pientä jännitystä tuntien mitalipelejä. Pronssipelin pöydän ääreen astui myös edustaja Suomesta. Päivi oli saanut kunnian toimia IHF:n teknisenä delegaattina.

Pronssi meni Espanjaan. Maalivahti Silvia Navarro ja tolppien kolistelu koitui Tanskan kohtaloksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mukavan nopeata ja tarkkaa peliä. Tasaisesti edettiin alusta lähtien. Espanja oli hieman niskan päällä ja sitten taas Tanska. Vajaan kahdenkymmenen minuutin kohdalla Tanska johti kahdella, mutta Espanja kuroi sen umpeen. Kummankin joukkueen maalivahdit olivat loistavalla pelituulella. Vähämaalisuus kertoo että molemmat joukkueet hermoilivat ja teknisten virheiden osuus oli yllättävän suuri. puoliaikatulos 9 – 9 vastasi täysin pelin kulkua.

Toinen erä alkoi Espanjan maalivahdin loistotorjunnoilla. Tanska yritti ja yritti , mutta maaliin ei palloa tahdottu saada millään. 11 minuutin jälkeen Tanska hyytyi Espanjan puolustukseen ja päästi heidät jo kolmen maalin päähän. Tolppia Tanska kolisteli samaan tahtiin kuin ensimmäisellä puoliajalla. Mahdollisuuksia olisi ollut vaikka kuinka paljon. Espanjalaiset olivat selvästi palautuneet paremmin edellisestä ottelusta, sillä jalat ja korvienväli pelasi. Tanska jatkoi hyytymistään.Vajaan 20 minuutin kohdalla Dinamarcan dynamiitti ei enää räjähdellyt. Espanja pelasi viisaasti ja hyvällä itseluottamuksella. Täysin ansaittu voitto ja pronssi kotiin vietäväksi tuloksella 18 – 24. Tanskalaisille kävi nyt toisen kerran peräkkäin nolosti. Viime EM-kisoissa ja näissä karkeloissa tuli se kaikkein inhottavin, neljäs sija. Hyvä sekin, mutta Juutinrauman naiset odottivat varmasti parempaa sijoitusta.

Pohjoismaahan Kulta. Norja juoksi Ranskan nurin.

Ei tässä finaalissa olisi kukaan Norjaa voittanut. Iloista, nopeata ja nautittavaa naiskäsipalloa parhaimmillaan. Tuli taas todistettua miksi Rodeo on tähän lajiin haksahtanut. Ottelun alku oli tosin hiukan huolimatonta norjalaisten osalta. Pistettäköön se kuitenkin pienen hermoilun piikkiin. Ranska oli näppärämpi alkuminuuteilla ja vei ottelua siinä vaiheessa. Norjalaiset kolistelivat tolppia Tanskan tyyliin. Vajaan vartin kohdalla norjalainen moottori lähti viimein kulkemaan. Norjan puolustuksesta tuli muuri ja ranskalaiset eivät löytäneet pallon menevää reikää. Norja myllytti sen verran nopeasti että viiden maalin repeämä oli tosiasia. Erän loppuun saatiin ero kasvamaan kuuteen maaliin 13 – 19.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Siinä ei nenä kauan tuhissut kun Norjan ruletti lähti toisen erän alussa uudestaan pyörimään. Viimeisenä lukkona norjalaisilla jälleen loistavan pelin pelannut maalivahti Katrine Lunde Haraldsen. Toisaalta ei Ranska mitenkään huonosti pelannut, vaan yritti sinnikkäästä päästä juoneen mukaan. Aina välillä heillä oli hyviä jaksoja jossa Norjan etumatkaa saatiin muutamalla maalilla kurottua umpeen. Aivan iholle ei kuitenkaan koskaan päästy. Norja piti huolen että ranskalaiset eivät ihan varpaille päässeet astumaan. Varma ja hyvin organisoitu peli tuotti Norjalle maailmanmestaruuden luvuilla 24 – 32.

Norjalle nyt toinen iso mestaruus peräjälkeen. Vuosi sitten tuli nimittäin Euroopan vastaava titteli. Täytyy tässä heitä vielä sen verran hehkutella, että kun peli parhaimmillaan kulki niin se oli helpon ja näyttävän näköistä. Pallo liikkui melkein kuin itsestään ja nopeassa tahdissa pelaajalta toiselle. Ratkaisuja tehtiin siitä mihin tilanne syntyi. Pelisilmä naisilla mitä parhain. Rodeo onnittelee Norjaa loistavasta saavutuksesta. Ranskalle myös onnittelut hopeasta. Espanjan pronnssi maininnan arvoinen asia. Tanska sai tyytyä lämpimään käteen.

Nämä kisat on sitten nähty. Rodeo kiittää mielenkiinnosta. Adeus seuraavaan kertaan.